Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Αλέξης Τσίπρας στην Κ.Ε: Η Λούκα Κατσέλη έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ

Ως προσπάθεια να σταθεί εμπόδιο στην αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το κόμμα Παπανδρέου ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για την Λ.Κατσέλη. Παράλληλα έστειλε αυστηρό μήνυμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση αναγνωρίζοντας ως αχίλλειο πτέρνα τα φαινόμενα πολυγλωσσία.
   
Με προσωπικές αναφορές στον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και στην Λούκα Κατσέλη, και ταυτόχρονα στη ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και τους… Ποδέμος, άνοιξε τις εργασίες της κλειστής για τα μη μέλη, Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Α. Τσίπρας, που έστειλε ταυτόχρονα αποφασιστικό μήνυμα προς την λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση για τα φαινόμενα πολυγλωσσίας.
Σε αυτό το τελευταίο ειδικότερα έκανε σύμφωνα με πληροφορίες λόγο για «αχίλλειο πτέρνα» του κόμματος, εφιστώντας την προσοχή σε όλους, με τη φράση ότι οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ τον περιμένουν στη γωνία. Έκανε δε, και μια έμμεση πλην φωτογραφική αναφορά στον Γιάννη Τόλιο, λέγοντας πως αν θέλει κάποιος να πει για να κάνει τη διαφορά, «θα ασχοληθεί μαζί σου ακόμη και ο Σαμαράς».
Για το εγχείρημα του Γιώργου Παπανδρέου ειδικότερα, φέρεται να υποστήριξε ότι είναι μία ακόμη προσπάθεια να ορθωθεί ανάχωμα στη δυναμική αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αίσθηση έκανε η εκτενής αναφορά του στην Λούκα Κατσέλη.
Θύμισε συγκεκριμένα ότι από τις εκλογές του 2012 στήριξε τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να επιδιώκει κάποιο πολιτικό εννοείται, αντάλλαγμα, όπως και η ίδια έχει δηλώσει. Μάλιστα, ο Α. Τσίπρας φέρεται να είπε πως η πρώην υπουργός έχει θέση δίπλα στον ΣΥΡΙΖΑ.
  Σε ό,τι αφορά το «ναυάγιο» συνεννόησης με την ΔΗΜΑΡ, επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα ανοιχτός στις συνεργασίες, χωρίς πολιτικές συναλλαγές ωστόσο.
Όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε ανοιχτό, προοδευτικό προσκλητήριο, με αναφορά στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας μαζί τους.
Τέλος, έφερε τα παραδείγματα του ΣΥΡΙΖΑ και των Ποδέμος ως κινήματα που αποτυπώνουν τη δυναμική για αλλαγές.

Συμμαχίες και προσκλητήριο  

Ιδιαίτερα αναλυτικός στο θέμα των συμμαχιών, ο Α. Τσίπρας κάλεσε τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς «να παραμερίσουμε όσα μας χωρίζουν», και απηύθυνε «ανοιχτό, προοδευτικό προσκλητήριο (…) πρωτίστως στις δυνάμεις της Αριστεράς από τους αριστερούς σοσιαλιστές ως την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Απευθυνόμαστε στο ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τους καλούμε να συνειδητοποιήσουν ότι η μάχη που έχουμε να δώσουμε υπερβαίνει τις υπαρκτές διαφορές μας εντός της αριστεράς».
 
Από το προσκλητήριο Τσίπρα δεν εξαιρούνται οι δυνάμεις και τα πρόσωπα «από τον ευρύτερο κοινωνικό και πολιτικό χώρο της Αριστεράς, της Οικολογίας, του αντιμνημονιακού χώρου, αλλά και των κινημάτων που αναπτύχθηκαν την περίοδο του μνημονίου». Επιπροσθέτως, απευθύνθηκε «ειδικότερα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα πρόσωπα που στήριξαν την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Σε όσες και όσους με ανιδιοτέλεια συμπορεύτηκαν μαζί μας τα τελευταία χρόνια».
 

Η πρόταση προς την ΔΗΜΑΡ ισχύει και μετά τις εκλογές

 
Όμως, ο Α. Τσίπρας αξιοποίησε το βήμα της Κεντρ. Επιτροπής για να κάνει τον απολογισμό της αποτυχημένης, όπως αποδείχθηκε, προσέγγισης με τη ΔΗΜΑΡ, για να ανοίξει παράθυρο της μετεκλογικής συνεργασίας, όπως φαίνεται καθαρά από την αποστροφή του: «Τους τελευταίους μήνες -ανέφερε- είχαμε έναν ειλικρινή πολιτικό διάλογο με τη ΔΗΜΑΡ. Παρά τις έντονες διαφωνίες των προηγούμενων χρόνων, παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τις πολιτικές διεργασίες που συντελέστηκαν μετά την αποχώρηση από τη κυβέρνηση Σαμαρά. Και ιδιαίτερα υπήρξε κοινός τόπος στην εκτίμηση ότι είναι όφελος για το τόπο η πτώση της κυβέρνησης, η κυβερνητική αλλαγή και η αριστερή προοδευτική διακυβέρνηση. Η στάση και η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συμπαράταξη στα ψηφοδέλτιά μας ήταν ειλικρινής. Θα σεβαστούμε, ωστόσο, τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜΑΡ, όποιες κι αν είναι αυτές. Ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε να συμπορευτούμε προεκλογικά, η ανάγκη ευρύτερης συμπαράταξης για την κοινωνική σωτηρία και την ανόρθωση της χώρας, θα παραμένει και την επομένη των εκλογών».
 
Κλείνοντας τη συγκεκριμένη αναφορά, υπεραμύνθηκε της στρατηγικής επιλογής του για «ψηφοδέλτια ανοιχτά στη κοινωνία που χειμάζεται, ανοιχτά σε πρόσωπα και δυνάμεις που με συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης, έρχονται για συνεισφέρουν στη κοινή προσπάθεια». Για έναν, εν τέλει, «νέο συνασπισμό εξουσίας».

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου