Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

O ψυχρός πόλεμος Βενιζέλου - Παπανδρέου

Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές και ο πόλεμος μεταξύ του ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου και του Κινήματος Σοσιαλιστών Δημοκρατών του Γ. Παπανδρέου κορυφώνεται. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων έχουν προβληματίσει τα δύο επιτελεία τα οποία μετρούν τα όπλα που θα αξιοποιήσουν μέχρι και την ημέρα των
εκλογών προκειμένου να μειώσουν τις απώλειες που έχουν μεταξύ τους. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της κοινής γνώμης το ΠΑΣΟΚ κινείται μεταξύ του 4% και 5% ενώ το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου στο 2,6-2,8%.
Ευ. Βενιζέλος: «Μια χαμένη ψήφος χωρίς νόημα...»
Επιλογή του κόμματος ήταν να μην αναφέρονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο κόμμα του Γ. Παπανδρέου
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκίνησε χαρακτηρίζοντας προσωπική την πολιτική κίνηση του Γ. Παπανδρέου να κάνει κόμμα το οποίο δεν έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, όπως έλεγε για τον πρώην Πρωθυπουργό. Επιλογή του κόμματος ήταν να μην αναφέρονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο κόμμα του Γ. Παπανδρέου και να μην εμφανίζονται σε τηλεοπτικές αναμετρήσεις με τους πρώην συντρόφους τους. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει σε αυτήν την τακτική μόνο που ο Πρόεδρος του κόμματος Ευ. Βενιζέλος έχει ξεκινήσει να εξαπολύει τα βέλη του κατά του νέου κόμματος στις ομιλίες του σε μία προσπάθεια να επιφέρει καίρια χτυπήματα στον αντίπαλο. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά στην ομιλία του στην Παλλήνη όπου - χωρίς να κατονομάσει το κόμμα του πρώην Πρωθυπουργού – είπε με έμφαση: «είναι κρίμα που κάποιοι προσπαθούν να μας στρέψουν σε μία εσωστρεφή συζήτηση, δεν θέλουν να αφήσουν την Παράταξη να απογειωθεί, να παίξει τον εθνικό της ρόλο, να μιλήσει με την κοινωνία. Την τραβάνε ως βαρίδια προς τα πίσω, χωρίς πολιτικό λόγο και χωρίς πολιτική προοπτική. Μια χαμένη ψήφος χωρίς νόημα».
Στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν το κόμμα του Γ. Παπανδρέου δεν θα μπει στην Βουλή
Στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν το κόμμα του Γ. Παπανδρέου δεν θα μπει στην Βουλή και προσπαθούν να αξιοποιήσουν όλα τα... όπλα που θα μπορούσαν να πλήξουν το νέο κόμμα. Για παράδειγμα εκπρόσωπος του κόμματος τέθηκε η λαοφιλής πρόσφατα εκλεγμένη ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή η οποία έχει συγκρουστεί με τον Γ. Παπανδρέου όταν ήταν στην ηγεσία του κόμματος και της κυβέρνησης. Παράλληλα στο επικρατείας τοποθετήθηκε επικεφαλής ο Γ. Φλωρίδης που είχε παραδώσει την βουλευτική έδρα του επί Πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου. Στο επίπεδο των εναπομεινάντων κομματικών οργανώσεων έχει ξεσπάσει ο ουσιαστικός πόλεμος μεταξύ των μελών των δύο κομμάτων με τους υποστηρικτές του Γ. Παπανδρέου να δημιουργούν οργανώσεις ανά την Ελλάδα και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να προσπαθήσουν να κρατήσουν άμυνες στις διαρροές των μελών. Εξάλλου στο ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να σταματήσουν την απομάκρυνση παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος στην ΝΔ λόγω το φόβου για πολιτικές αναταράξεις που προκαλεί μια πιθανή πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. 
Γ. Παπανδρέου: «Θέλουν να επιστρέψουν τη χώρα στην εποχή του ρουσφετιού»
Από την άλλη πλευρά το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών έχει εμφανή τα σημάδια από την παρουσία του ονόματος Παπανδρέου στην ηγεσία του κόμματος: Υπάρχει συσπείρωση και ενθουσιασμός σε όλες τις εκδηλώσεις του κόμματος παρά το γεγονός ότι το Κίνημα όσο και το ΠΑΣΟΚ είχαν δυσκολίες να συμπληρώσουν ψηφοδέλτια ενώ τα πρώτα γκάλοπ δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Στο Κίνημα υποστηρίζουν ότι τα εκλογικά δεδομένα θα είναι πολύ καλύτερα. Χαρακτηριστική είναι η φράση του Θ. Μωραΐτη ο οποίος επισήμανε ότι «οι καλύτερες δημοσκοπήσεις είναι αυτές που συναντάμε όλοι μας γύρω μας» σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τα πρώτα αποτελέσματα των γκάλοπ.
Ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου στις ομιλίες του ταυτίζει το ΠΑΣΟΚ με την  ΝΔ ως κυβερνητικά κόμματα και αναφέρεται – χωρίς να κατονομάζει το ΠΑΣΟΚ – σε αυτούς που θέλουν να επιστρέψουν την χώρα στην κανονικότητα του 2009, στην εποχή του ρουσφετιού όπως αναφέρει χαρακτηριστικά υπονοώντας τον Ευ. Βενιζέλο. Σε κάθε περίπτωση τα μέλη και οι υποψήφιοι του Κινήματος του Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξουν να ταυτίσουν την εικόνα του νέου κόμματος με το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα στο οποίο ηγείται ένας Παπανδρέου κόντρα στο κομματικό κατεστημένο ενώ για το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου θα επιδιώξουν να το ταυτίσουν με μια σύγχρονη Ενωση Κέντρου ταυτίζοντας το με το παλιό και φθαρμένο πολιτικό σύστημα.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου