Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Βενιζέλος κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ για το δίκαιο Ε.Ε.

Αγνοια και ακατάσχετη δημαγωγική ροπή αποδίδουν συνεργάτες του κ. Ευ. Βενιζέλου στους κ. Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο, με αφορμή τις δημόσιες αναφορές των τελευταίων ότι το τρίτο μνημόνιο διέπεται από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι από το αγγλικό δίκαιο. Οπως ανέφεραν, το
δεύτερο πρόγραμμα και το αντίστοιχο δάνειο που είχε συναφθεί με τον EFSF διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, ωστόσο σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης ίσχυε το δίκαιο του τόπου της εκτέλεσης, δηλαδή το ελληνικό.

Οσον αφορά το νέο μνημόνιο και το δάνειο που συνήφθη με τον ESM, διέπεται από το δίκαιο της Ε.Ε., όμως η σχετική δανειακή σύμβαση που υπέγραψε ο κ. Τσακαλώτος δεν περιέχει πρόβλεψη για το δίκαιο που διέπει τη σύμβαση. «Υποθέτουν ότι επειδή ο ESM διέπεται από το δίκαιο της Ε.Ε., αυτό ισχύει και για τη δανειακή σύμβαση. Η Ελλάδα αποδέχθηκε το δίκαιο του δανειστή; Μπορούν να μας πουν με την ευκαιρία ποιες συγκεκριμένες ρυθμίσεις διέπουν τη νέα δανειακή σύμβαση και πού έγκειται η βελτίωση; Ποια βλαπτική ρύθμιση περιέχει το αγγλικό δίκαιο που βελτιώνει η νέα σύμβαση;», ρωτούν σχετικά. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι το αγγλικό δίκαιο προβλέπει ρήτρες ομαδικής δράσεις (CACs) των κομιστών των κρατικών ομολόγων, που δεν περιείχε το ελληνικό δίκαιο μέχρι το 2012 και έπρεπε να εισαχθούν αναδρομικά, κατά τα πρότυπα του αγγλικού δικαίου, για να καταστούν δυνατά το «κούρεμα» και η αναδιάρθρωση του χρέους το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου