Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Μέρκελ-Ολάντ σε Τσίπρα: Λίγος ο χρόνος που απομένει

Πριν καν καθίσουν στο τραπέζι για να συζητήσουν με τον Αλέξη Τσίπρα , οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας Μέρκελ και Ολάντ έδειξαν ότι αναμένουν τι θα πει για να λάβουν τις οριστικές τους αποφάσεις
.     


Μέρκελ: Ο Τσίπρας έχει μόνο  λίγες μέρες  

Την πάγια γερμανική θέση «αλληλεγγύη έναντι ανάληψης ευθύνης και μεταρρυθμίσεων» επανέλαβε η γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ. 
«Για εμάς εξακολουθεί να ισχύει ότι η αρχή ότι η αλληλεγγύη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο συνδέεται με την ανάληψη ευθυνών στο εθνικό επίπεδο», σημείωσε και πρόσθεσε:
«Θα συζητήσουμε πως θα πρέπει να συνεχίσουμε. Δεν μπορούμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα ακόμα. Θα ακούσουμε πολύ προσεκτικά τι έχει να μας πει ο έλληνας πρωθυπουργός. Δεν απομένουν πλέον εβδομάδες αλλά ημέρες».
Όπως σημείωσε η κ. Μέρκελ, ολοκληρώθηκε το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα και υπήρχε ένα σαφές «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα.Δεν έχουμε ακόμη τη βάση να ξεκινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα στο πλαίσιο του ESM. Χωρίς αλληλεγγύη δεν θα υπάρξει δυνατότητα να βοηθήσουμε αλλά και χωρίς ανακατατάξεις.

Ολάντ: Ευθύνη, αλληλεγγύη, ταχύτητα 

Ο στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Πρέπει η Ελλάδα να καταθέσει σοβαρές προτάσεις, σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
«Ευθύνη, αλληλεγγύη και ταχύτητα. Αυτό είναι το πνεύμα», σημείωσε, συμπλήρωσε:
Ευθύνη, η Ελλάδα να κάνει προτάσεις. Αλληλεγγύη, η Ευρώπη να παράσχει βοήθεια άμεσα και Ταχύτητα, να ληφθούν άμεσα αποφάσεις. Πρέπει να υπερβούμε μια για πάντα αυτή τη δυσκολία, σημείωσε ο γάλλος πρόεδρος.
Ερωτηθείς για τις ελληνικές προτάσεις, ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως υπάρχουν προτάσεις, που πρέπει να συμπληρωθούν και οι οποίες δεν έχουν εξολοκλήρου διατυπωθεί. Πρέπει να δούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τις προτάσεις.
Συζητάμε, συνέχισε, για ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι βραχυπρόθεσμο για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες και ένα μεσοπρόθεσμο, γιατί δεν μπορούμε να συζητάμε για την Ελλάδα κάθε τρεις μήνες.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου