Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Προαναγγελία διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα

Την πόρτα στην Αριστερή Πλατφόρμα και σε όσους δεν στηρίζουν τη συμφωνία με τους δανειστές στη βουλή έδειξε ο πρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της δίωρης συνέντευξής του στο ραδιοφωνικό σταθμό στο Κόκκινο.

Δεν μπορεί ένα κόμμα να λειτουργεί και στην κυβέρνηση με παράλληλα κέντρα λειτουργίας. Δεν υπάρχει αλα καρτ εξουσία.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ορισμένους στο ΣΥΡΙΖΑ που η στάση τους δείχνει ότι έχουν λάβει αποφάσεις εδώ και καιρό και που οδηγούν στη διάσπαση του κόμματος σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει πουθενά... Δεν θα χαρίσουμε σε κανέναν την τεράστια νίκη του "'Όχι" ούτε και σε αυτούς που επιχειρούν να το εκμεταλλευτούν εκ του ασφαλούς».
«Να συζητήσουμε την άποψη που λέει ότι δεν έχει νόημα η Αριστερά υπ' αυτές τις συνθήκες να είναι στην κυβέρνηση. Να πούμε στον λαό ότι δεν θα κυβερνήσουμε. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν θα κατέβουμε στις επόμενες εκλογές όπως έκανε το ΚΚΕ το '46; Ουσιαστικά είναι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη» είπε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα σημείωσε ότι «Υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ των 30 χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ και των 3 εκατομμυρίων ψηφοφόρων του» και ότι «τον Ιούλιο του 2013 κάναμε ένα συνέδριο με βασικό στόχο να φτιάξουμε ένα ενιαίο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ποτέ ενιαίο κόμμα».
«Δεν μπορεί ένα κόμμα να λειτουργεί και στην κυβέρνηση με παράλληλα κέντρα λειτουργίας. Δεν υπάρχει αλα καρτ εξουσία. Δεν συμφωνώ με τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό αλλά όταν πάρεις μια απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο πρέπει να το κάνεις και θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές αλλιώς πρέπει να παραδίδουν τις έδρες τους. Δεν μπορεί να λες καταψηφίζω τις αποφάσεις την κυβέρνηση αλλά τη στηρίζω. Αυτό είναι σουρεαλισμός».
Αναφερόμενος σε όσους τον επικρίνουν για τη συμφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «Με ορισμένους συντρόφους καθόμασταν στο ίδιο τραπέζι με την ίδια αγωνία. Με την αγωνία ότι αν κλείσει μια τράπεζα θα καταστραφούμε. Και οι ίδιο άνθρωποι μετά τη σκληρή μάχη που έδωσα επί 17 ώρες στις Βρυξέλλες βγήκαν μετά να πουν ότι "αφού εξασφάλισες εσύ ότι δεν θα καταστραφούμε εμείς τώρα διεκδικούμε τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας". Εγώ θα περίμενα να πούνε έχουμε μια διαφορετική εκτίμηση αλλά οι συνθήκες μας επιβάλλουν να στηρίξουμε την κυβέρνηση και μετά να διεκδικήσουμε την αλλαγή μέσα από συλλογικές διαδικασίες.
«Αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου, να τα βροντήξω και να φύγω, σε 48 ώρες η ΕΚΤ θα αποφάσιζε το κούρεμα των εγγυήσεων και την κατάρρευση της Eurobank, ενδεχομένως και της Εθνικής και των άλλων τραπεζών. Θεωρώ ότι το να επικρατήσει στην τελική απόφαση η προστασία των πολιτών, της χώρας και τη Αριστεράς ήταν μια επιλογή ευθύνης» είπε ο πρωθυπουργός.  
«Η συμφωνία θεωρείται ήττα από ορισμένους μικρόμυαλους που πιστεύουν ότι η επανάσταση γίνεται με κατάληψη των θερινών ανακτόρων. Οι εναλλακτικές που είχαμε μπροστά μας ήταν ή η άτακτη χρεοκοπία ή η δυνατότητα να συνεχίζουμε να παλεύουμε».
Για τις εσωκομματικές διαδικασίες ο Α. Τσίπρας και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «πρέπει συντεταγμένα να δώσουνε απαντήσεις. Όχι όμως στο πλαίσιο μιας διαδικασίες "άρπα κόλλα". Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε αρχές Σεπτέμβρη να πάμε σε ένα συνέδριο. Αυτή είναι η πρόταση της λογικής. Αν υπάρχει όμως απαίτηση από μερίδα μελών της Κ.Ε. να τοποθετηθεί το κόμμα άμεσα και πριν τη συμφωνία τότε ο μοναδικός τρόπος είναι να πάμε σε εσωκομματικό δημοψήφισμα χωρίς αυτό να αποκλείει τη διεξαγωγή συνεδρίου τον Σεπτέμβριο.
Για την προεκλογική του στάση ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ποτέ δεν είπε ότι θα σκίσει τα μνημόνια με έναν νόμο, αλλά ότι «θα δώσουμε μάχη για να φύγει η χώρα μας από το ασφυκτικό πλαίσιο που βρισκόταν».

Υψηλού ρίσκου η απόφαση για δημοψήφισμα

«Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό έναν περίπατο στο δάσος» συνέχισε ενώ για το δημοψήφισμα σημείωσε ότι «Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου αλλά ήταν μονόδρομος γιατί μας δίνανε δύσκολα μέτρα αλλά χωρίς καμία άλλη δυνατότητα». Παράλληλα είπε ότι «Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε "Όχι" στο ευρώ στο δημοψήφισμακαι ότι η απόφαση πάρθηκε στις Βρυξέλλες, παρασκευή πρωί, την ημέρα του τελεσιγράφου από πλευράς των δανειστών.
Στο σημείο αυτό κατηγόρησε την Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας ότι παρά το γεγονός πως του υποσχέθηκε ότι θα διασφαλίσει συνθήκες ομαλότητας για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος δεν τήρησε την απόφασή της και ακολούθησε η απόφαση του Eurogroup και της ΕΚΤ να μην παγώσει τον ELA, απόφαση που οδήγησε στα capital controls. 
Δείτε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού:
  • Η νίκη εταίρων και δανειστών είναι μια Πύρρειος νίκη και μια μεγάλη ηθική νίκη της κυβέρνησης και της Αριστεράς.
  • Σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν ακόμη και ποινικές ευθύνες για το αν ο Βαρουφάκης είχε ή δεν είχε plan B. Φανταστείτε τι θα είχε γίνει αν ερχόμασταν σε ρήξη. 
  • Δεν μετανιώνω ούτε στιγμή για ό,τι έγινε αυτούς τους έξι μήνες. 
  • Η διαπραγμάτευση θα είναι μία διαρκής μάχη. Αλλά τη μάχη δεν θα την εγκαταλείψεις. Ο μόνος τρόπος για να οργανώσουμε ένα κίνημα διεκδίκησης μέτρων που θα αντισταθμίσουν τη λιτότητα είναι μέσα από ένα νέο σχέδιο που πρέπει να βρούμε γρήγορα. 
  • Οι φήμες και οι διαρροές για νέα προαπαιτούμενα πολύ φοβάμαι ότι βγαίνουν  από εδώ πρώτα
  • Θεωρώ ότι η αύξηση του ΦΠΑ είναι λάθος. Στόχος θα έπρεπε να είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας. Απολύτως λογικό να μην αυξηθεί η φορολογία στους αγρότες. Πρέπει να βρούμε ισοδύναμα.
  • Στη θεωρεία είναι εύκολο να λες πράγματα αλλά όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη είναι αλλιώς
  • Τους τελευταίους έξι μήνες το κέντρο της προσοχής μας ήταν στη διαπραγμάτευση. Δεν είναι όμως μόνο η διαπραγμάτευση. Εγώ λέω ότι πρέπει να ασχοληθούμε και με την ολιγαρχία εντός που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.
  • Ανοιχτό το θέμα στις Σκουριές, δεν έχει κλείσει ακόμη. 
  • Το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές συχνότητες δεν εμπεριέχει κανέναν είδος ρεβανσισμού. Θα ρυθμιστεί για πρώτη φορά το πλαίσιο λειτουργίας και όσοι δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους θα αναγκαστούν αν τις τηρήσουν. Η αξιολόγηση θα γίνει από μηδενική βάση. Τα στοιχεία της διαβούλευσης θα διαμορφωθούν στη συνέχεια.     
  • Ποιοι ήταν οι 15 αλλοδαποί που πετούσαν βόμβες μολότοφ στο Σύνταγμα; 
  • Εγώ έχω εκφράσει τον προβληματισμό μου για τη στάση της και στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Είναι σουρεαλισμός να μου λέει κάποιος σε καταγγέλλω να σε προστατεύσω. Μπορώ να προστατευτώ μόνος μου
  • Έχουμε διαφορετικές απόψεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά έχουμε και μια εξαιρετική συνεργασία 
  • Θα ήμουνα ο τελευταίος που θα ήθελε εκλογές αν είχαμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις αποφάσεις εντός του κόμματος. 
  •  Μπροστά μας έχουμε έναν πολύ δύσβατο δρόμο διαρκούς αγώνα και διεκδίκησης.  

  • thetoc 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου