Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

NΔ: Το «φθαρμένο κόμμα» και η επιχείρηση ανασυγκρότησης

kiriakos_mitsotakis_lezantas-e1422642165987.jpgΝα συσπειρώσει την κοινωνική και κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα με το άνοιγμα στο χώρο του δημοκρατικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου.
 
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί ότι αυτό το δίπτυχο είναι η αναγκαία συνθήκη, ώστε το κόμμα της αξιωματικής

αντιπολίτευσης να παγιώσει την πρωτιά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Η επιχείρηση του Κυρ. Μητσοτάκη έχει και τις δυσκολίες της, καθώς όπως εκτιμούν έμπειρα στελέχη, η στροφή προς το κέντρο, ως στρατηγική επιλογή μπορεί να απελευθερώσει δυνάμεις προς τα δεξιά, αλλά αυτό δεν τρομάζει τον πρόεδρο της Ν.Δ.
 
Ο ίδιος επισημαίνει σε συνομιλητές του, ότι αργά ή γρήγορα, η πολιτική στρατηγική της Ν.Δ. και τα βασικά της πολιτικά μηνύματα θα γίνονται αποδεκτά και κατανοητά από όλο και μεγαλύτερο τμήμα του εκλογικού σώματος.
 
Και όπως λέει και ο ίδιος, πλέον όπως μετατρέπεται η χώρα με την ανικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες δεν θα μείνουν να συζητούν ποιος είναι δεξιός, κεντροδεξιός ή κεντρώος, αλλά ποιος μπορεί να δώσει άμεσα λύση, ώστε να σταθεί ξανά η Ελλάδα στα πόδια και να ανακτήσει την αξιοπρέπειά της.
 
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του μηνύματος της Ν.Δ. ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει περιοδείες που γίνονται στα πλαίσια της προετοιμασίας του συνεδρίου του κόμματος το τριήμερο 22-24 Απριλίου. Το μείζον για τον ίδιο όμως, είναι να ενισχύσει το επιχείρημα πως η Ν.Δ. είναι παρούσα και δίπλα στον πολίτη και σε δεύτερη φάση να αναθερμάνει και το ενδιαφέρον της κομματικής βάσης για το συνέδριο, ώστε να συμμετάσχει ενεργά στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη συνέδρων
 
Στο παρασκήνιο, οι προεργασίες για το συνέδριο, είναι έντονες και παρατηρούνται και εντάσεις, καθώς υπάρχουν πολλές γκρίνιες για την απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να μειωθεί ο αριθμός των μελών της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. σε περίπου 150 αιρετά μέλη από τα 500 που είναι σήμερα.
 
Η πολιτική κυριαρχία όμως του Κυρ. Μητσοτάκη περνάει, όπως επισημαίνουν και ιστορικά στελέχη της Ν.Δ. και μέσα από τον έλεγχο των οργάνων του κόμματος. Η επικράτησή του στο συνέδριο και η ανάδειξη σε κρίσιμα πόστα της Ν.Δ., όπως η Πολιτική Επιτροπή, η Εκτελεστική Γραμματεία (δηλ. το παλαιό Πολιτικό Γραφείο) δικών του ανθρώπων θα του παρέχει την ευχέρεια να επιβάλλει άνετα την ατζέντα. Και αυτό διότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει τον έλεγχο του κόμματος, εκτός από τις γραμματείες που όρισε ο ίδιος, καθώς η επιρροή «καραμανλικών» και «σαμαρικών» είναι εμφανής.
 
Κρίσιμο είναι τι θα γίνει και με το παιχνίδι εξουσίας και στα άλλα επίπεδα και εάν τελικά ο Κυρ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει στον ορισμό άλλων τριών αντιπροέδρων, ώστε ο αριθμός τους να φθάσει τους πέντε. Μάλιστα, λέγεται ότι αυτό έχει σχεδόν αποφασιστεί και η τρίτη θέση, εκτός από τους νυν δυο αντιπροέδρους, τους Κωστή Χατζηδάκη και Αδωνι Γεωργιάδη, θα πάει στον Απόστολο Τζιτζικώστα, με ότι αυτό σημαίνει.
 
Στο επίπεδο της νεολαίας, η δύναμη του Ανδρέα Παπαμιμίκου, του απερχόμενου γραμματέα, παραμένει ισχυρή και στην ΟΝΝΕΔ. Εκεί, κατόπιν συμφωνίας με τον Κυρ. Μητσοτάκη πέτυχε να οριστεί χωρίς εκλογές πρόεδρος ο εκλεκτός του Βασίλης Γεωργιάδης. Η κίνηση αυτή δεν είναι άνευ σημασίας, καθώς η ΟΝΝΕΔ στο συνέδριο θα συμμετάσχει με 450 συνέδρους.
 
Σε αυτό το κλίμα της προσπάθειας του Κυρ. Μητσοτάκη να επικρατήσει στο κόμμα, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι κινήσεις των «καραμανλικών» που θέλουν να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους στο κόμμα και να μην δοθεί η αίσθηση πως είναι «ξεδοντιασμένοι», ενώ να εδραιώσει την παρουσία του θέλει και η ομάδα των «σαμαρικών» που έχει σηκώσει κεφάλι και επιδιώκει να αυξήσει και την δύναμή της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου