Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Του Μιχάλη Αλεξανδρίδη : Πού θα κριθεί η γαλάζια μάχη

Δεν μπορώ να αποτολμήσω κάποια πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της τελικής αναμέτρησης για την εκλογή προέδρου της ΝΔ, καθώς θεωρώ ότι αυτό θα κριθεί από παράγοντες που δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί.
Αν οι εκλογές γινόταν αύριο, νικητής αναμφίβολα θα ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καθώς ο τίτλος του φαβορί που του προσδίδει η διαφορά που έχει από τον πρώτο γύρο θα αποτελούσε ένα θελκτικό δόλωμα εκείνων από τους
υποστηρικτές των Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη, που θέλουν να ρίξουν γέφυρες στο νικητή.

Ως κύρια δεξαμενή από την οποία θα αναζητήσει πρόσθετες ψήφους ο Μεϊμαράκης είναι οι “καραμανλικοί”, που προτίμησαν Τζιτζικώστα. Επίσης, δεν είναι αμελητέα η ισχύς των ευρισκόμενων στην επιρροή της εκκλησίας όπως και των κινούμενων στο δεξιό άκρο της ΝΔ. Όλοι αυτοί, είναι κοντύτερα στη λαϊκή - παραδοσιακή δεξιά που εκπροσωπεί ο Μεϊμαράκης, τον οποίο άλλωστε υποστηρίζουν ο Κώστας Καραμανλής, η συντριπτική πλειοψηφία των βαρόνων του κόμματος, αλλά και όσοι έχουν αρχηγικές φιλοδοξίες, τις οποίες δεν εκδήλωσαν τώρα και ευελπιστούν να μπορέσουν να εκφράσουν σε λίγα χρόνια οπότε και θα ολοκληρώσει την θητεία του ο Μεϊμαράκης, που προβλέπεται να μην καταφέρει να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα.
Αυτό ακριβώς είναι κατά τη γνώμη μου το κρυφό χαρτί του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το ότι κατά τον πρώτο γύρο απέδειξε πως μπορεί να κερδίσει τις εθνικές εκλογές, καθώς δείχνει να καταφέρνει να κερδίζει την εμπιστοσύνη και να συσπειρώνει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού που κινούνται έξω από το… μαντρί της ΝΔ.
Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ διαπίστωσαν έκπληκτοι πως πάμπολλοι πολίτες που δεν ψήφισαν ΝΔ, αλλά ήταν διαπρύσιοι υποστηρικτές του ΝΑΙ στο καλοκαιρινό δημοψήφισμα και πολέμιοι της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προσήλθαν μαζικά στις γαλάζιες κάλπες για να ενισχύσουν τον Κυριάκο, στο πρόσωπο του οποίου είδαν έναν σύγχρονο ευρωπαίο πολιτικό. Νηφάλιο, σταθερό στις απόψεις του, φανατικό υποστηρικτή των μεταρρυθμίσεων, που ανέπτυξε κατά την προεκλογική περίοδο συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο και δεν αρκέστηκε στα μεγάλα στρόγγυλα λόγια του τύπου θα τα αλλάξω όλα, θα υπάρχει συλλογική λειτουργία, θα νικήσουμε -χωρίς να τα συνοδεύει με συγκεκριμένες προτάσεις.
Θεωρώ ότι η νίκη θα κριθεί στο ποιος θα καταφέρει να επιβάλει το περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κληθούν οπαδοί και φίλοι της ΝΔ να προσέλθουν στις κάλπες στις 10 του Γενάρη. Αν επικρατήσει η λογική της ιδεολογικής καθαρότητας της παλιάς δεξιάς, του συντηρητισμού, του πατρίς- θρησκεία- οικογένεια, ο Μεϊμαράκης θα θριαμβεύσει.
Αν το διακύβευμα που θα επικρατήσει είναι πώς μπορεί να υπάρξει μια νέα πλειοψηφία που θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες χρειάζεται η χώρα για να συμμαζέψει τα δημοσιονομικά της και να εφαρμόσει τις καλές πρακτικές των δυτικοευρωπαϊκών χωρών, η πλάστιγγα θα γείρει προς την πλευρά του Μητσοτάκη, σε πείσμα εκείνων που τον θεωρούν ξένο σώμα στο κόμμα του Καραμανλή.

Δημοσιεύτηκε στη  «Μακεδονία της Κυριακής»  την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου