Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Να αφαιρεθούν τα έξοδα για το προσφυγικό από το έλλειμμα, ζητούν οι PES Greece

Να αφαιρεθούν τα έξοδα για το προσφυγικό από το έλλειμμα, ζητούν οι PES GreeceΟι νεαροί Έλληνες ακτιβιστές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος κατηγορούν την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου για εκκωφαντική διαπραγματευτική ανικανότητα

Την εκκωφαντική διαπραγματευτική ανικανότητα της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου στο προσφυγικό επισημαίνουν οι νεαροί Έλληνες ακτιβιστές του Ευρωπαϊκού
Σοσιαλιστικού Κόμματος, που έχουν συγκροτήσει την κίνηση PES Greece και παρεμβαίνουν συχνά πυκνά στα δρώμενα.

Με επιστολή τους στην ηγεσία του ΕΣΚ αναδεικνύουν το παράδοξο γεγονός να υπολογίζονται στο έλλειμμα οι έκτακτες δαπάνες που κάνει η χώρα μας στο προσφυγικό, ενώ αντίθετα οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν τη δυνατότητα να τις εξαιρέσουν από τα δικά τους ελλείμματα. 

Ζητούν δε να επιτραπεί και στην Ελλάδα η εξαίρεση αυτή, με δεδομένη μάλιστα την επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει.

Τελευταία αφορμή μάλιστα υπήρξε η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετέχει ως χώρα μέλος με 21 εκ ευρώ στη συνολική βοήθεια ύψους 3 δις που θα παράσχει η Ένωση στην Τουρκία για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Όπως επισημαίνουν οι PES Greece «το ίδιο το ποσό δεν είναι μεγάλο κι εξάλλου απορρέει από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας από τη συμμετοχή της στην Ένωση.  Το μεγάλο πρόβλημα όμως, το οποίο δε θέτει η Κυβέρνηση και η διαπραγματευτική ομάδα του Τσίπρα στο τραπέζι, είναι ότι τόσο αυτό το ποσόν όσο και γενικότερα το σύνολο των δαπανών που κάνει η Ελλάδα για τη διαχείριση του Προσφυγικού, ποσό που μπορεί να υπερβαίνει σύμφωνα με πληροφορίες τα 10 € τη μέρα ανά πρόσφυγα, δεν εξαιρούνται από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων της Ελλάδας όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα Κράτη-Μέλη. Επιβαρύνει δηλαδή τον προϋπολογισμό μας, με αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα που φέρνει κι άλλους φόρους, ύφεση και ανεργία».

Όπως τονίζουν οι Έλληνες ακτιβιστές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος σε επιστολή τους προς την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, «προκύπτει το εξής απίστευτο παράδοξο: Ενώ όλα τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη έχουν τη δυνατότητα να ζητούν την εξαίρεση των έκτακτων δαπανών που αναλαμβάνουν για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων τους και να τις αντιμετωπίζουν ως δημοσιονομικά ουδέτερες, στην Ελλάδα όλες οι δαπάνες υπολογίζονται κανονικά στο έλλειμμα και επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, επειδή η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα».

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνουν, «η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης, υποδεχόμενη περίπου το 85% των προσφυγικών ροών και πάνω από 900.000 πρόσφυγες σε ένα χρόνο. Συνεπώς, η χώρα που έχει μεγαλύτερη ανάγκη από όλες τις άλλες να εξαιρεί τις υπέρογκες δαπάνες της για το Προσφυγικό από το έλλειμμά της, με δεδομένο το βάρος που σηκώνει και τη δυσχερή δημοσιονομική της θέση, είναι ταυτόχρονα η μόνη χώρα που εξαιρείται από αυτή την ευεργετική και οικονομικά ορθή δυνατότητα.». «Αυτή η τεχνητή αύξηση του ελλείμματος την οδηγεί τελικά σε ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας και κοινωνικού αδιεξόδου», επισημαίνουν.

Οι PES Greece, αφού διαπιστώνουν την ανικανότητα της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, που αντί να διαπραγματευτεί αξιόπιστα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα φτάνει να απειλείται με «έξωση» της Ελλάδας από τη Σένγκεν», ζητούν από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα, τα κόμματα μέλη του και τους ευρωβουλευτές του S&D μεσώ κοινής επιστολής, να στηρίξουν το αίτημα τους να μην προσμετρούνται ούτε για την Ελλάδα τα έξοδα για το μεταναστευτικό στα ελλείμματα της».

Χρησιμοποιούν μάλιστα την δημόσια δέσμευση του ίδιου του Προέδρου της Επιτροπής,J.C. Junker για το θέμα και τονίζουν ότι «Η Ελλάδα δε ζητά διακριτική μεταχείριση αλλά ισότητα και αναγνώριση. Ένα κοινό γήπεδο για την κοινή μας προσπάθεια, την αντιμετώπιση του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού ζητήματος».

Από τα βέλη τους δεν ξεφεύγουν και οι συντηρητικές δυνάμεις της ΕΕ, που «εμποδίζουν την ίση μεταχείριση αυτών που σηκώνουν το σημαντικότερο βάρος της προσφυγικής κρίσης».
Δηλώνουν προς τους Ευρωπαίους συντρόφους τους ότι «θα συνεχίζουμε να παλεύουμε μαζί σας και να διεκδικούμε την εφαρμογή των καινοτόμων προτάσεών μας, όπως το «σχέδιο Κιβωτός», το «Safe Harbour Initiative», το σχέδιο «#Univest-υποτροφίες για τους πρόσφυγες», την πρωτοβουλία για τη δημιουργία "πρεσβειών της Ένωσης " σε τρίτες χώρες, την ενίσχυση της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης με τον αραβικό σύνδεσμο και την εκτέλεση ενός νέου σχεδίου Μάρσαλ για τον εκδημοκρατισμό και την ανάπτυξη των χωρών αυτών, τα οποία σημειωτέον έχουν θέσει σε προηγούμενη επικοινωνία τους με την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, «γιατί από την αντιμετώπιση του προσφυγικού κρίνεται η ποιότητα του πολιτισμού μας και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ιδέας».

Η επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΚ Martin Schulz, τον Πρόεδρο του S&D GianniPIttela, τον Πρόεδρο του PES Sergei Stanishev αλλά και την ελληνική Ευρωομάδα τουS&D και την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά καταλήγει:

«Είναι η ελάχιστη ανταμοιβή για τον αγώνα των ελλήνων πολιτών μα ταυτόχρονα είναι και μια οικονομικά και κοινωνικά δίκαιη προσέγγιση για την Ελλάδα που, ως πύλη εισόδου, δέχεται εξαιρετικές πιέσεις και αυτό επιβαρύνει δυσανάλογα τον προϋπολογισμό της. Εναποθέτουμε τις ελπίδες μας για την εξεύρεση κοινωνικά και διαγενεακά δίκαιης λύσης σε εσάς, τα προοδευτικά, τα εργατικά,  τα σοσιαλιστικά και δημοκρατικά κόμματα της Ένωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου