Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Γιώργος Παπανδρέου: Η Ελλάδα χρειάζεται ένα κράτος παραγωγικό και αποκεντρωμένο

«Τα προβλήματα στις Δημοκρατίας δεν αντιμετωπίζονται με πραξικοπήματα. Η αποκατάσταση της δημοκρατίας είναι σημαντική όπως και η ισχύς των νόμων και όχι του όχλου σε μια χώρα όπως είναι η Τουρκία, Πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση της
Δημοκρατίας και όχι το αντίθετο» δήλωσε χθες σε συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε στη Ρόδο ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για τα τελευταία γεγονότα στην γείτονα χώρα. Ερωτηθείς για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν για τους 8 στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας ο κ. Παπανδρέου ανέφερε: « Η Ελλάδα ως γειτονική χώρα και ως ευρωπαϊκή χώρα έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια μια καλύτερη σχέση γειτονίας με την Τουρκία παρά τα προβλήματα που δεν έχουν λυθεί. Αυτό έχει συνεισφέρει και στις δύο οικονομίες και πρέπει να το διατηρήσουμε αλλά αποτελεί και ένα ανάχωμα για οποιοδήποτε στρατηγό που θα θελήσει να χρησιμοποιήσει ένα γεγονός μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για πολιτικούς η άλλους σκοπούς. Θεωρώ ότι χρειάζεται από τη δική μας πλευρά μια ηρεμία , μια σοβαρότητα στις διαδικασίες αυτές και να αποφανθεί η δικαιοσύνη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο για το τι πρέπει να κάνει με αυτούς που ζήτησαν άσυλο. Αυτό βεβαίως δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα είναι και ευρωπαϊκό».
Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους της Ρόδου και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν. Ρωτήθηκε για την συνάντηση που είχε νωρίτερα με εκπροσώπων τοπικών φορέων και σημείωσε ότι αυτή την συνεργασία την έχει ακολουθήσει από τότε που ήταν πρωθυπουργός. Ήταν μια καλή συνάντηση είπε ο κ. Παπανδρέου αφού μου δόθηκε η δυνατότητα να ενημερωθώ για όλα τα προβλήματα της περιοχής.
Χαρακτήρισε τη Ρόδο «ευλογημένο τόπο» και εξέφρασε την άποψη ότι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρέπει να πάμε σε ένα κράτος παραγωγικό, ένα κράτος αποκεντρωμένο. Τόνισε ότι βρίσκεται σε διάλογο για την δημιουργία μιας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης με βασική προϋπόθεση όμως την βούληση για μεγάλες αλλαγές.
Αναφέρθηκε στον εκλογικό νόμο και εστίασε στο μη σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών που θα κτυπούσε το μαύρο πολιτικό χρήμα. Εξέφρασε τον προβληματισμό του για την ψήφο στα 17 ενώ δέχεται υπο προϋποθέσεις την ψήφο στους ομογενείς. Χαρακτήρισε τον Καλλικράτη ως μια μεγάλη τομή της κυβέρνησης του που εξυπηρετεί τον πολίτη και μείωσε σημαντικά τα έξοδα λειτουργίας των δήμων.
Στην ερώτηση γιατί έφυγε από την πολιτική ο κ. Παπανδρέου έδωσε την εξής απάντηση: « Εγώ ποτέ δεν έφυγα από την πολιτική! Έδωσα μάχη απέναντι στα συμφέροντα. Σήκωσα το βάρος για τη χώρα χωρίς δεύτερες σκέψεις . Αν όλοι είχαν στηρίξει τότε, η χώρα σήμερα θα είχε βγει από τα μνημόνια. Την έλλειψη συναίνεσης πληρώνει ο ελληνικός λαός».


verena

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου