Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Xρόνης Μακρίδης : Με αυτοκριτική ,να επαναπροσδιοριστούμε

- Μετά την πρόσφατη  εκλογική συντριβή    του ΠΑΣΟΚ,  στελέχη του κόμματος σας εκτιμούν ότι το  4,5%  ήταν το  καμπανάκι  που σήμανε    το τέλος  της   διαδρομής  του στην  πολιτική σκηνή και μιλούν για κάτι   νέο.  Εσείς είστε   υπέρ    του καινούριου ή  της διατήρησης   του βασικού κορμού και  της ενίσχυσης  του με ευρύτερες   δυνάμεις   του χώρου ;
 -Δεν χωρά αμφιβολία ότι το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές υπέστη στρατηγικής σημαςίας ήττα. Οι πολίτες κουράστηκαν από τις περιοριστικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβλήθηκαν απο τους δανειστές αλλά και απέδωσαν κόστος στο ΠΑΣΟΚ- έχοντας απαίτηση από την ιδεολογικοπολιτική του τοποθέτηση και την ιστορία του- για την μη ισότιμη κατανομή των επιβαρύνσεων, ιδιαίτερα στα ζητήματα της υπερφορολόγησης, των οριζόντιων περικοπών και κυρίως της μη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της παράλυσης του κοινωνικού κράτους .Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάσει το ΠΑΣΟΚ το ηθικό πλεονέκτημα και να πληγεί καίρια η αξιοπρέπεια των μελών και των φίλων της παράταξης.  Έτσι φτάσαμε στην πολυδιάσπαση και τη διασπορά των δυνάμεων σε κόμματα και κινήσεις. Ζητούμενο είναι μαζί με την αυτοκριτική ο ιδεολογικοπολιτικός επαναπροσδιορισμός.Μέσα απο υπέρβαση και τόλμη πρέπει να εκφρασθεί ενωτικός λόγος,με βάση ένα πολιτικό πλαίσιο που θα δίνει τη δυνατότητα να εκφραστούν όλες οι τάσεις από τους κεντρώους μεταρρυθμιστές έως τους ριζοσπάστες σοσιαλιστές. Αν προαπαιτούμενο για την ενότητα και την οργανωτική ανασυγκρότηση είναι να συναντηθούμε σε ένα νέο συλλογικό δημοκρατικό προοδευτικό υποκείμενο, τότε η γνώμη μου είναι ναι στο καινούριο που θα κινητοποιεί και θα εμπνέει με τις απαράγραπτες αρχές και αξίες που υπηρετούν πρωτίστως τον άνθρωπο.
          -Βλέπετε   θετικά την αλλαγή του  ονόματος και  των συμβόλων;
-Για όλους εμάς που μεγαλώσαμε και γαλουχηθήκαμε με τον ήλιο και το ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολο να αποχωριστούμε την ιστορία μας και την δράση μας. Κατανοώ όμως ότι η ιστορία των ελληνικών κομμάτων δεν έχει καμία σχέση με τα ιστορικά σοσιαλιστικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα με την διαδρομή των πάνω από εκατό χρόνων, της Βόρειας Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση,χωρίς να παραγνωρίζω τη συναισθηματική αξία που έχουν καθως και τον ρόλο τους στη συνοχή των κομμάτων ,για εμένα καθοριστική σημασία έχουν, η ιδεολογική τοποθέτηση και οι πολιτικές που απορρέουν από αυτήν.Προέχει να υπηρετηθεί ο στόχος που δεν είναι άλλος απο την επανίδρυση της ενιαίας,δημοκρατικής,προοδευτικής παράταξης. 
       - Γιατί  κατά  τη γνώμη σας  δεν απέδωσαν οι  προσπάθειες  που έγιναν ως τώρα, θυμίζω την «Ελιά» στις ευρωεκλογές και  το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη στις εθνικές  κάλπες;
-Τα σχήματα αυτά με κορμό το ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκαν σε συνθήκες αγωνίας βιωσιμότητας και συντήρησης της παράταξης.Παράλληλα όμως σε κυβερνητικό επίπεδο ασκούνταν ιδεολογικά ασύμβατες μεν,αναγκαστικές δε πολιτικές.Με την χώρα σε ασφυκτική πίεση απο τους δανειστές,μέσα σε πρόγραμμα ,χωρίς δυνατότητα αλλαγής πλεύσης.Σε αυτό το κλίμα είναι φυσικό η συγκόλληση μικρών δυνάμεων να μη μπορεί να ανατρέψει τη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ και της παράταξης αλλά και να είναι αδύνατο να αποκτήσει δυναμική ρήξης και ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης.Αυτό δηλαδή που πρέπει να γίνει τώρα απο την αρχή.
          - Ποια είναι η θέση   σας  σε   σχέση με  την επανασύμπραξη  με  πρώην βουλευτές  και   στελέχη   του ΠΑΣΟπου μεταπήδησαν στο   κόμμα   του Γ. Παπανδρέου;

-Το ότι δεν υπάρχει καμιά ιδεολογική και πολιτική διαφορά ουσίας είναι σημαντικό.Το ότι κάποια στιγμή για συναισθηματικούς λόγους ή ακόμη και για προσωπικές στρατηγικές υπηρέτησαν συγγενείς δρόμους δεν σημαίνει οτι δεν μπορούμε ή δεν πρέπει να συμπράξουμε.Επιβάλλετε να συναντηθούμε με όλους αυτούς,που όμως δεν ασχημόνησαν και δεν λοιδώρησαν το ΠΑΣΟΚ που τους ανέδειξε και τους τίμησε.Πρέπει να κατανοήσουν όλοι οτι είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν απο αυτά που μας χώρισαν.
        - Θα   μπορούσαν να  ξαναβρεθούν κάτω από την ίδια  πολιτική στέγη   οι κ.κ. Βενιζέλος και  Παπανδρέου;
-Η πολιτική του μέσου όρου πολλές φορές γίνεται πολιτική κινούμενης άμμου.Ο κ. Βενιζέλος αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ήττας οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε συνέδριο αυτογνωσίας δηλώνοντας ρητά οτι παραιτείται απο την ηγεσία του.Ο κ.Παπανδρέου έφυγε και έκανε ένα δικό του κόμμα,διασπώντας το κόμμα που τον ανέδειξε πρωθυπουργό της χώρας.Φυσιολογικό είναι για να συνυπάρξουν να πρέπει να γίνει από τον κ.Παπανδρέου αυτοκριτική καθώς και να υπάρξουν εξηγήσεις για την στάση του.
aggelioforos 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου