Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2016...

Οι μεγαλύτερες κρίσεις των τελευταίων 12 μηνών όχι μόνο δεν θα επιλυθούν
το 2016, αλλά θα ενταθούν και θα διευρυνθούν, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προβλέψεις των κορυφαίων συμβούλων του πλανήτη στον τομέα των πολιτικών κινδύνων.

Μετά από μία αρκετά επεισοδιακή χρονιά, που περιλάμβανε δύο

επιθέσεις στο Παρίσι, τον φονικό σεισμό του Νεπάλ, τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση εδώ και 70 χρόνια και την κλιμάκωση της σύγκρουσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, το πολιτικό τοπίο του 2016 προβλέπεται να φέρει ακόμα μεγαλύτερη αστάθεια, ενώ η παγκόσμια στρατηγική θα απουσιάζει για μια ακόμη φορά, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο ερευνητής πολιτικών κινδύνων Ian Bremer και η ομάδα του στην εταιρεία συμβούλων Eurasia Group αποκάλυψαν στην εφημερίδα Independent τους παράγοντες που θα απειλήσουν φέτος την παγκόσμια πολιτική σταθερότητα, αναδεικνύοντας ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο το «κενό εξουσίας» που θα επιφέρει η προβληματική συνεργασία μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, η οποία γίνεται όλο και πιο αδύναμη με το πέρασμα του χρόνου.

Ωστόσο, αν και το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο με βάση τις προβλέψεις του ομίλου, υπάρχουν μερικές αχτίδες ελπίδας. Συγκεκριμένα, βάσει των εκτιμήσεων των ερευνητών, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να χάσει τελικά στις προεδρικές εκλογές ενώ και οι πιθανότητες σύγκρουσης στην Ασία θα μειωθούν σημαντικά λόγω της παρουσίας ισχυρών ηγετών στην περιοχή.

Δείτε παρακάτω τους 10 μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια πολιτική σταθερότητα το 2016.

1. Η «κούφια» συμμαχία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ

Η συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, που αποτελούσε κάποτε την πιο ισχυρή συμμαχία του κόσμου, βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της εδώ και δεκαετίες. Οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει από καιρό να υποστηρίζουν τη Γηραιά Ήπειρο και η κρίση στη Συρία έχει φέρει στην επιφάνεια ακόμα περισσότερες διαφορές στην στρατηγική τους. Το 2016, και οι δύο πλευρές αναμένεται να συνεχίσουν να απαρνιούνται τον ρόλο του «διεθνούς πυροσβέστη», αφήνοντας τις «πυρκαγιές» σε διάφορα σημεία του πλανήτη να μαίνονται εκτός ελέγχου.

2. Η «κλειστή» Ευρώπη

Το 2016, το χάσμα ανάμεσα σε όσους θέλουν ανοιχτές τις πόρτες της Ευρώπης και σε όσους τις θέλουν κλειστές, πρόκειται να μεγαλώσει. Αν και η οικονομική υπόσταση της Ευρωζώνης αναμένεται να ξεπεράσει τις δυσκολίες, οι κοινές αρχές της ΕΕ περί ανοιχτών συνόρων θα περάσουν αρκετές δοκιμασίες που ίσως καταστρέψουν ολοκληρωτικά τον «κοινωνικό ιστό» και το νόημά της.

3. Η ενδυνάμωση του ρόλου της Κίνας ως «παγκόσμιου παίκτη»

Παρά το γεγονός ότι είναι η μοναδική υπερδύναμη με παγκόσμια οικονομική στρατηγική, πολλοί διεθνείς παίκτες δεν είναι έτοιμη να δεχθούν τις προτεραιότητες της ασιατικής χώρας, με αποτέλεσμα να προκύψουν αναπόφευκτα εντάσεις.

4. Το Ισλαμικό Κράτος και οι «φίλοι» του

Οι αντιδράσεις στην απειλή εναντίον των τζιχαντιστών ήταν μέχρι τώρα σπασμωδικές και κάθε άλλο παρά συντονισμένες, κι αυτό είναι λογικό αφού προέρχονται από δυνάμεις που χωρίζονται από παλιές έχθρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, το 2016 το πρόβλημα των τζιχαντιστών θα ενταθεί, ενώ στο στόχαστρο της τρομοκρατικής ομάδας μπορεί να βρεθούν χώρες όπως η Γαλλία, η Ρωσία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ.

5. Σαουδική Αραβία

Καθώς το βασίλειο απομονώνεται ολοένα και περισσότερο και οι διαμάχες ανάμεσα στα μέλη της βασιλικής οικογένειας κορυφώνονται, η συγκεκριμένη περιοχή αναμένεται να γίνει πολύ πιο επιθετική στο μέλλον. Μετά και από την πρόσφατη κρίση με το Ιράν, το σενάριο της «ανοιχτής σύγκρουσης» φαίνεται πλέον πολύ ρεαλιστικό.

6. Αύξηση της επιρροής των τεχνολογιών

Η αύξηση της επιρροής των διεθνών παικτών που σχετίζονται με την τεχνολογία, όπως οι εταιρείες της Silicon Valley και οι πανίσχυρες ομάδες των hacker, αναμένεται να προκαλέσει στους επόμενους μήνες την «αντεπίθεση» των κυβερνήσεων πολλών κρατών, με αρνητικές συνέπειες στις αγορές και τη διαμόρφωση των πολιτικών.

7. Απρόβλεπτοι ηγέτες


Σύμφωνα με την ομάδα του Ian Bremer, η ομάδα των ηγετών με δυνητικά επικίνδυνη συμπεριφορά έχει διευρυνθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει εύκολα σε παγκόσμιες κρίσεις. Στην κατηγορία αυτή των ηγετών με απρόβλεπτη συμπεριφορά ξεχωρίζουν, σύμφωνα με την έκθεση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν και ο Πέτρο Ποροσένκο.

8. Βραζιλία

Το πολιτικό αδιέξοδο μοιάζει σχεδόν βέβαιο για τη χώρα της Νότιας Αμερικής, ο οποία δεν έχει καταφέρει ακόμα να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο δημοσιονομικό της έλλειμμα. Είτε η πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ παραμείνει στη θέση της, είτε αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Μικέλ Τεμέρ, κανείς από τους δύο δεν φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ολοένα και περισσότερα προβλήματα της χώρας.

9. Η «απουσία» εκλογών σε χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, όπως η Ελλάδα


Ο αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης και η πτώση του βιοτικού επιπέδου θα προκαλέσουν περαιτέρω δυσαρέσκεια σε χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, όπως η Ελλάδα. Αυτή τη χρονιά ωστόσο, στις περισσότερες από αυτές δεν θα διενεργηθούν εκλογές ώστε ο κόσμος να έχει την ευκαιρία να διοχετεύσει τα αρνητικά του συναισθήματα στην κάλπη. Κατά συνέπεια, επισημαίνει ο κ. Bremmer, η οργή του λαού δεν αποκλείεται να βρει διέξοδο σε βίαια επεισόδια και αναταραχές στους δρόμους.

10. Οι πολιτικές μεταβολές στην Τουρκία

Ο πρόεδρος Ερντογάν συνεχίζει να επιδιώκει ένα σύστημα που θα συγκεντρώνει τις εξουσίες στο πρόσωπό του, μια επιθετική τακτική που θα πλήξει τις επενδύσεις στη χώρα του. Την ίδια στιγμή, οι πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ στην Τουρκία να αναλάβει δράση κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και θα καταστήσουν τη γείτονα χώρα πιο ευάλωτη σε επιθέσεις των τζιχαντιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου