Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Μαξίμου: Δύσκολη συμφωνία αύριο, πάμε προς νέο Eurogroup - Εκτακτη σύσκεψη Τσίπρα, Δραγασάκη, Βαρουφάκη

Την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανόν να μην υπάρξει τελική απόφαση στο Eurogroup της Δευτέρας διατυπώνουν επιτελείς του μεγάρου Μαξίμου, λίγο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης του Πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο.Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και
τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και συζήτησαν ενόψει του αυριανού κρίσιμου Eurogroup στις Βρυξέλλες. Στη σύσκεψη αποτιμήθηκαν τα αποτελέσματα των επαφών των τεχνικών κλιμακίων που έγιναν στην βελγική πρωτεύουσα και σταμάτησαν το βράδυ του Σαββάτου.
Ανώτατες πηγές του μεγάρου Μαξίμου τονίζουν με έμφαση ότι στο αυριανό Eurogroup «η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη» και προσθέτουν με νόημα: «Σε κάθε περίπτωση δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει οπωσδήποτε απόφαση στο αυριανό Eurogroup –κανείς, βέβαια, δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα. Πρόκειται για αγώνα αντοχής που δίνεται με ασφάλεια και σεβασμό στη δημοκρατία»
Ετσι, φαίνεται πως οδεύουμε σε νέα συνεδρίαση του οργάνου πιθανόν στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδος – Πέμπτη ή Παρασκευή.
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν πως «η καταστροφολογία, στην οποία ορισμένοι επενδύουν, αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά τουλάχιστον αβάσιμη». Αφήνουν ωστόσο σαφείς αιχμές κάνοντας λόγο για σκόπιμες διαρροές περί ρήξης στις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων λόγω έλλειψης ισοδύναμων μέτρων από πλευράς της κυβέρνησης.
«Ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων ήταν να αναζητήσουν συγκλίσεις / αποκλίσεις –όχι να κάνουν διαπραγματεύσεις. Κάθε πλευρά έχει, πλέον, το δικό της κείμενο και γνωρίζει τα πεδία συμφωνίας και διαφωνίας» σημειώνουν.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «οι (σκόπιμες) διαρροές σχετικά με τα «ισοδύναμα μέτρα» στο υπάρχον πρόγραμμα, δείχνουν ότι δεν έχει γίνει, απ’ όλους, αντιληπτός ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων. Τα κλιμάκια ήταν «καταγραφείς» θέσεων. Δεν αναζητούσαν ισοδύναμα μέτρα. Οι σχετικές διαρροές, λοιπόν, δεν έχουν σχέση με το ρόλο των τεχνικών κλιμακίων».
Οπως λένε οι ίδιες πηγές «οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί. Οι διαρροές, λοιπόν, για το αν βγαίνουν ή όχι «τα νούμερα» αποτελεί γνωστή παραφιλολογία δικαιολόγησης της σκληρής λιτότητας». Υποστηρίζουν ακόμη ότι το τεχνικό κλιμάκιο της ελληνικής πλευράς παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης με «στοιχεία, επιχειρήματα και απόλυτη επάρκεια» κάτι που «αναγνωρίστηκε και από το τεχνικό κλιμάκιο των πιστωτών».
Διευκρινίζουν επίσης ότι η περίφημα «συμφωνία – γέφυρα» δεν ταυτίζεται με το τετραετές πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποσκοπεί «στο να δοθεί χρόνος και ανάσα στην ελληνική κοινωνία μέχρι την οριστική διαπραγμάτευση και την τελική συμφωνία».
Στο μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν ότι η καταπολέμηση φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής, και της διαφθοράς, είναι «δράσεις» που η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να αναλάβει. Όπως, βέβαια, και η δίκαιη φορολόγηση.
«Αυτά τα πεδία ήταν και παραμένουν κεντρικά σημεία της ελληνικής πολιτικής και βασικό σημείο συνάντησης με τους ευρωπαίους ηγέτες» λένε και αφήνουν νέες αιχμές:
«Ο σκεπτικισμός, ορισμένων πλευρών –όχι κατ’ ανάγκη των τεχνικών κλιμακίων-, ως προς τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων, έχει να κάνει με την μη απόδοση της προηγούμενη κυβέρνησης. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, όμως, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και, όπως σημείωνε Έλληνας αξιωματούχος στις Βρυξέλλες, «η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής / φοροαποφυγής / διαφθοράς είναι απαραίτητο στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης».
Μάλιστα, όπως έλεγε χαριτολογώντας έτερος Έλληνας αξιωματούχος, «είναι σαν να μην αντιλαμβάνονται ορισμένοι την ανάγκη στον τελικό του Champions League η Μπαρτσελόνα να έχει στη βασική της εντεκάδα τους Μέσι και Νεϊμάρ!».
Το Μαξίμου τονίζει ότι «δύναμη της κυβέρνησης, για μια ακόμη φορά, η στήριξη του λαού» και επικαλούνται τις λαϊκές κινητοποιήσεις, σε δεκάδες πόλεις όλης της Ευρώπης, «καθώς ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης».
Τέλος, όπως σημειώνουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού «η ελληνική πλευρά από την πρώτη στιγμή αποδεικνύει σθεναρά τη βούλησή της για εξεύρεση αμοιβαίας επωφελούς λύσης με σεβασμό στους εταίρους της, στον ελληνικό λαό και την ετυμηγορία του».

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου