Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Κυριάκος Μερελής : Αφυπνιστείτε και στρατευθείτε στον αγώνα που δίνουμε οι συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης του κλάδου μας

Αγαπητοί συνάδελφοι, Τα τελευταία 6 χρόνια δραστηριοποιούμαστε σε ένα εχθρικό οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, το οποίο δημιουργεί αντίξοες συνθήκες στην επιχειρηματική και επαγγελματική κοινότητα. Οι  προκλήσεις που δεχόμαστε ως επαγγελματίες ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές, εξαιτίας, του αθέμιτου ανταγωνισμού και της μη τήρησης του νομοθετικού
πλαισίου από τις τράπεζες αλλά και από τις ασφαλιστικές εταιρίες είναι πολλές και μεγάλες. 

Τόσο μεγάλες που προκαλούν τόσο τη δική μας αγανάκτηση όσο και την αγανάκτηση του καταναλωτικού κοινού, αφού τελικά επικρατεί η άποψη ότι νόμος είναι το συμφέρον του ισχυρότερου. 

Ένα γνωμικό (του Μπίσμαρκ) λέει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να βλέπουν πως φτιάχνονται δύο πράγματα: οι νόμοι και τα λουκάνικά. Παραφράζοντας το, θα προσθέσω και του κανόνες της ΔΕΙΑ που αφορούν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση.

Αγαπητοί συνάδελφοι, ιδιαίτερα εμείς, οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας καθημερινά ένα βαρύ από άποψη επαγγελματικών υποχρεώσεων φορτίο, αφού πρέπει να ανταποκρινόμαστε τόσο στις αυξημένες απαιτήσεις των πελατών μας όσο και των ασφαλιστικών εταιριών, οι οποίες μας έχουν μεταβιβάσει το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών τους, επιβαρύνοντας μας, με πρόσθετα λειτουργικά και διοικητικά κόστη. 
  
Επιπλέον, πρέπει να ανταποκριθούμε στις εξαντλητικές φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που μας επιβάλει η πολιτεία και οι οποίες μας οδηγούν σε έναν αργό και επώδυνο επαγγελματικό θάνατο. 

Οφείλουμε να πιέσουμε συλλογικά και σθεναρά με όλες μας τις δυνάμεις την πολιτεία για μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών καθώς και για επαναφορά της ρύθμισης των οφειλών μας σε πολύμηνες δόσεις. 

Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε και στις συνεργασίες μας, με τις ασφαλιστικές εταιρίες από τις οποίες πρέπει να διεκδικήσουμε μεγαλύτερες προμήθειες και κάλυψη μέρους των λειτουργικών μας εξόδων, με αντίστοιχη μείωση του δικαιώματος συμβολαίου, προκειμένου να μην υπάρξει οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων.

Συνάδελφοι, καθημερινά καλούμαστε να αναλάβουμε διάφορα επαγγελματικά ρίσκα που θέτουν πολλές φορές σε κίνδυνο ακόμα και τη συνέχιση της επαγγελματικής μας δραστηριότητας. Λειτουργούμε αμερόληπτα απέναντι στα αντικρουόμενα συμφέροντα των πελατών μας και των ασφαλιστικών εταιριών. Προασπίζοντας συγχρόνως το θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και αναπτύσσοντας παράλληλα την ασφαλιστική συνείδηση στο καταναλωτικό κοινό.

Πρέπει να καταστεί σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι είμαστε πρωταγωνιστές στον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και όχι κομπάρσοι, όπως θα ήθελαν κάποιοι.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες, εάν, θέλουν να αναβαθμίσουν τα προϊόντα τους, να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους και να αυξήσουν τις εργασίες τους θα πρέπει να επιλέξουν σοβαρούς συνεργάτες. 

Επιτέλους, πρέπει να αντιληφθούν ότι σωστή και ολοκληρωμένη πώληση ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών δεν μπορεί να γίνει μέσω του διαδικτύου, του τηλεφώνου, των τραπεζών, των μπακάλικων, και των βενζινάδικων. Έφτασε η ώρα που οι ασφαλιστικές εταιρίες πρέπει να επιλέξουν στρατόπεδο δεν γίνεται να είναι και με το Χριστό και με το διάβολο.

Οφείλουμε όμως και εμείς να μην επιδεικνύουμε μνήμη χρυσόψαρου και να επαναπροσδιορίσουμε τα κριτήρια συνεργασίας μας με τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Να στραφούμε δηλαδή προς εκείνες που εμπράκτως αποδεικνύουν ότι σέβονται και ενισχύουν τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, με πράξεις και όχι με ωραία λόγια που αρέσκονται να εκστομίζουν τα επιτελικά στελέχη ορισμένων ασφαλιστικών εταιριών, σε βραβεύσεις και σε εταιρικές εκδηλώσεις για δήθεν στήριξη που παρέχουν στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. Άλλωστε όλα αυτά ακούγονται πλέον στα αυτιά μας ως ανέκδοτα, διότι την ίδια στιγμή ενισχύουν τα απρόσωπα και ανεύθυνα δίκτυα πωλήσεων.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα, όπου ασφαλιστική εταιρία πουλάει ασφάλειες μέσω εταιρίας κινητής τηλεφωνίας. Ακόμα πιο προκλητικό βέβαια είναι το παράδειγμα άλλων ασφαλιστικών εταιριών  που δίνουν τη δυνατότητα στους συνεργαζόμενους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές να παρέχουν διαφορετικό ασφάλιστρο στους ασφαλισμένους, ανάλογα με το ποσοστό που θα μειώσουν την προμήθεια τους. Δηλαδή με λίγα λόγια τους λένε αξιολογήστε μόνοι σας πόσο καλοί επαγγελματίες  είστε ή καλύτερα ορίστε μόνοι σας, το χρόνο που θα βάλετε λουκέτο στην επιχείρηση σας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι ανεπίτρεπτο από μέρους μας να ενισχύουμε μέσω της τοποθέτησης των χαρτοφυλακίων μας εκείνες τις ασφαλιστικές εταιρίες που υπονομεύουν το επάγγελμά μας σε κάθε ευκαιρία.

Πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα. Ασφαλιστήριο συμβόλαιο χωρίς ασφαλιστή δεν γίνεται.

Πρέπει να καταστεί σαφές με κάθε τρόπο και μέσο ότι χωρίς την παρουσία των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, δεν διασφαλίζεται με τρόπο ισχυρό, η προστασία των ασφαλισμένων, δεν προωθείται με την ίδια ένταση η ασφαλιστική συνείδηση και δεν παρέχονται υψηλού επιπέδου ασφαλιστικές υπηρεσίες στο καταναλωτικό κοινό, με συνέπεια την υποβάθμιση του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα μας.

Είναι φανερό πως ορισμένοι παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, μεταξύ, των οποίων η ΔΕΙΑ η εποπτεύουσα αρχή της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ Η ΕΝΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, αντιλαμβάνονται τη μεταρρύθμιση στην ιδιωτική ασφάλιση, ως μια μονομερή εφαρμογή κανόνων από τους αδύναμους συντελεστές της ασφαλιστικής αγοράς, δηλαδή τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές. 

Θέλω ενδεικτικά να θέσω κάποια ερωτήματα για να προβληματιστούμε όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα σε αυτή την αίθουσα. Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες που πήραν οι εποπτικές και ελεγκτικές αρχές όλα αυτά τα χρόνια για τα απρόσωπα δίκτυα προώθησης ασφαλιστικών προϊόντων που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρίες ; Αναφέρω χαρακτηριστικά την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσω των τραπεζών και του διαδικτύου. Τι έπραξαν για τα ζητήματα του αθέμιτου ανταγωνισμού (δωροκουπόνια), που κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες χορηγούν κατά την πώληση ασφαλιστικών προϊόντων κάνοντας κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης που κατέχουν στην ασφαλιστική αγορά ; Γιατί δεν δημιουργούν μητρώο πιστοποιημένων τραπεζικών υπαλλήλων σε θέματα ιδιωτικής ασφάλισης, έτσι ώστε να γνωρίζουμε πόσοι και ποιοι τραπεζικοί υπάλληλοι διαθέτουν την κατάλληλη πιστοποίηση ; Γιατί δεν ανακοινώνουν επίσημα μέσω της ιστοσελίδας της Τράπεζας της Ελλάδος, πόσους ελέγχους έχουν διενεργήσει όλα αυτά τα χρόνια στις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες; Ποιες παραβάσεις διαπιστώσανε και τι πρόστιμα επιβάλανε;

Την ίδια που ώρα που από τη μία επιχειρείται, η βίαιη εφαρμογή του νέου αυστηρού νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, από την άλλη αυξάνονται οι αυθαίρετες και καταχρηστικές πρακτικές από μέρους των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιριών.

Κυρίες και κύριοι μεταρρύθμιση αλα κάρτ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ.

Η ΕΝΩΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΕΑΕΕ) πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί ως μια συντεχνιακή οργάνωση παλαιάς κοπής, η οποία έχει ως μοναδικό σκοπό την προώθηση και εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μελών της, και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και της αγοράς, προκειμένου η ιδιωτική ασφάλιση να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ασφάλιση των πολιτών.

Είναι αδιανόητο, να κλείνουν ασφαλιστικές εταιρίες μέλη της ένωσης, και η ένωση να δηλώνει απούσα, κρυμμένη πίσω από την  ένοχη σιωπή της.

Η εποπτική αρχή για την ιδιωτική ασφάλιση, οφείλει να διατηρήσει ίσες αποστάσεις έναντι όλων των συντελεστών της ιδιωτικής ασφάλισης και να πάψει να εμφανίζεται ως εξυπηρετητής των συμφερόντων των ισχυρών παραγόντων του κλάδου μας. Προωθώντας νόμους και κανόνες, οι οποίοι οδηγούν σε αφανισμό τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές.

Αγαπητοί συνάδελφοι σας καλώ να αφυπνιστείτε και να στρατευθείτε στον αγώνα που δίνουμε οι συλλογικοί φορείς εκπροσώπησης του κλάδου μας.   

-- 
Κυριάκος Μερελής
Ασφαλιστικός & χρηματοοικονομικός σύμβουλος


Μέλος Δ.Σ.- μέλος επιτροπής παρακολούθησης ασφαλιστικής & τραπεζικής αγοράς του Ε.Ε.Θ.
Μέλος Επιτροπής Παρακολούθησης Θεμάτων Ασφαλιστικής διαμεσολάβησης της Κ.Ε.Ε.Ε.
Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Διαμεσολαβητών Ασφαλιστικών Εργασιών Σ.Δ.Α.Ε.
Κινητό      : 6976 704 004
Γραφείο    : 23920 26 105

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου