Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Ομοβροντία ηγετών για νέο μνημόνιο ή Grexit

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11.30 το βράδυ ώρα Ελλάδας η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, η οποία ξεκίνησε μετά τις 19.30.  

Γιούνκερ: Η Επιτροπή είναι προετοιμασμένη για τα πάντα 

Η επιτροπή είναι προετοιμασμένη για τα πάντα είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν
Κλοντ Γιούνκερ. Εχουμε σενάριο για Grexit, για ανθρωπιστική βοήθεια και ένα σενάριο για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρώ. Δεν μπορώ να το αποτρέψω εάν η Ελλάδα δεν κάνει αυτό που ζητούμε, σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν. 

Μέρκελ: Το πρόγραμμα πρέπει να είναι πολυετές

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ είπε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για μια υπαγωγή στη διαδικασία του ESM και πρόσθεσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει την Τετάρτη το αίτημά της για υπαγωγή στην χρηματοδότηση του Μηχανισμού. «Ο έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να υποβάλλει μέχρι την Πέμπτη τις λεπτομερέστατες προτάσεις του» είπε η κα. Μέρκελ και τόνισε ότι πλέον η συζήτηση γίνεται για ένα πολυετές δανειακό πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας καθώς η κατάσταση στην χώρα έχει επιδεινωθεί τις τελευταίες ημέρες. 
Πρώτα πρέπει αν δώσει προτάσεις για μακροπρόθεσμο πρόγραμμα η Ελλάδα και μετά να συζητήσουμε για το πρόγραμμα – γέφυρα ξεκαθάρισε η Αγκελα Μέρκελ και υπενθύμισε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει αν εγκριθούν από το Γερμανικό κοινοβούλιο. 

Τουσκ: Η τελευταία προθεσμία είναι την Κυριακή 

Συναντηθήκαμε σήμερα για να συζητήσουμε την σοβαρή κατάσταση στην Ελλάδα. Μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, ο Α. Τσίπρας συμφώνησε να υποβάλει αίτημα για ένα νέο πακέτο διάσωσης. Η Ελλάδα θα υποβάλει τις προτάσεις της μέχρι την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν την Κυριακή στις 12 Ιουλίου, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ. 
Δείξαμε υπευθυνότητα για αυτό κάλεσα τους ηγέτες της ευρωζώνης, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αν δεν βρούμε κοινό τόπο αυτό θα σημάνει το τέλος των διαπραγματεύσεων. Αν δεν βρούμε λύση, σημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και αυτό θα επηρεάσει όλη την Ευρώπη. Έχουμε 5 ημέρες για να βρούμε την κατάλληλη συμφωνία. Η τελευταία προθεσμία είναι την Κυριακή, δήλωσε ο κ. Τουσκ. 
Δεν αποκλείουμε το κακό σενάριο, δηλαδή καμία συμφωνία έως την Κυριακή. Πρέπει να συζητήσουμε όλες τις συνέπειες για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για την ευρωζώνη, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 
Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή είναι πιο κρίσιμη στιγμή στην ιστορία μας, της Ευρώπης και της ευρωζώνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το να έχουμε όλους τους ηγέτες στο τραπέζι είναι το σωστό.

 

Ρέντζι: Περιμένουμε τη νέα ελληνική πρόταση

Θα περιμένουμε μέχρι την Κυριακή για τη νέα πρόταση προς τους θεσμούς από την ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Ρέντζι. Η Σύνοδος της Κυριακής μπορεί να είναι η τελευταία σύνοδος για την Ελλάδα. Ελπίζω ότι αυτό θα είναι ένα ευτυχές τέλος. Έχουμε όμως και ένα πρόβλημα γενικά στην Ευρώπη. Πρέπει να προωθήσουμε αυτήν την άλλη ιδέα της Ευρώπης, μιας Ευρώπης της ανάπτυξης, των επενδύσεων. Περιμένουμε τις προτάσεις τις κυβέρνησης Τσίπρα. Μια λύση για την Ελλάδα είναι δυνατή, σημείωσε.
Αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού χρέους ο κ. Ρέντζι είπε: Από ορισμένους υπήρξε λοιδωρία, είναι για γέλια είπαν 3 εκ. ψηφοφόροι να αποφασίσουν για ελληνικό χρέος. Νομίζω ότι θα υπάρξει χώρος για να συζητήσουμε το θέμα του χρέους αργότερα. Το θέμα είναι να δώσουμε στην Ελλάδα τη δυνατότητα να προχωρήσει. Οι εικόνες συνταξιούχων να αναζητούν 60 ευρώ μπροστά από τα ΑΤΜ μας προβληματίζει.

Το ρεπορτάζ του TheToc νωρίτερα: 
Φήμες για τη σύγκληση νέας συνόδου κορυφής για την Ελλάδα την Κυριακή διατρέχουν τις Βρυξέλλες, ενώ καλά καλά δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η οποία είναι σε εξέλιξη από τις 19:30.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδονται από τις Βρυξέλλες, νέα συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, την Κυριακή θα γίνουν δύο Σύνοδοι Κορυφής, μία με τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και κατόπιν μια δεύτερη με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. 

Το έργο Τσίπρα    

Να εξουδετερώσει την αμφισβήτηση και την πλήρη δυσπιστία που έχει σωρευτεί στις Βρυξέλλες στους πέντε μήνες διαβουλεύσεων, και να πείσει τους εταίρους ότι το συντριπτικό «Οχι» στο δημοψήφισμα δεν είναι άρνηση της Ευρώπης ,καλείται ο Αλ. Τσίπρας στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής αυτή την ώρα.
undefined
( Φωτό από το εσωτερικό της συνόδου: Ο Αλ.Τσίπρας συνομιλεί όρθιος με τον Μάριο Ντράγκι  ενώ  ο Ολάντ πλησιάζει Γιούνκερ και Μέρκελ).



Το σκληρό μπλοκ χωρών και οι φίλοι που χάνουν την υπομονή     

 Η διαρκής ελληνική εκκρεμότητα και οι τακτικισμοί της Αθήνας έχουν προκαλέσει δυσφορία σε ένα μεγάλο αριθμό ηγετών της ευρωζώνης  που έχουν προσχωρήσει στο σκληρό μπλοκ το οποίο δεν φαίνεται διατεθειμένο να δείξει άλλη ανοχή.  
'Ομως φαίνεται ότι εξαντλείται και η υπομονή ηγετών φίλα προσκείμενων στην Ελλάδα και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα όπως πχ του Ρέντσι ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο ειπε:«Θα πρέπει να υπάρξει μια πρόταση από την Αθήνα...Ο χρόνος έχει τελειώσει. Θα πρέπει να το καταλάβουν και οι Ελληνες αυτό. Αν δεν υποβάλλουν προτάσεις, τι θα συζητήσουμε;»
Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαϊσκάουτε εκ των σκληρών δεν χρησιμοποίησε ούτε τη στοιχειώδη διπλωματία προσερχόμενη στην σύνοδο.
«Πως θα διαπραγματευθούμε με κάποιον που λέει ψέματα; Η σημερινή κυβέρνηση ξέρει ή δεν ξέρει; Ή μήπως τζογάρει;», σημείωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας.
 Είτε η ελληνική κυβέρνηση δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξέρει, είτε πρόκειται για παιχνίδι πόκερ

«Λένε σήμερα, μετά λένε αύριο. Η ελληνική κυβέρνηση λέει πάντα “mañana”, αλλά για εμάς δεν είναι “mañana”. Έχουμε δει μόνο εικόνες, όχι έγγραφα. Δεν χρειαζόμαστε εικόνες. Είτε η ελληνική κυβέρνηση δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξέρει, είτε πρόκειται για παιχνίδι πόκερ», σημείωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις και τουπρωθυπουργού της Ολλανδίας Μ. Ρούτε.
«Δεν είμαι πολύ ενθουσιασμένος για αυτή τη σύνοδο και για το γεγονός ότι η Ελλάδα προσέρχεται χωρίς καμιά πρόταση. Φαίνεται ότι θέτουν τις προηγούμενες προτάσεις στο τραπέζι ξανά, αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα», σημείωσε.
 εάν οι Έλληνες δεν παρουσιάσουν σήμερα, ή πολύ σύντομα διότι ο χρόνος έχει ήδη εξαντληθεί, αναλυτικές προτάσεις, εάν δεν είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα, δεν θα είμαστε σε θέση να τους βοηθήσουμε
«Η μόνη λύση είναι η Ελλάδα να κάνει βαθιές μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει δύσκολα μέτρα», ανέφερε ο Ρούτε και υποστήριξε ότι το εάν η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ «είναι ευθύνη που επαφίεται στην Αθήνα, όχι εδώ».
«Βρίσκομαι εδώ για να προασπίσω την ακεραιότητα, τη συνοχή και τις θεμελιώδεις αρχές της νομισματικής ένωσης. Επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει εκτεταμένες προτάσεις και δεν νομίζω ότι το ζήτημα θα τελειώσει σύντομα. Το γεγονός είναι το εξής: εάν οι Έλληνες δεν παρουσιάσουν σήμερα, ή πολύ σύντομα διότι ο χρόνος έχει ήδη εξαντληθεί, αναλυτικές προτάσεις, εάν δεν είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα, δεν θα είμαστε σε θέση να τους βοηθήσουμε. Σε αυτή την περίπτωση η ευθύνη θα ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση», κατέληξε ο ολλανδός πρωθυπουργός.

Βέλγος πρωθυπουργός: Ο Τσίπρας οπισθοχωρεί, όταν έρχεται η ώρα να αναλάβει την ευθύνη

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με το πιστόλι στον κρόταφο, καθώς εάν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη πρέπει να καταθέσει προτάσεις», ανέφερε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σάρλ Μισέλ.  Ευχήθηκε « ο κ. Τσίπρας να τηρήσει τη δέσμευσή του σήμερα για την υποβολή νέων και αξιόπιστων προτάσεων».
Αν και διαπίστωσε πως «η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως οπισθοχωρεί, όταν έρχεται η ώρα να αναλάβει την ευθύνη».

Φάιμαν: Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει κάτι συγκεκριμένο

Το σημαντικό είναι η Ελλάδα να παρουσιάσει κάτι συγκεκριμένο, είπε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

«Ο χρόνος μας πιέζει αφάνταστα, δεν θα είχα λόγο αυτή τη στιγμή να πω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος, σημείωσε», τόνισε.

Μπετέλ: Ο Τσίπρας έχει πει πολλά αλλά δεν τα έχει τηρήσει
 
Και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ έθεσε ευθέως θέμα αξιοπιστίας του έλληνα πρωθυπουργού λέγοντας « ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει πολλά αλλά δεν τα έχει τηρήσει». Και γι΄αυτό εξήγησε, δεν μπορεί να πει  τι θα συμβεί στο μέλλον. Όπως τόνισε, η Αθήνα θα πρέπει να δεχθεί τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις για να παραμείνει στο ευρώ.
«Ο χρόνος τελειώνει. Θα πρέπει αυτό να το καταλάβουν και οι Έλληνες αλλά δεν μπορεί να το βλέπουν μονομερώς», είπε και εξέφρασε την ελπίδα να ακούσει κάτι πολύ συγκεκριμένο από τον κ. Τσίπρα.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου