Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Ε. Βενιζέλος: «Θέλουμε απόφαση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, αυτός είναι ο πρώτος στόχος»

Ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, που δεν είναι μια απλή διαπραγμάτευση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος και του δανείου, είναι η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα της νέας σελίδας, είναι η αυριανή συνάντηση στο Παρίσι, σύμφωνα με
τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση έγινε μια τελική επισκόπηση της συνάντησης στο Παρίσι. «Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, αλλά θα βρεθεί μια λύση. Και θα βρεθεί μια λύση πριν προκύψουν- όπως έχω πει κι άλλη φορά εδώ- ανάγκες και πάντως σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας», σημείωσε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «θέλουμε απόφαση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος, ή εν πάση περιπτώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και μπορεί να υπάρξουν τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα καθοριστούν μετά αλλά πολιτική απόφαση θα ληφθεί πριν. Αυτό νομίζω ότι είναι κοινώς αντιληπτό και αποδεκτό.»

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα τα οποία είναι ενοχλητικά για τους πολίτες». «Δεν μιλάμε για δημοσιονομικά μέτρα. Δεν μιλάμε για μέτρα στο ασφαλιστικό, τα οποία είναι πέραν της υφιστάμενης νομοθεσίας. Για έναν απλό λόγο: η υφιστάμενη νομοθεσία ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως. Δεν μπορεί κάθε λίγο και λιγάκι να παίρνουμε επιμέρους μέτρα στο Ασφαλιστικό» είπε.
Κληθείς ν' απαντήσει επίσης για το αν η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα, είπε ότι «θα επιστρέψει και η τρόικα στην Ελλάδα αλλά αυτό μπορεί να έχει πολύ σύντομη διάρκεια. Είναι απλώς η επικύρωση μιας διαπραγμάτευσης που γίνεται τηλεφωνικά, με αλληλογραφία, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες».
Για το ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διεκδικεί το σημαντικότερο δυνατό ρόλο, γιατί τώρα τα τελευταία χρόνια έχει μια ευκαιρία να ασχολείται με την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εν πάση περιπτώσει είχε και κάποιες θετικές όψεις για την Ευρωζώνη από πλευράς τεχνογνωσίας η συμμετοχή του. Αλλά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορούμε να βρούμε μία λύση η οποία να είναι αμοιβαίως επωφελής και αξιοπρεπής.»

Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα έχει την Τρίτη συνάντηση με τον επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι, προκειμένου να βρεθεί τρόπος επιτάχυνσης της αξιολόγησης και να εξεταστεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, το in.gr και το tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου