Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Υποχωρεί και άλλο η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Συνεχίζει να ακολουθεί- αν και όχι με την ανάλογη «ταχύτητα»- την κατρακύλα της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Ελλάδα, σηκώνοντας, όμως, πάντα το βάρος της υψηλής φορολογίας.
Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία από το υπουργείο Ανάπτυξης, η
μέση τιμή διαμορφώνεται στα 0,913 ευρώ/ λίτρο από 0,922 ευρώ/ λίτρο που ήταν στην προηγούμενη πανελλαδική μέτρηση, την ώρα που η τιμή του Brent υποχωρεί στα 50,68 δολάρια το βαρέλι, έχοντας χάσει περίπου 12 δολάρια από τα Χριστούγεννα ως σήμερα!
Η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης, σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπόρων πετρελαίου, έχει αυξηθεί μεν σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όχι όμως στα επίπεδα που θα επιθυμούσε το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται και στα στοιχεία του Προϋπολογισμού (έσοδα ΦΠΑ καυσίμων). Συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο η αύξηση ήταν 20- 25%, το Νοέμβριο και το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου η αύξηση ήταν 8- 10%, ενώ στο δεύτερο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου λόγω του ψύχους αλλά και των εορτών η κατανάλωση αυξήθηκε κατά περίπου 40% σε σχέση με πέρσι. Όπως σημειώνουν οι έμποροι, οι παραγγελίες αφορούν σε μικρές ποσότητες και κινούνται στα όρια της επιδότησης, η οποία είναι 0,35 ευρώ/ λίτρο.
Στην αύξηση της κατανάλωσης βοήθησε και η δεύτερη δόση του επιδόματος θέρμανσης, η οποία πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων στις 23 Δεκεμβρίου, όπως σημειώνουν στελέχη του ΓΛΚ. Συνολικά πιστώθηκαν 46 εκατ. ευρώ, στους λογαριασμούς περίπου 356 χιλιάδων δικαιούχων, κάτι που σημαίνει ότι από τις δύο πρώτες δόσεις του επιδόματος θέρμανσης έχουν εκταμιευθεί 90 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου