Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Τσίπρας προς υπουργούς: Φρένο στις εξαγγελίες

Όταν έσβησαν τα φώτα και οι κάμερες αποχώρησαν, ο Αλέξης Τσίπρας έγινε αιχμηρός προς τους υπουργούς του: να σταματήσουν –τους ζήτησε- τις δηλώσεις ως τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης. 
Στη συζήτηση που ακολούθησε δόθηκε η οδηγία ότι
πρέπει να μπει «μαχαίρι» στις σπατάλες, μάλλον στους κωδικούς των Υπουργείων.
Μπροστά στις κάμερες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του μηδενική ανοχή απέναντι σε φαινόμενα αλαζονείας.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός περιέγραψε τις τέσσερις (4) πρώτες προτεραιότητες της Κυβέρνησης που όπως είπε είναι:
  • Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
  • Στήριξη της οικονομίας για να επαναλειτουργήσει
  • Νέα διαπραγμάτευση με εταίρους για δίκαιη και βιώσιμη λύση. (Στο σημείο αυτό έκανε ειδική αναφορά στην επικείμενη επίσκεψη των κ.κ. Σουλτς και Ντάισελμπλουμ, ενώ αποκάλυψε ότι η κυβέρνησή του θα καταθέσει 4ετές δημοσιονομικό σχέδιο με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά χωρίς την υποχρέωση για ανέφικτα και εξοντωτικά, όπως είπε, πλεονάσματα).
  • Σύγκρουση με κατεστημένο δεκαετιών σε όλα τα επίπεδα (Διαφθορά -Διαπλοκή).
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τους εταίρους και δανειστές της χώρας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και για την απομείωση του χρέους. Έχει ένα έτοιμο αναπτυξιακό σχέδιο και ένα τετραετές δίκαιο φορολογικό σχέδιο σημειώνοντας ότι οι Κασσάνδρες θα διαψευστούν και «δεν θα πάμε σε μια αμοιβαία καταστροφική ρήξη».
«Ο λαός απαιτεί από μας να ματώσουμε, προκειμένου να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπειά του»: με τη χαρακτηριστική αυτή φράση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους υπουργούς του, σε αυτό το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο να επιδείξουν ένα εντελώς διαφορετικό ύφος και ήθος εξουσίας.
 
«Δεν ερχόμαστε να απολαύσουμε προνόμια εξουσίας», ήταν μια ακόμη φράση –κλειδί, ζητώντας παράλληλα να επιδειχθεί μηδενική ανοχή σε φαινόμενα αλαζονείας. Πρέπει να αποφεύγονται σπατάλες, συνέστησε και αξίωσε αμείλικτη στάση σε φαινόμενα διαφθοράς.
 
Στην 20λεπτη περίπου, ομιλία του, που ξεκίνησε με μισή ώρα καθυστέρηση, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη την αλλαγή διεθνούς κλίματος, συμπληρώνοντας την εξής χαρακτηριστική φράση: «Η χώρα σηκώνει κεφάλι».
 
Όχι ρήξη (με τους δανειστές) αλλά και όχι συνέχιση της καταστροφής, ήταν επίσης το δίπτυχο που χρησιμοποίησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου