Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Διχάζει η μετεξέλιξη του σχήματος… Δημοκρατική Συμπαράταξη: Τον Μάιο η Προγραμματική Συνδιάσκεψη

Για τον Μάιο ή τις αρχές Ιουνίου του 2016 προγραμματίζεται η Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που θα ανοίξει τον δρόμο για την περαιτέρω ενιαιοποίηση του χώρου, με παράλληλο στόχο πάντως, τη διεύρυνσή του.
Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, όσοι πιστεύουν ότι επί συγκεκριμένων προγραμματικών σημείων, δεν θα ήταν το ίδιο δύσκολο να
συμφωνήσει ακόμα και το Ποτάμι, ή πάντως μεγάλο μέρος στελεχών του.

Στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πάντως, ο τρόπος μετεξέλιξής της διχάζει. Δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν ακόμα και σήμερα για την αυτοδιάλυση των κομμάτων υπέρ ενός νέου πολιτικού σχηματισμού της Κεντροαριστεράς, άποψη πάντως που δεν δείχνει να κερδίζει έδαφος. Αντίθετα, μεγαλύτερη αποδοχή έχει η άποψη που θέλει την ισχυροποίηση των επιμέρους κομμάτων που συνθέτουν –και θα συνθέσουν ίσως- τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, με στόχο έναν ισχυρό τελικά τρίτο πόλο στο εσωτερικό του οποίου κάθε φορέας θα διατηρεί την αυτονομία και την αυτοτέλειά του. Θεωρείται εξάλλου, ότι το τρίπτυχο Ενότητα-Διεύρυνση-Ανανέωσηαποδείχθηκε αποτελεσματικό, και άρα μπορεί να αποτελέσει το σύνθημα τουεπόμενου διαστήματος, μέχρι την Προγραμματική Συνδιάσκεψη της ΔημοκρατικήςΣυμπαράταξης.

Στο μεταξύ, ευχής έργον για τους παροικούντες την Χαριλάου Τρικούπη, είναι μέχρι τη Συνδιάσκεψη της άνοιξης, οι πολιτικές που θα προταθούν εκεί να έχουν συνδιαμορφωθεί με την κοινωνία. Μόνο έτσι, εκτιμούνότι θα βρουν και ευήκωα ώτα στην Κεντροαριστερά και κυρίως στους ψηφοφόρους της,αφού πάγια άποψη της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά,είναι ότι ο τρίτος πόλος δεν μπορεί να γίνει με τη λογική των συγκολλήσεων,μέσα από αποφάσεις που λαμβάνονται στην κορυφή των κομμάτων.

Ήδη, πάντως, η παρουσία του Σταύρου Θεοδωράκη σε εκδήλωση του Δικτύου όπου μίλησε και η Φώφη Γεννηματά, πυροδότησε συζητήσεις για μία κινητικότητα στην Κεντροαριστερά. Το ίδιο και οι δηλώσεις του Σπύρου Λυκούδη περί δύο χώρων (ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) που δεν είναι πολύ μακριά.Όσο για την πέρα του Ποταμιού προσπάθεια διεύρυνσης, έχει ήδη ξεκινήσει και μέσα από το Δίκτυο για την μεταρρύθμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη της ΆνναςΔιαμαντοπούλου, που μέλλει να παίξει ρόλο think tank με το οποίο θα συνεργάζεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, αναδεικνύοντας τις μελέτες του σε μία σειρά από θέματα και καταθέτοντας προτάσεις στη βάση των αποτελεσμάτων τους, εν είδει εναλλακτικών στην κυβερνητική πολιτική. Επαφές έχουν γίνει καιμε άλλους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, αλλά και πανεπιστημιακούς, που προς τοπαρόν πάντως, έχουν μόνο …διευρευνητικό των προθέσεών τους χαρακτήρα. Στην κατεύθυνση της διεύρυνσης κινείται η Επιτροπή για την Ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας υπό τον Γιάννη Μανιάτη, που παίζει κυρίως ρόλο παραγωγής και προώθησης ιδεών και πολιτικών προτάσεων, ενώ το ίδιο θα κάνει η Κεντρική Συντονιστική Γραμματεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που αναμένεται να συγκροτηθεί εντός των επόμενων ημερών, καθώς και οι περιφερειακές γραμματείες αμέσως μετά. Στόχος είναι να ξεκινήσει η πολιτική-προγραμματική διαδικασία, με το βάρος να πέφτει στα αστικά κέντρα, όπου παρατηρήθηκε έλλειμμα στα αποτελέσματα των εκλογών, και επιμέρους θεματικές εκδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα, σε κάθε περιφέρεια της χώρας.

Ενδιαμέσως, το βάρος πέφτει και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με τον γραμματέα του κόμματος Στέφανο Ξεκαλάκη να κηρύσσει την έναρξη της ανασυγκρότησης της οργανωτικής δομείς του ΠΑΣΟΚ. Οι εσωκομματικές εκλογές στις επιμέρους Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος πάντως, δεν αναμένονται παρά για το διάστημα από τον Μάρτιο ως τον Απρίλιο του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου