Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας τινάζουν στον αέρα τον ΕΝΦΙΑ

Στον "αέρα" τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που έχουν προσδιοριστεί με βάση τις παλιές (του 2007) αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Κι αυτό καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα επίκειται η έκδοση οριστικής απόφασης από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε βάρος του ελληνικού
δημοσίου για τη μη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων , τη μείωση τους δηλαδή στο επίπεδο των εμπορικών αξιών.

Τεράστια δημοσιονομική τρύπα

Μια τέτοια απόφαση , που θεωρείται μονόδρομος για το Ανώτατο Δικαστήριο, με δεδομένη την προηγηθείσα "εντολή" του τον περασμένο Νοέμβριο , η οποία δεν εφαρμόστηκε, για αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών εντός εξαμήνου ,"μπλοκάρει" τα δρομολογημένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ προκαλώντας τεράστια δημοσιονομική τρύπα, ενώ θα οδηγήσει εύλογα και σε προσφυγές πολιτών κατά της ακύρωσης των δόσεων που ήδη θα έχουν καταβάλλει.
Το θέμα των «φουσκωμένων» αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που έχουν οδηγήσει στην υπερφορολόγηση τους συζητήθηκε εκ νέου πριν από λίγες ημέρες στο ΣτΕ, κι ενώ πλέον έχει παρέλθει προ πολλού η εξάμηνη προθεσμία που είχε δώσει το δικαστήριο στην Πολιτεία για να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες στο επίπεδο των εμπορικών.

Υποχρεωτική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Επισημαίνεται ότι ο σχετικός νόμος επιβάλλει των ανακαθορισμό των αντικειμενικών αξιών ανά διετία , ενώ μέσα στις μνημονιακές υποχρεώσεις εντάσσεται και η υποχρεωτική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών από το 2017. Οι προσφεύγοντες ,φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, επισημαίνουν ότι η παράλειψη της νόμιμης ενέργειας της Κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητα.
Και αυτό καθώς ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.
Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, οι αντικειμενικές αξίες προσδιορίστηκαν με υπουργική απόφαση το 2007 (εκτός από το Δήμο Ψυχικού που αναπροσαρμόστηκαν μετά από σχετική απόφαση του ΣτΕ), ενώ το 2010 εντάχθηκαν στο αντικειμενικό σύστημα 4.489 οικισμοί ανά την χώρα.



Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΕ

Τον Νοέμβριο του 2014 το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ.αριθμ. 1055/2014 απόφαση του υποχρέωνε την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων εντός περιόδου έξι μηνών. Αυτό σήμαινε, σε περίπτωση εφαρμογής της απόφασης , αλλαγή στις τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα έως τα μέσα Μαΐου του 2015, σε αντίθεση με τον πολιτικό σχεδιασμό για ολοκλήρωση του νέου ηλεκτρονικού συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων όλης της χώρας όχι νωρίτερα από το τέλος Ιανουαρίου του 2016.

Η επίμαχη προσφυγή στο ΣτΕ στρέφεται κατά της άρνησης του Υπ. Οικονομικών να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, επικαλούμενο την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της. Οι Σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι η Πολιτεία έχει παραλείψει να προβεί στις απαιτούμενες αλλαγές των τιμών, όπως αυτές προκύπτουν από το σχετικό άρθρο του νόμου 1249 του 1982, το οποίο αναφέρει ότι οι αντικειμενικές αξίες οφείλουν να αναπροσαρμόζονται ανά διετία. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε αναβάλει τότε την έκδοση οριστικής αποφάσεως θέτοντας στη Διοίκηση εξάμηνη προθεσμία από την κοινοποίηση της απόφασης προκειμένου να προβεί στα δέοντα.
Το θέμα της εξίσωσης των αντικειμενικών τιμών με τις πραγματικές αποτελεί ένα πάγιο αίτημα των φορέων της αγοράς ακινήτων (μεσίτες, ιδιοκτήτες, επενδυτές), καθώς, όπως επισημαίνουν , με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, ενώ ταυτόχρονα θα διορθωθούν οι σημερινές στρεβλώσεις.

thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου