Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Πούτιν-Τσίπρας: Ενεργειακό και διμερές εμπόριο στην κορυφή της ατζέντας

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 17.00 το απόγευμα της Μ. Τετάρτης η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μόσχα.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο κ. Πούτιν είπε «Θα καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε να επαναφέρουμε τις
εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας στο προηγούμενο επίπεδο. Η Ελλάδα θα είναι ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Πούτιν ξεκαθάρισε ότι «Η Ελλάδα δεν μας έθεσε θέμα παροχής βοήθειας. Στο πλαίσιο μεγάλων έργων μπορεί να δανειοδοτηθούν σχέδια. Αν η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε. Το ρωσικό ενδιαφέρον είναι για τα λιμάνια και τις υποδομές, όπως και για τον ενεργειακό τομέα».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε από την πλευρά του ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για τις ελληνορωσικές σχέσεις και πρόσθεσε: «Μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις μεταξύ μας σχέσεις».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός στέλνοντας σαφές μήνυμα στους ευρωπαίους αξιωματούχους που τις τελευταίες ημέρες απηύθυναν προειδοποιήσεις στην Ελλάδα εν όψει της επίσκεψής του στη Μόσχα, είπε: «Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα, με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά της να ασκεί ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».
«Συμφωνήσαμε σε ένα κοινό πρόγραμμα δράσης για την επόμενη διετία. Συζητήσαμε για το πώς μπορεί να αρθεί η απαγόρευση σε ελληνικά προϊόντα αγροτικού ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας. Έγινε η αρχή της άνοιξης στις μεταξύ μας σχέσεις. Πιστεύω ότι έχουμε τη βούληση να κάνουμε πράξη όσα εξαγγέλλουμε» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας από τη Μόσχα στην Αθήνα, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Η Ελλάδα δεν είναι επαίτης να γυρνά στις χώρες και να ζητά λύση στο χρηματοδοτικό της πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει λύση, γιατί αλλιώς δεν θα έχει μόνο η Ελλάδα ζημία, αλλά θα έχει και η Ευρώπη».
080415-tsipras-poutin-mesa
Η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων στη συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν
Στην επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας Ρωσίας προς όφελος των δύο λαών αλλά και της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον σύντομο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο πριν από την κατ' ιδίαν συνάντησή τους.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι «Είναι μεγάλη χαρά, κύριε Πρωθυπουργέ, που σας γνωρίζω προσωπικώς. Έχουμε μιλήσει και στο τηλέφωνο. Είναι μεγάλη χαρά μας που σας καλωσορίζουμε στη Μόσχα πριν από τη γιορτή του Πάσχα, κοινή μας γιορτή. Πρέπει να τονίσω τον πολύ ιδιαίτερο φιλικό χαρακτήρα των σχέσεων, εννοώντας βεβαίως τις πνευματικές παλιές ρίζες. Θέλω να πω ότι τις προάλλες η Ρωσία ήταν η κύρια εμπορική εταίρος της Ελλάδας. Το 2013 ο όγκος των συναλλαγών είχε διπλασιαστεί. Πέρυσι όμως είχαμε μείωση κατά 40%. Πρέπει να συζητήσουμε και να δούμε τι θα κάνουμε για να επαναφέρουμε τις σχέσεις μπροστά».
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την συγκίνησή του γιατί το πρωί κατέθεσε στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους που έδωσαν την ζωή της για τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. «Είναι, πραγματικά, μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα στη Μόσχα, αλλά και μεγάλη συγκίνησή μου, διότι το πρωί κατέθεσα στεφάνι στον Άγνωστο Στρατιώτη στην Κόκκινη Πλατεία, αποτίοντας φόρο τιμής σε εκατομμύρια απλούς ανθρώπους, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τη μεγάλη αποφασιστική νίκη των λαών της Ευρώπης. Όπως ξέρετε, η χώρα μου, η Ελλάδα είναι μια χώρα που αναλογικά με τον πληθυσμό της είχε τον βαρύτερο φόρο αίματος».
Συνεχίζοντας ανέφερε: «Υπάρχουν βαθιές και διαχρονικές σχέσεις που συνδέουν τους δύο λαούς και εξαιτίας των κοινών αγώνων και εξαιτίας της κοινής θρησκευτικής παράδοσης και αυτή η σχέση διατηρήθηκε με αισθήματα φιλίας των δύο λαών. Ο σκοπός της παρουσίας μου είναι να φροντίσουμε να επανεκκινήσουμε τις ελληνορωσικές σχέσεις προς όφελος και των δύο χωρών αλλά και προς όφελος της ασφάλειας και της σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής».
tsipras-putin-mesa
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου