Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Γρίφος με τη στάση του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα

 
Αμφιθυμία για την συμμετοχή του στο νέο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δείχνει το ΔΝΤ καθώς εκτιμά ότι δεν πληρούνται βασικοί όροι που υπάρχουν στο καταστατικό του για να προχωρήσει σε νέο δάνειο.
Ωστόσο το κλιμάκιο του στην Αθήνα βρίσκεται ήδη στο Υπουργείο Οικονομικών ενώ αναμένεται και η έλευση
της περιβόητης Ντέλιας Βελκουλέσκου με σκοπό να φέρει το πρόγραμμα στα μέτρα του όπως αποκαλύπτει εξάλλου έγγραφο με τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του ΔΣ.   

«Οχι μεν αλλά» και πίεση για τα μέτρα που επιθυμεί   

Το ΔΝΤ έδωσε καταρχήν το πράσινο φως για τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για το τρίτο μνημόνιο ωστόσο αφήνει ...ανοικτό το ενδεχόμενο να μην μετάσχει στη δανειοδότηση της Ελλάδας αν δεν εκπληρωθούν οι όροι που θέτει το καταστατικό του.
Σε τετρασέλιδο απόρρητο έγγραφο με τα συμπεράσματα της συνεδρίασης του ΔΣ του Ταμείου την Τετάρτη, στοιχεία του οποίου δημοσιεύουν σήμερα οι Financial Times και ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ το Ταμείο ....προειδοποιεί πως δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα νέο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα, υπό τις παρούσες συνθήκες.
Κι αυτό γιατί όπως αναφέρει δεν πληρούνται δύο από τους τέσσερις όρους που απαιτούνται από το καταστατικό του, δηλαδή προοπτική βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θεσμική και πολιτική ικανότητα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.
Οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις για να εξασφαλίσουν ότι το νέο πακέτο «θα είναι σύμφωνο με αυτά που έχει στο μυαλό του το Ταμείο»
Αυτή η καθυστέρηση μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στη Γερμανία, όπου οι αξιωματούχοι της χώρας έχουν επανειλημμένα διαμηνύσει ότι θα ήταν αδύνατο να περάσουν από τη γερμανική βουλή ένα νέο πακέτο για την Αθήνα, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Όπως αναφέρει το «άκρως εμπιστευτικό» σημείωμα που συνοψίζει τι ειπώθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου, οι διαπραγματευτές του ΔΝΤ θα συμμετάσχουν στις συζητήσεις για να εξασφαλίσουν ότι το νέο πακέτο «θα είναι σύμφωνο με αυτά που έχει στο μυαλό του το Ταμείο».
Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, το Ταμείο «δεν μπορεί να προχωρήσει σε ένα staff level agreement σε αυτή τη φάση». Θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει «σε μια δεύτερη φάση», αφού η Ελλάδα «θα έχει συμφωνήσει σε ένα περιεκτικό σύνολο μεταρρυθμίσεων» και αφού οι ευρωπαίοι δανειστές «συμφωνήσουν σε μια ελάφρυνση χρέους».
Σύμφωνα με το σχετικό σημείωμα, τα στελέχη του ΔΝΤ κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα δεν πληροί πλέον δύο από τις τέσσερις προϋποθέσεις του ΔΝΤ για την παροχή πακέτου βοήθειας μεγαλύτερου από το συνηθισμένο (πρόκειται για τα περίφημα «exceptional access criteria»).
Σύμφωνα με τις δύο αυτές προϋποθέσεις αυτές, το κράτος που πρόκειται να λάβει τη σχετική βοήθεια πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι έχει την «θεσμική και πολιτική ικανότητα» να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις και ότι «υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα το χρέος αυτής της χώρας να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα».
Σύμφωνα με τους FT, το προσωπικό του Ταμείου έκρινε πως κανένα από αυτά τα δύο κριτήρια δεν εκπληρώνεται και ότι το ΔΝΤ δεν θα γνωρίζει μέχρι το φθινόπωρο αν η Αθήνα μπορεί να τα εκπληρώσει.

Στο ΥΠΟΙΚ ήδη το κλιμάκιο του ΔΝΤ, φτάνει και η Βελκουλέσκου 

 Από τις 16:30  στο Υπουργείο Οικονομικών έχει φτάσει και το επταμελές τεχνικό κλιμάκιο της μόνιμης αντιπροσωπείας του Ταμείου στη χώρα μας, με επικεφαλής τον κ. Γουές Μακ Γκρου και μετέχει σε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου, κ. Ν. Φράγκο , τον επικεφαλής του ΣΟΕ Γ.Χουλιαράκη και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο προετοιμάζουν την  ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των επικεφαλής των δανειστών και του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Και στο Υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούνται συσκέψεις των τεχνικών κλιμακίων για τις νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται σε ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ, συνδικαλιστικό νόμο 

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου