Να περιορίσει στο ελάχιστο τις... διαρροές εσόδων ως το τέλος του έτους, θέλει το Κουαρτέτο, επιλέγοντας, όμως, μια μάλλον αμφιλεγόμενη συνταγή.
Αυτή της ανατροπής σε όλες τις ρυθμίσεις οφειλών, παραγνωρίζοντας ότι εκτός από τους επαγγελματίες μπαταχτσήδες, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που απλώς αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.
Οι φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν για τον ΕΝΦΙΑ Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου περίπου 1,1 δισ ευρώ, για την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος 1,4- 1,5 δισ ευρώ, για τα Τέλη Κυκλοφορίας 1- 1,1 δισ ευρώ και σύμφωνα με το Κουαρτέτο, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποθαρρύνει τις ρυθμίσεις και τις καθυστερήσεις πληρωμών, αφού μόνο έτσι θα συμμαζευτεί το χάος των ληξιπρόθεσμων.
Αυτό που επιμένει να αγνοεί, όμως, η πλευρά των δανειστών είναι η σκληρή πραγματικότητα, που δείχνει ότι στην Ελλάδα της κρίσης, από τους περίπου 1.700.000 μισθωτούς, το 40% δεν πληρώνονται κανονικά, κάτι που σημαίνει ότι πάνω από 650.000 εργαζόμενοι είτε πληρώνονται με πολύμηνη καθυστέρηση είτε μόνο έναντι του μισθού τους, άρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις όσο κι αν το επιθυμούν.
Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι αν και τον Οκτώβριο η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών χαμήλωσε ταχύτητα, σε σχέση με τους... φρενήρεις ρυθμούς του καλοκαιριού και ειδικά του Σεπτεμβρίου, τα χρέη μόνο στις εφορίες από την αρχή του έτους έχουν φτάσει αισίως στα 9 δισ ευρώ και ακόμα η χρονιά δεν έχει κλείσει.
Το... αυτί των δανειστών φαίνεται, πάντως, ότι δεν ιδρώνει ούτε με αυτά τα στοιχεία και εκτός από τις ενστάσεις για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ξαναθυμήθηκαν τις επιφυλάξεις τους για τις 12 δόσεις!
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ξένοι τεχνοκράτες ζητάνε πιο αυστηρές προϋποθέσεις υπαγωγής, ήτοι συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος- περιουσίας από τα οποία να προκύπτει σαφώς αδυναμία πληρωμής, αλλά και αυστηρότερους όρους για την τήρηση της ρύθμισης, έτσι ώστε να γίνεται πιο εύκολα η «έξοδος» για τους ασυνεπείς. Όσο για τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης ακόμα και για τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, το υπουργείο Οικονομικών ούτε καν το συζητά, αφού εκτιμάται ότι τιναχθούν στον αέρα τα έσοδα του Προϋπολογισμού, που έδειξαν να... συμμαζεύονται.
iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου