Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Ν.Ε. Π.Α.Σ.Ο.Κ. ΣΕΡΡΩΝ : Καταγγελίες αλλά και προτάσεις, για πρωτόγνωρη κατάσταση ,που βιώνει μια τεράστια καταστροφή, λόγω των πλημμυρών στις αγροτικές εκτάσεις

Ο νομός Σερρών βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κατάσταση και βιώνει μια τεράστια καταστροφή λόγω των πλημμυρών στις αγροτικές εκτάσεις. Τα νερά του Στρυμόνα έχουν «πνίξει» χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης και ο κάμπος έχει μετατραπεί σε πραγματική λίμνη. Οι αγρότες του νομού βρίσκονται στο έλεος μιας καταστροφής δίχως τέλος που όλο και επιδεινώνεται. Αυτή η καταστροφή εκτός από την πληγή που έχει
επιφέρει στον οικονομικό τομέα τείνει να πάρει και διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσεως για τους αγρότες του νομού. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται μεν ως εκτάκτου ανάγκης σύμφωνα με τις αρχές, αλλά στις πράξη οι αρμόδιοι επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου και περιορίζονται σε ημίμετρα και δράσης πανικού. 

Δικαιολογία δεν υπάρχει καθώς εδώ και χρόνια γνωρίζαμε την κατάσταση. Πέρσι ήδη είχε χαθεί ο έλεγχος και είχε γίνει απολύτως κατανοητό ότι ερχόταν η ολική καταστροφή. Είναι ανάγκη να τελειώνουν πλέον οι ατέρμονες συσκέψεις επί συσκέψεων χωρίς κανένα νόημα και κυρίως αποτέλεσμα και η κεντρική διοίκηση αλλά και η Περιφέρεια ΕΔΩ και ΤΩΡΑ να βρει λύσεις και να δώσει απαντήσεις άμεσα. Οι προσπάθειες πρέπει να σταματήσουν να είναι ευχολόγια και να γίνουν πράξη. Επιβάλλεται λοιπόν άμεσα 

• Άμεση και δίκαιη (ανταποκρινόμενη στην ζοφερή πραγματικότητα) καταγραφή των πληγών των αγροτικών και, όπου υφίστανται, αστικών εκτάσεων και του ζωικού κεφαλαίου και σχηματισμός ΦΑΚΕΛΟΥ ΠΣΕΑ με χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής έως την 31η-12-2015. 

• ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ των κτηνοτρόφων για ζωοτροφές που θα χρειαστούν εφ’ όσον οι εκτάσεις τους έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. • Πάγωμα των αγροτικών δανείων στις Τράπεζες, των οφειλών σε ΟΓΑ και ΕΛΓΑ των αγροτών που έχουν πληγεί, για 2 χρόνια και ΑΤΟΚΑ. 

• Να προσμετρηθεί η φετινή χρονιά ως χρονιά βάσης υπολογίσιμου των δικαιωμάτων καλλιέργειας της νέας ΚΑΠ της Ευρ. Ένωσης θεωρώντας τις πληγείσες εκτάσεις όλες ως καλλιεργημένες, ανεξάρτητα από τον αριθμό των καλλιεργούμενων προϊόντων. 

• Αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων και κονδυλίων μέσω των μηχανισμών στήριξης που υπάρχουν για απρόβλεπτες θεομηνίες.

 • Χρηματοδότηση των πληγέντων Δήμων Εμ. Παππά, Βισαλτίας και Ν. Ζίχνης για αποκατάσταση του οδικού και αγροτικού δικτύου και των λοιπών εγκαταστάσεων. 

• Χρηματοδότηση των ΤΟΕΒ για επισκευή των μηχανών και των αντιπλημμυρικών καναλιών. 

• Καταγραφή από τον ΕΛΓΑ όλων των σπαρμένων καλλιεργειών και άμεση αποζημίωση αυστηρώς εντός 3 μηνών. 

• Σύσταση μόνιμης επιτροπής από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, των πληγέντων Δήμων και εκπροσώπων των αγροτών για την παρακολούθηση και υλοποίηση όλων των ανωτέρω. 

Στη σημερινή κατάσταση φτάσαμε εξαιτίας μιας τραγικής αλληλουχίας πράξεων και παραλήψεων αλλά και της άγνοιας, αν όχι αδιαφορίας «υπευθύνων». Ας ληφθούν μέτρα έστω και τώρα και ας αξιοποιηθούν τα χρήματα που τόσα χρόνια προβλέπονταν για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, ενίσχυση των αναχωμάτων και αγοράς μηχανημάτων. 

Ας αρχίσουν επιτέλους οι παράνομες πράξεις που λαμβάνουν χώρα στον Στρυμόνα να ελέγχονται και να τιμωρούνται. Για να μην ξαναζήσουμε παρόμοια απόγνωση που θα στοιχίσει σε όλο τον νομό, σε όλους εμάς. 
 Για την Ν.Ε. Π.Α.Σ.Ο.Κ. ΣΕΡΡΩΝ

 Η Γραμματέας Κέλυ Βαλταδώρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου