Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Η 12η τιμητική θέση στο επικρατείας: Από την Κοκκόλα έως τον Πελεγρίνη

Η πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας των κομμάτων οδηγεί εκείνον ή εκείνη που την καταλαμβάνει  με ασφάλεια στα βουλευτικά έδρανα – εκτός αν φυσικά το κόμμα αποτύχει να μπει στην Βουλή – και η τελευταία θέση οδηγεί στο... πουθενά.
Κι όμως τα κόμματα χαρακτηρίζουν την τελευταία αυτή θέση ως
τιμητική και τοποθετούν πρόσωπα που σηματοδοτούν άλλοτε πολλά και άλλοτε ελάχιστα. 
Στο ψηφοδέλτιο του ΚΙΔΗΣΟ (Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών) ο Γιώργος Παπανδρέου επέλεξε στην τελευταία θέση, ένα πρόσωπο διαχρονικό «σύμβολο» του Παπανδρεϊσμού.
Την εμβληματική Αγγέλα Κοκκόλα.
Ξεκίνησε ως συνεργάτης του γέρου της Δημοκρατίας Γεωργίου Παπανδρέου και στη συνέχεια «κληρονομήθηκε» στον Ανδρέα Παπανδρέου. Η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ ,της 3ης Σεπτέμβρη, φέρει και την δική της υπογραφή. Στάθηκε με πίστη και αφοσίωση δίπλα στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ για δεκαετίες ξέροντας αλλά και κρύβοντας πράγματα και θαύματα της ιστορίας του ΠΑΣΟΚ.
Στον αντίποδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε τον αντίθετο δρόμο για να βρει το πρόσωπο που θα τιμήσει στην τελευταία θέση του Επικρατείας. Διάλεξε τον νεαρό οικονομολόγο Κυριάκο Πιερρακάκη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και εκ των νεωτέρων στελεχών του. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μπήκε ενεργά στο ΠΑΣΟΚ και στον κύκλο του Βενιζέλου όταν οι περισσότεροι έφευγαν απ αυτόν.
Έναν πρώην βουλευτή από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη,τον Παναγιώτη Σγουρίδη διάλεξε για την τιμητική θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Πάνος Καμμένος. Ο Παναγιώτης Σγουρίδης ανήκε σε αυτό που κάποιοι ονόμαζαν «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» και έτσι στις ευρωκλογές του '12 δεν ήταν δύσκολο να αποδεχθεί την πρόταση του Πάνου Καμμένου  ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Τότε ο κ. Καμμένος τον είχε συστήσει στο κομματικό ακροατήριο λέγοντας « «Με τον αντιπρόεδρο, τον Παναγιώτη Σγουρίδη, βρεθήκαμε μαζί από το 1993, δημιουργώντας την πρώτη άτυπη διακομματική επιτροπή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία.... Συναντηθήκαμε μαζί στους αγώνες του κυπριακού Ελληνισμού...Βρεθήκαμε δίπλα από τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν στον αγώνα για την απελευθέρωση του κουρδικού λαού. Βρεθήκαμε μαζί με τους ορθόδοξους Σέρβους όταν βομβαρδιζόταν το Μπιχατς». 
Στη ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης επέλεξε τον συνοδοιπόρο του στη μακρά πορεία στην ανανεωτική αριστερά τον οδοντίατρο Μιχάλη Σαμπατακάκη.
Ένα επιχειρηματικό όνομα κοσμεί την τελευταία θέση στο Ποτάμι .Ο 42χρονος Στρατής Μούγερ απόφοιτος του κολεγίου Αθηνών σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις και Δημόσια Διοίκηση στο Princeton. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Cambridge και δεν διαθέτει προηγούμενες κομματικές περγαμηνές.

Φορτσάκη πρώτο η ΝΔ Πελεγρίνη τελευταίο ο ΣΥΡΙΖΑ

Έναν πρύτανη αλλιώτικο από τους άλλους, εκκεντρικό αντισυμβατικό, εραστή της τέχνης και ο οποίος προκαλούσε... τρικυμία στο Μέγαρο Μαξίμου διάλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ για την τιμητική θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ίσως ως... ρελάνς στην επιλογή του Θεόδωρου Φορτσάκη στην πρώτη θέση του γαλάζιου ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Μια εντελώς συμβατική επιλογή έκανε η Νέα Δημοκρατία στην τελευταία θέση του Επικρατείας. Επέλεξε τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη. Οπως αναφέρει στο βιογραφικό του είναι οικονομολόγος που ξεκίνησε την διαδρομή του στα νεοδημοκρατικά πράγματα το 2010 αναλαμβάνοντας Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων και στη διάρκεια της θητείας του διατυπώθηκε η «Πρόταση Παιδείας» για την ανώτατη εκπαίδευση μέσα από την οποία αναδείχθηκε για πρώτη φορά το αίτημα για κατάργηση του ασύλου στα ΑΕΙ της χώρας. Από τα φοιτητικά του χρόνια εργάζεται, έχοντας απασχοληθεί το περισσότερο διάστημα σε εταιρία χρηματοοικονομικών μελετών, αλλά και ως ειδικός συνεργάτης στον τομέα Πολιτικών Μελετών και Επιμόρφωσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Από το 2009 είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Συνδέσμου Ελλήνων Περιφερειολόγων. 
Τέλος στο ΚΚΕ διάλεξαν να τιμήσουν ένα ευπρεπές συνεπές στέλεχος... «πολλαπλών» αποστολών. Τον Νίκο Σοφιανό ο οποίος ήταν και ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων του Περισσού.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου