Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Δύο γραμμές στο ΠΑΣΟΚ έναντι ΣΥΡΙΖΑ

Διχάζει το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ η αντιπολιτευτική τακτική της Χαρ. Τρικούπη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι έως αυτή τη στιγμή δεν έχει εκδηλωθεί επί της ουσίας δημόσια διαφωνία για την κεντρική γραμμή του κόμματος, μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως η κριτική στην Κουμουνδούρου από αριστερή σκοπιά θα αποδειχθεί μεσοπρόθεσμα προβληματική. Σε γενικές γραμμές, άπαντες στο ΠΑΣΟΚ
συμφωνούν στην ανάγκη για σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά διαφωνούν με τον τρόπο που αυτή γίνεται. Αυτή η υπόγεια διαφωνία δεν αποτελεί απλή σύγκρουση για το ρητορικό σχήμα, αλλά υποκρύπτει και ενστάσεις έναντι προσώπων τα οποία χαράσσουν, κατά καιρούς, τη γραμμή. Η κ. Φώφη Γεννηματά, πάντως, ισορροπεί ανάμεσα σε αυτές τις τάσεις και προωθεί τον ευρύτερο σχεδιασμό της, ο οποίος δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ευρύτερα.

Και χθες, πάντως, από τη Χαρ. Τρικούπη κινήθηκαν εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ εντός του ιδίου πλαισίου σκληρής, εξ αριστερών, κριτικής, καθώς επιτέθηκαν στον κ. Αλ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον για εφαρμογή «νεοφιλελεύθερου» προγράμματος. «Καμία απολύτως από τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τις προεκλογικές δεσμεύσεις Τσίπρα του περασμένου Ιανουαρίου, δεν έχει υλοποιηθεί από τις κυβερνήσεις του ούτε βέβαια και πρόκειται να υλοποιηθεί», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση η οποία εκδόθηκε από τη Χαρ. Τρικούπη. Επισημαίνεται, χαρακτηριστικά, ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ «εφαρμόζουν ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, μια άγρια φορολογική επιδρομή στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, με σφαγιασμό των συντάξεων, επί δικαίων και αδίκων», ενώ τονίζεται ότι «ως αποτέλεσμα του επαχθέστατου μνημονίου που υπέγραψαν, για το οποίο ευθύνονται αποκλειστικά οι ίδιοι, αφού φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο με αυτά που έπραξαν το πρώτο εξάμηνο, απέτυχαν παντελώς να διαπραγματευθούν όπως όφειλαν με σύνεση, προκάλεσαν τεράστια ζημία στην ελληνική οικονομία και υποχρεώθηκαν σε μια ταπεινωτική υποχώρηση - συνθηκολόγηση άνευ όρων».

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι υπάρχει, επίσης, μια γενική συμφωνία ως προς την ανάγκη να προχωρήσουν οι συμπράξεις και η διεύρυνση. Υπάρχουν ενστάσεις ως προς τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί, ωστόσο η γενική κατεύθυνση βρίσκει σύμφωνους τους περισσότερους. Το κλίμα αυτό ήταν εμφανές και κατά την προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Η ίδια η κ. Γεννηματά κατά την ομιλία της έκανε αναφορά στην επέτειο της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981, λέγοντας ότι το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου «πολιτεύτηκε μετά το ’81 ως πραγματική κυβερνώσα Αριστερά. Είναι ιστορική ύβρις να αυτοαναγορεύεται ως “πρώτη φορά αριστερά” μια κυβέρνηση που σε τίποτα δεν θυμίζει τη δημοκρατική και προοδευτική Αριστερά και μάλιστα με τη μορφή ενός ανορθόγραφου αντιγραφέα της Ιστορίας». Η κ. Γεννηματά επιβεβαίωσε κατά την ομιλία της ότι το πρώτο εξάμηνο του 2016 θα πραγματοποιηθεί η Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπενθυμίζοντας ότι οσονούπω θα λειτουργήσει το Κεντρικό Συμβούλιό της. Και τόνισε ότι θα προγραμματισθεί μια μεγάλη εξόρμηση διαλόγου, με ανοικτές συγκεντρώσεις ανά την Ελλάδα.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου