Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

''Χαμός'' στα Ειρηνοδικεία για αποποιήσεις κληρονομιών-Στη Θεσσαλονίκη ξεπερνούν τις 5.000

Στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης οι αιτήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 5.000, όταν πριν από την κρίση το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα επίπεδα των 2.000.Σύμφωνα με το ethnos.gr, οι γονικές παροχές έχουν περιοριστεί σημαντικά, ενώ στον αντίποδα, έντονα αυξητική είναι η τάση στις αποποιήσεις κληρονομιάς, αφού η μεγάλη
φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας -ειδικότερα μετά την επιβολή του ΕΝΦΙΑ- σε συνδυασμό με την καθίζηση της αξίας και την αδυναμία πώλησής τους, αποτρέπουν πολλούς από το να αποδεχθούν κάποιο ακίνητο των συγγενών τους.
Η εικόνα αυτή μάλιστα ενδέχεται να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις, εάν περάσουν ορισμένες διατάξεις στο νέο σχέδιο νόμου, που βρίσκεται σε διαβούλευση, για τη ρύθμιση των αυθαίρετων.
 Στη Θεσσαλονίκη οι αιτήσεις για αποποίηση κληρονομιάς αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τις 5.000, όταν πριν από την κρίση το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα επίπεδα των 2.000 αιτήσεων.
2.000 από 600 αιτήσεις τον χρόνο
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς επισημαίνει ότι η αποδοχή κληρονομιάς είναι μια δύσκολη υπόθεση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «στην περίπτωση που ένα ακίνητο κληρονομείται από θείους, η φορολόγηση μπορεί να φθάσει μέχρι και στο 40% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, αγγίζοντας ουσιαστικά, λόγω της πτώσης των αξιών, την εμπορική του αξία. Με λίγα λόγια, ο ενδιαφερόμενος καλείται να αγοράσει ξανά το ακίνητο που κληρονομεί». Γυρίστε σελίδα
ΜΕ ΧΡΕΗ 2 ΣΤΙΣ 3 ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ
Πότε το ακίνητο περνά οριστικά στο Δημόσιο

δυο στις τρεις κληρονομιές είναι με παθητικό, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις συμβολαιογράφων, γεγονός που προκαλεί τεράστια οικονομικά βάρη σε όσους κληρονόμους αποφασίζουν να κάνουν αποδοχή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, μάλιστα, κατά τις οποίες δημιουργούνται μεγάλα οικογενειακά προβλήματα, τα οποία συνδέονται με τις αποποιήσεις κληρονομιάς.
Και αυτό επειδή, εάν κάποιος από τους συγγενείς δεν ενημερωθεί και δεν κάνει αποποίηση εντός τεσσάρων μηνών, τότε γίνεται, αυτόματα, σιωπηρή αποδοχή.
Σύμφωνα με το μέλος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου & Δωδεκανήσου Κωνσταντίνο Βλαχάκη, «είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι ότι, αφού υποβληθεί δήλωση αποποίησης από τον πρώτο κληρονόμο, η κληρονομιά επάγεται στους κληρονόμους του αποποιήσαντος. Σειρά παίρνουν δηλαδή οι λοιποί συγγενείς καθώς μπορεί η κληρονομιά ή τα χρέη να φτάσουν μέχρι και τον πρώτο ξάδελφο του θανόντος και αφού έχουν περάσει αδέλφια, ανίψια, παιδιά, εγγόνια κ.ά.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου