Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Παγκόσμιος τρόμος: Τι είναι η βόμβα υδρογόνου -Η σημασία ενός τέτοιου όπλου στα χέρια του Κιμ Γιονγκ Ουν

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η ανακοίνωση, με κάθε επισημότητα από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε την Τετάρτη με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η βόμβα, που θεωρείται ισχυρότερη από την ατομική, ήταν
ένας μηχανισμός κατασκευασμένος σε μικρό μέγεθος.
«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών», που κυβερνά τη χώρα, μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε έπειτα από την καταγραφή -νωρίτερα σήμερα- ενός σεισμού μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.
Φωτογραφία από την πυρηνική δοκιμή που μετέδωσε η βορειοκορεάτικη τηλεόραση
Τι σημαίνει η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου 
Αν λοιπόν οι ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, έκανε δηλαδή δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αυτό σημαίνει ότι η Πιονγιάνγκ έχει κάνει τεράστια βήματα στην τεχνολογία και έχει ενισχύσει κατά πολύ τις πυρηνικές της δυνατότητες. 
Οι ατομικές βόμβες που στηρίζονται στο πλουτώνιο και πάνω στις οποίες έκανε δοκιμές η Βόρεια Κορέα μέχρι τώρα, ήταν αρκετά ισχυρές, αλλά μια βόμβα υδρογόνου είναι αρκετά ισχυρότερη.
Σε κάθε περίπτωση με την ανάπτυξη βόμβας υδρογόνου η απομονωμένη Βόρεια Κορέα μετατρέπεται σε κάτι περισσότερο από μια απειλή. 
Πώς δρα μια βόμβα υδρογόνου -Η διαφορά με την ατομική βόμβα
Οι ατομικές βόμβες εκρύγνυνται βάσει μιας διαδικασίας που ονομάζεται σχάση. Κατά τη διαδικασία αυτή χωρίζεται το πλουτώνιο σε μικρότερα άτομα απελευθερώνοντας τεράστια ποσά ενέργειας. Οι ατομικές βόμβες χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι το 1945 σκοτώνοντας περισσότερους από 200.000 ανθρώπους. 
Οι βόμβες υδρογόνου, εκρύγνυνται όχι λόγω σχάσης αλλά σύντηξη;. Αντί της διάσπασης μεγάλων ατόμων, στις βόμβες υδρογόνου συμβαίνει κάτι άλλο: Συνδυάζονται μικρά άτομα προκειμένου να δημιουργηθεί μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη, εκατοντάδες φορές πιο ισχυρή. 
Ουσιαστικά μια βόμβα υδρογόνου είναι δύο βόμβες σε μια. Ενώ η έκρηξή της προκαλείται από τη σύντηξη, χρησιμοποιεί πολύ θερμότητα για να ξεκινήσει η όλη διαδικασία (να αρχίσουν τα άτομα να ενώνονται και να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση). Γι αυτό και ονομάζεται θερμοπυρηνικό όπλο. Για να ξεκινήσει λοιπόν αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται ένα μικρότερο πυρηνικό όπλο. Οπως η ατομική βόμβα η έκρηξη της οποία μπορεί να λειτουργήσει ως έναυσμα για τη λειτουργία της βόμβας υδρογόνου. Οι δύο εκρήξεις γίνονται, βέβαια, σχεδόν ταυτόχρονα. 
Πότε χρησιμοποιήθηκαν ατομικές βόμβες 
Ατομικές βόμβες έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο δυο φορές και αυτές κατά τη διάρκεια πολέμου, από τις ΗΠΑ στην Ιαπωνία. 
Η καταστροφή που προκάλεσαν οδήγησε στην άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας και έφερε το τέλος του πολέμου. 
Βόμβες υδρογόνου δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ αν και υπήρξαν στιγμές που φθάσαμε πολύ κοντά στη χρήση τους, όπως για παράδειγμα στην πυραυλική κρίση στην Κούβα το 1960.
Ποιες χώρες διαθέτουν πυρηνικά
Μέχρι σήμερα τουλάχιστον οκτώ χώρες έχουν πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές (περίπου 2.000 στο σύνολό τους). 
Οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που έκανε πυρηνικές δοκιμές προκαλώντας την έκρηξη μιας ατομικής βόμβας στο Νέο Μεξικό στις 16 Ιουλίου 1945. Στα χρόνια που ακολούθησαν, πυρηνικές δοκιμές έκαναν η Ρωσία, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα.Μια χώρα ακόμη που πολλοί πιστεύουν ότι διαθέτει πυρηνικά είναι το Ισραήλ.  
Συνολικά, θεωρείται ότι υπάρχουν 10.000 με 15.000 πυρηνικές κεφαλές στα οπλοστάσια των πυρηνικών δυνάμεων. 
Η Βόρεια Κορέα είναι η μόνη χώρα που έχει κάνει πυρηνικές δοκιμές μετά το 1999. Συγκεκριμένα έκανε πυρηνικές δοκιμές το 2006, το 2009, το 2013 και φέτος. Η Ινδία και το Πακιστάν έκαναν πυρηνικές δοκιμές το 1998. 
Παγκόσμιες αντιδράσεις 
Για «σοβαρή πρόκληση» για την παγκόσμια ειρήνη, έκανε λόγο η Σεούλ, σύμφωνα με το Yonhap, ενώ η Κίνα τονίζει ότι η κίνηση αυτή της Βόρειας Κορέας έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της αποπυρηνικοποίησης και χαρακτήρισε την ενέγεια «ανεπιθύμητη και απερίσκεπτη». 
Τα σχόλια του πρακτορείου Νέα Κίνα δεν συνιστούν επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ότι αντανακλούν την επίσημη σκέψη στη χώρα.
«Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για μια βορειοκορεατική δοκιμή βόμβας υδρογόνου, αυτό συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια πρόκληση την οποία καταδικάζω ανεπιφύλακτα» αναφέρει ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας ότι πραγματοποίησε με επιτυχία τη δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου κατασκευασμένης σε μικρό μέγεθος, αλλά σημείωσε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση.
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε καταδίκασε απερίφραστα τη δοκιμή αυτή και πρόσθεσε: «Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα συνιστά μια σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας μας και δεν μπορούμε κατά κανέναν τρόπο να την ανεχθούμε».
Ακόμη, ο επικεφαλής διεθνούς οργανισμού παρατήρησης για την τήρηση της απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών καταδίκασε την ενέργεια της Βόρειας Κορέας λέγοντας ότι συνιστά παραβίαση του παγκοσμίως αποδεκτού κανόνα κατά των πυρηνικών δοκιμών.

iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου