Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Φώφη Γεννηματά : Τα διλήμματα είναι υπαρκτά αλλά αφορούν Τσίπρα και Μητσοτάκη. Τα παιχνίδια τέλος.


ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίζουν και στο θέμα του εκλογικού νόμου το δικομματικό τους παιχνίδι. Κόντρα στην απαίτηση του λαού για εθνική συνεννόηση. Ξεκαθαρίζουμε για μια ακόμα φορά. Οι τυχοδιωκτικές επιλογές και οι εκβιασμοί του κ. Τσίπρα δεν περνούν. Ο δε κ. Μητσοτάκης θα μας βρει απέναντί του σε κάθε
προσπάθεια επαναφοράς του ληστρικού  bonus των 50 εδρών. Εμείς επαναλαμβάνουμε την πρόκληση-πρόσκληση για πάγωμα της διαδικασίας ψήφισης του νόμου και διάλογο με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση που ήδη διατυπώσαμε. Σε κάθε περίπτωση αποσπασματικές ρυθμίσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε από όπου κι αν προέρχονται.
Τα διλήμματα είναι υπαρκτά αλλά αφορούν Τσίπρα και Μητσοτάκη. Τα παιχνίδια τέλος.

……………………………………………………………………………..

Για τον κ. Τσίπρα στην θέση της ιδεολογίας και της πολιτικής υπάρχει μόνο η πάση θυσία παράταση της παραμονής στην εξουσία.

Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά, προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στην εφημερίδα Γνώμη της Πάτρας
Για το Brexit και την ανάγκη μιας νέας Ευρωπαϊκής Συνθήκης
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, ήταν μια αρνητική εξέλιξη. Χάθηκε μια σημαντική μάχη. Δεν πρέπει να  χάσουμε τον πόλεμο. Και μπορούμε.
Η ύφεση και η  ανεργία σε συνδυασμό με το φόβο  για τη μετανάστευση, απογοήτευσαν τους πολίτες, προσέφεραν έδαφος για την ανάπτυξη του εθνολαϊκισμού, ιδιαίτερα μέσα στα λαϊκά στρώματα και ενίσχυσαν δήθεν αντισυστημικές και πολλές φορές ακροδεξιές φωνές. Δημιουργείται ο κίνδυνος μιας τάσης απομονωτισμού, κλειστών συνόρων, τάσης,  βαθειάς συντηρητικής και επικίνδυνης. 
Πρέπει να αλλάξουμε πορεία. Όχι σε κλίμα πανικού, όχι σπασμωδικά, όχι επιπόλαια αλλά  η συζήτηση πρέπει να ανοίξει άμεσα και οι αποφάσεις δεν πρέπει να καθυστερήσουν. Και εμείς οι Σοσιαλιστές πρέπει να πρωτοστατήσουμε σε μια νέα στρατηγική για μια Ευρώπη περισσότερο Δημοκρατική, με ανάπτυξη και δουλειά με αξιοπρέπεια για τους πολίτες, μια Ευρώπη ισχυρή και ανταγωνιστική αλλά και κοινωνικά δίκαιη και αλληλέγγυα. Μια Ευρώπη με ιδιαίτερη προσοχή στα εθνικά και περιφερειακά χαρακτηριστικά κάθε χώρας μέλους.
Σε ότι αφορά ειδικότερα την χώρα μας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μη βρεθεί στην πορεία  έξω από τις νέες Ευρωπαϊκές εξελίξεις.  Μαζί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές χρειάζεται να αντιπαρατεθούμε στις  λογικές δημιουργίας ομόκεντρων κύκλων,  μιας  Ευρώπης πολλών ταχυτήτων. 
Δυστυχώς η κυβέρνηση Τσίπρα παρακολουθεί αμήχανη τις εξελίξεις, χωρίς σαφή στρατηγική για την χώρα, την οποία βέβαια με την αλλοπρόσαλλη πολιτική και τους τυχοδιωκτισμούς της, έχει καταστήσει εντελώς αδύναμη και επί ξύλου κρεμάμενη μέσα σε αυτή την νέα ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση. 
Σχετικά με το ιδεολογικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής
Για τον κ. Τσίπρα και το προσωποπαγές κόμμα του, στην θέση της ιδεολογίας και της πολιτικής υπάρχει μόνο η πάση θυσία παράταση της παραμονής στην εξουσία. Χωρίς πολιτικές και ηθικές αρχές και κωλύματα. Είναι ικανοί να πουν και να εφαρμόσουν τα εντελώς αντίθετα και αντιφατικά μεταξύ τους πράγματα, χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό στίγμα. Συνεπείς παραμένουν μόνο στον λαϊκισμό και την παραπλάνηση της κοινής γνώμης μέσω μιας καλά οργανωμένης προπαγάνδας.
 Για τον εκλογικό νόμο
Εμείς ως ΠΑΣΟΚ και ως Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε διατυπώσει έγκαιρα και με σαφήνεια τις θέσεις μας για τις αναγκαίες αλλαγές στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος  και του εκλογικού νόμου αλλά έχουμε παράλληλα τονίσει ότι οι θέσεις αυτές συνιστούν την βάση για ένα ουσιαστικό διάλογο και σοβαρή επεξεργασία για την διαμόρφωση  όρων  αναζήτησης ευρύτατων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής. Γιατί  τότε και μόνο τότε μπορούν να παραχθούν τα ουσιαστικά και σταθερά πολιτικά αποτελέσματα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα αυτή την δύσκολη περίοδο.
Είναι φανερό ότι η πρόταση της Κυβέρνησης δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής  πλειοψηφίας αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χ.Α.
Με αυτά τα δεδομένα, διατηρώντας ως πάγια θέση αρχής ένα σύστημα απλής αναλογικής αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κομμάτων όπως αυτές έχουν διατυπωθεί, πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιδιώξουμε ως πολιτικό σύστημα, την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη πλειοψηφία στο ζήτημα αυτό, για αυτό και αντιπροτείνουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση διαλόγου   στη βάση των εξής 5 σημείων:
  • Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.
  • Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%.
  • Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
  • Ψήφο στα 17
  • Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.
Καλούμε την Κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία των αποσπασματικών διατάξεών της, και τα πολιτικά κόμματα να συναινέσουν στο διάλογο για την αναγκαία λύση ευρύτερης αποδοχής. Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν πρόκειται  να ψηφίσουμε τις αποσπασματικές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση  με διαδικασία fast truck.
 Για την ενότητα και την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς
Είμαι αισιόδοξη. Η πρωτοβουλία που ανέλαβα για την αναγέννηση της κεντροαριστεράς βρήκε ανταπόκριση. Την αγκάλιασε μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας.
Στο διάλογο συμμετέχουν τελικά με τον ένα ή άλλο τρόπο όλες οι δυνάμεις του κατακερματισμένου ευρύτερου χώρου. Στην  επιτροπή διαλόγου, που ολοκληρώνει το έργο της , τις επόμενες ημέρες, συμμετείχαν εκατοντάδες διακεκριμένες προσωπικότητες της πολιτικής, της επιστήμης, της αυτοδιοίκησης, της επιχειρηματικότητας. Με την ολοκλήρωση λοιπόν του έργου  της Επιτροπής είναι ώρα να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.
Οι προτάσεις που έχω καταθέσει για την "συνέχεια" ισχύουν απόλυτα. Είναι γνωστή η θέση μας ότι η εκλογή του επικεφαλής του νέου σχήματος θα γίνει με ανοιχτή διαδικασία από τη βάση. Προϋπόθεση γι’ αυτό  αποτελεί το κοινά αποδεκτό  προγραμματικό πλαίσιο και η συμφωνία στα επόμενα βήματα. Η δημιουργία του ενιαίου φορέα αποτελεί κοινό στόχο. Τα ενδιάμεσα όμως βήματα μετάβασης δεν πρέπει να είναι μετέωρα αλλά στέρεα και συμφωνημένα. Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ , όπως έχω επανειλημμένα τονίσει ,τις αποφάσεις θα τις πάρει το ΠΑΣΟΚ.
Σχετικά με τις κυβερνητικές συνεργασίες σε ενδεχόμενο εκλογών και μη ύπαρξη αυτοδυναμίας.
Πρέπει επιτέλους όλα τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα, να συνεννοηθούμε γύρω από μια εθνική γραμμή. Από το 2012 σταθερά ο ελληνικός λαός στις τέσσερις αλλεπάλληλες εκλογές που προκάλεσαν η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ, στέλνει το μήνυμα ότι επιθυμεί κυβερνήσεις συνεργασίας και ότι θέλει να υπάρξει εθνική συνεννόηση γύρω από ένα εθνικό σχέδιο για τη χώρα. Έτσι ώστε να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, με ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, κοινωνική συνοχή.
 Για το πώς μπορούμε να βγούμε από τα μνημόνια
Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για την αλλαγή και όρων της συμφωνίας. «Εθνική Γραμμή», βασισμένη στο δίπτυχο Ανάπτυξη-Κοινωνική Συνοχή.
 ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ με τρεις στόχους:
1ον: Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στην αγορά, στην οικονομία,  που ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα, απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, δημιουργούν νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας και οδηγούν σε αναπτυξιακή έκρηξη.
2ον: Επαναπροσδιορισμός του  στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα  στο 2% από το 2018. Με παράλληλη αλλαγή-βελτίωση των έντονα υφεσιακών και κοινωνικά άδικων όρων του προγράμματος.
3ον: Επιτάχυνση  της συμφωνίας για την αναδιάρθρωση – απομείωση του δημοσίου χρέους, ώστε να επανέλθει το κλίμα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα στις αγορές και να υπάρξει εισροή κεφαλαίων.
Αυτή η Εθνική Γραμμή, ιδιαίτερα μετά την επιβάρυνση του Ευρωπαϊκού πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος μετά το BREXIT,  πρέπει να γίνει Εθνική υπόθεση και  πεδίο πολιτικής συνεννόησης και  συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων.  
Η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπίζεται με τους υποκριτικούς πανηγυρισμούς του κ. Τσίπρα πάνω στα ερείπια, την νέα απάτη για την δήθεν έκρηξη ανάπτυξης, την αποτυχημένη ρητορική περί "παλαιού και νέου", ούτε με καθεστωτικές λογικές και επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς που επιχειρούν να  πετάξουν τη μπάλα μακριά από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Δεν αντιμετωπίζεται όμως ούτε με την διχαστική λογική, την άκριτη πόλωση, την εμμονή της Ν.Δ. στις αποτυχημένες συνταγές  της περιόδου 2004-2009 και των Ζαππείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου