Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Στα άδυτα του Βερολίνου: Συμβιβασμός η σύγκρουση;

Την στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες η τεχνική συζήτηση για τις αποκλίσεις ανάμεσα στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης και το ισχύον πρόγραμμα που τερματίζεται σε ακριβώς δύο εβδομάδες, η Γερμανική ηγεσία εξετάζει τις δικές της επιλογές.

Περιθώριο υποχωρήσεων

Παρά τον δυναμισμό με τον οποίο το Βερολίνο υποστηρίζει τις απόψεις του και την ευκολία να θέτει διλήμματα στην ελληνική κυβέρνηση, τα περιθώρια των ελιγμών δεν είναι απεριόριστα. Αυτός είναι ο λόγος που η καγκελάριος Μέρκελ εμφανίστηκε διατεθειμένη να κάνει κάποιες υποχωρήσεις, αλλά και αποφασισμένη να επιμένει σε νέους όρους.

Χαλάρωση από το 2016

Οπως αναφέρουν οι Financial Times, γερμανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν το ελληνικό αίτημα για χαλάρωση κάποιον περιορισμών αλλά από το 2016 και μετά. Συγκεκριμένα εμφανίζονται διατεθειμένοι να δεχθούν μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 4,5% του ΑΕΠ το 2016 και το 2017 σε κάτι κοντά στο 1,5%. Σε ότι αφορά στο ζήτημα του χρέους το Βερολίνο εμφανίζεται έτοιμο να προσφέρειεπιμήκυνση της αποπληρωμής των μνημονιακών δανείων.

Τα αγκάθια

Την ίδια στιγμή πάντως το επιτελείο του κ. Σόιμπλε δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την πρόθεση της κυβέρνησης να σταματήσει τοπρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 22,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει κοινή αντίληψη για ζητήματα όπως η «μεταρρύθμιση» στην υγεία, οι απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου