Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό, στον απόηχο της μαζικής φυγής προσφύγων από τον καταυλισμό της Ειδομένης, με κατεύθυνση τα Σκόπια και ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής.
Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα,
συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θεόδωρος Δρίτσας, και ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε λεπτομερώς για την κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα εξαιτίας του προσφυγικού, καθώς και για τις εξελίξεις στην Ειδομένη.
Για αδράνεια κατηγορούν τα Σκόπια την Ελλάδα
Η «έξοδος προς την ελπίδα», όπως ονομάστηκε, σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο Φόκους που επικαλείται τη σκοπιανή αστυνομία, οργανώθηκε από μερικές ελληνικές ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Την ίδια ώρα, τα Σκόπια κατηγορούν την ελληνική αστυνομία ότι δεν έκανε τίποτα να εμποδίσει τη σχεδόν 10 χιλιομέτρων πορεία των προσφύγων και την είσοδό τους στα Σκόπια.
Η ηλεκτρονική σκοπιανή έκδοση MKD μεταδίδει τη θέση της σκοπιανής αστυνομίας ότι ελήφθησαν όλα τα μέτρα για την επιστροφή των προσφύγων στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την MKD, η Ελλάδα άνοιξε παράνομες εξόδους για το πέρασμα μη ελεγχόμενου αριθμού προσφύγων χωρίs κανένα έλεγχο ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ σύμφωνα με τιs αρχέs των Σκοπίων τέθηκε θέμα απειλής για την ασφάλεια τηs χώραs και για τη δημιουργία συνοριακού επεισοδίου.
Το χρονικό της μεγάλης «απόδρασης»
Όλα άρχισαν από ένα χαρτί που φέρεται να κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Κυριακής, όπου αναγράφονταν -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι τα σύνορα είναι εικονικά κλειστά και πως αν περπατούσαν πέντε χιλιόμετρα, θα μπορούσαν να περάσουν στην ΠΓΔΜ.
Σε μια κίνηση απελπισίας, περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες εγκατέλειψαν τον καταυλισμό της Ειδομένης και κρατώντας σχοινιά και βοηθώντας ο ένας τον άλλον, διέσχισαν τα παγωμένα νερά του Αξιού και κατάφεραν πέρασαν στην άλλη πλευρά, παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας να επιστρέψουν στον καταυλισμό της ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ.
Εν τω μεταξύ, δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας της ΠΓΔΜ εντόπισαν και κρατούν στο ακριτικό χωριό Μόιν (κοντά στην κωμόπολη Γευγελή), τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν σήμερα στο έδαφος της χώρας, επιτρέποντάς τους να στήσουν έναν πρόχειρο καταυλισμό.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες αυτοί που εισήλθαν παράνομα στη χώρα θα επαναπροωθηθούν στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τις σκοπιανές αρχές, η Ελλάδα υποχρεούται να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν τα σύνορα βάσει της διεθνούς νομοθεσίας.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ συνέλαβε και αδιευκρίνιστο για την ώρα αριθμό Ελλήνων και ξένων φωτορεπόρτερ, καθώς και ακτιβιστές που ακολουθούσαν τους πρόσφυγες την ώρα που εισέρχονταν στο έδαφος της ΠΓΔΜ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου