Την απελευθέρωσή της από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, γιορτάζει για πρώτη φορά φέτος η Θεσσαλονίκη.Πριν από λίγο ξεκίνησε ο περίπατος μνήμης, από το δημαρχείο της πόλης, στον οποίο συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης,
ο  αντιπρόεδρος της Βουλής, Τάσος Κουράκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος  Μηταφίδης, ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Κώστας Ζουράρις, ,ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Μάλιστα, στο πλαίσιο του εορτασμού ο δρόμος από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, ο οποίος μέχρι τώρα ήταν ανώνυμη οδός, θα ονομαστεί «Λεωφόρος 30ης Οκτωβρίου 1944». Παράλληλα, θα τοποθετηθεί μία μαρμάρινη στήλη που θα μνημονεύσει τα ιστορικά γεγονότα της 30ης Οκτωβρίου 1944.
Η 30η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως ημέρα επετείου της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής το 1944 , ύστερα από πρόταση του βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλου Μηταφίδη τον Οκτώβριο του 2014, την οποία εν συνεχεία υιοθέτησε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Το σχετικό προεδρικό διάταγμα εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2016, ενώ το σχετικό ΦΕΚ εκδόθηκε τον Μάιο του 2016.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του περίπατου μνήμης:
1η στάση: Στον εξωτερικό χώρο του δημαρχείου. Σύντομη αναφορά στον πόλεμο του 1940. και στις θυσίες των Θεσσαλονικέων καθώς και στους θανάτους από πείνα και κρύο.
2η στάση: Αναφορά στο πως αποτράπηκε η ανατίναξη της Ηλεκτρικής Εταιρείας, η οποία βρισκόταν κοντά στο σημερινό δημαρχείο.
3η στάση: Εκκίνηση πεζή. Ξενάγηση μπροστά στο κτίριο της ΧΑΝΘ. Αναφορά στους τέσσερις σχηματισμούς των ανταρτών του Ε.Λ.Α.Σ. και στην είσοδό τους στην πόλη. Επεξήγηση ότι στη ΧΑΝΘ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 2.000 καλά οπλισμένοι συνεργάτες των Γερμανών και περιγραφή των προσπαθειών που κατέβαλε ο συνταγματάρχης Ευρυπίδης Μπακιρτζής στρατιωτικός αρχηγός της ομάδας Μεραρχιών Μακεδονίας του Ε.Λ.Α.Σ. για την αναίμακτη παράδοσή τους.
4η στάση: Περπάτημα στην οδό Νικ. Γερμανού και στάση μπροστά στο Βασιλικό Θέατρο. Ανακοίνωση ότι ο δρόμος μπροστά από το θέταρο και μέχρι το δημαρχείο ονομάστηκε πλέον «Λεωφόρος 30ης Οκτωβρίου 1944». Στη συνέχεια, αφήγηση για το θέατρο του Λευκού Πύργου και τη θεατρική δραστηριότητα της περιόδου της κατοχής.
5η στάση: Περπάτημα προς το άγαλμα του Βότση. Αναφορά στη συγκλονιστική διαδήλωση από τους φοιτητές της Ε.Π.Ο.Ν. την 25η Μαρτίου 1943 και στην ανάλογη διαδήλωση που επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά.
6η στάση: Περίπατος στην Λ. Νίκης (αντίθετα από τη φορά της κυκλοφορίας) περπατώντας στο πλακόστρωτο, περιγραφή της υπονόμευσης του Λευκού Πύργου, της παραλίας και του λιμανιού με εκρηκτικά από τους χιτλερικούς, της διάσωσης των μύλων Αλλατίνη από τον εφεδρικό Ε.Λ.Α.Σ., αναφορά στην ανατίναξη του τμήματος του λιμανιού και παρουσίαση της συγκλονιστικής περιγραφής του Γιώργου Βαφόπουλου για το θέμα.
7η στάση: Ανηφορική διαδρομή επί της οδού Ικτίνου και στάση μπροστά στο κτίριο της οδού Τσιμισκή 72, όπου ήταν το αρχηγείου της Γκεστάπο. Αφήγηση σχετικά με τις φρικαλεότητες των κατακτητών, τις εκτελέσεις και τα βασανιστήρια.
8η στάση: Ανηφορική διαδρομή επί της οδού Αγίας Σοφίας, σύντομη στάση μπροστά στην εκκλησία όπου έγινε η δοξολογία της απελευθέρωσης και βάδισμα επί της Ερμού με στάση στο νούμερο 19. Αναφορά ότι στο σημείο αυτό λειτουργούσε ο πολύγραφος της οργάνωσης "Ελευθερία".
9η στάση: Στάση στην οδό Αριστοτέλους. Περιγραφή των πρώτων ωρών της απελευθέρωσης, παράθεση σύντομων εξιστορήσεων από κάποιους εκ των πρωταγωνιστών και ανάγνωση δύο σύντομων κειμένων του Γιώργου Ιωάννου για την ημέρα εκείνη.
10η στάση και τελευταία: Πλατεία Ελευθερίας. Υπενθύμιση της υποδοχής των κατακτητών στο Βαρδάρι στις 9 Απριλίου 1941. Αφήγηση της συγκέντρωσης των Εβραίων ανδρών στην πλατεία το "Μαύρο Σάββατο", δύο χρόνια αργότερα (11 Ιουλίου 1942). Αναφορά στα βασανιστήρια και στους εξευτελισμούς, στα οποία υπέβαλαν οι Ναζί στους συγκεντρωμένους ανθρώπους, στην αποστολή στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στον αφανισμό  της εβραϊκής κοινότητας της πόλης. Επίσης, αναφορά στις θυσίες της Θεσσαλονίκης στα χρόνια της κατοχής με επισήμανση για τους τόπους των εκτελέσεων.
Οι φετινοί εορτασμοί έχουν διοργανωθεί από Οργανωτική Επιτροπή την οποία συγκρότησε το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.