Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Οι σκληροί, οι light και οι ανένταχτοι

agrotikes-kinitopoiiseis-oi-skliroi-oi-light-kai-oi-anentaxtoiΕξακολουθούν να προκαλούν μια αδιόρατη ανησυχία στις εκάστοτε κυβερνήσεις οι κινητοποιήσεις των αγροτών.
Αν και η κάθοδος στο κάμπο τείνει να εξελιχθεί σε ετήσιο reunion υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο μια σπίθα να φέρει πυρκαγιά. Για αυτό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και στο Μαξίμου
υπάρχει πάντα ανακούφιση όταν τα τρακτέρ αφήνουν πίσω τους τις εθνικές οδούς και επιστρέφουν στα σκληρά εδάφη των χωραφιών.
Στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με την αντιπροσωπεία των αγροτών δεν υπήρξε σύγκλιση των δύο πλευρών. Άνθρωποι πάντως που ξέρουν καλά την ύπαιθρο πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα η κατάσταση θα αποκλιμακωθεί καθώς δεν υπάρχει η δυναμική των περσινών κινητοποιήσεων.
Μένει να δούμε αν οι προβλέψεις τους θα επαληθευτούν.
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών προκαλούν πάντοτε μια αδιόρατη ανησυχία στις κυβερνήσεις
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών προκαλούν πάντοτε μια αδιόρατη ανησυχία στις κυβερνήσεις
Μέχρι τότε το theTOC προχωρά σε μια χαρτογράφηση των κινητοποιήσεων. Ποιοι είναι οι μαέστροι των κινητοποιήσεων; Που ανήκουν πολιτικά; Από ποιους παίρνουν οδηγίες; Που βρίσκονται τα αρχηγεία τους;
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «τοτέμ» των αγροτών. Πρόκειται για τον «αειθαλή» Βαγγέλη Μπούτα.
Ο αγροτο- συνδικαλιστής του ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά στους δρόμους από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν οι αγρότες βγήκαν για πρώτη φορά στους δρόμους σε πανελλαδική διάταξη.
Έντιμος στις σχέσεις του, σταθερός στις απόψεις του, δεν έκρυβε την προτίμηση του στο επίσημο όργανο του κόμματος, τον Ριζοσπάστη. Δεν δίσταζε όμως να εγκωμιάσει και άλλες εφημερίδες του «αστικού Τύπου» όταν τον «έπαιζαν» τίμια. Την ίδια στιγμή άστραφτε και βροντούσε όταν επιχειρούσαν να τον ειρωνευτούν ή να τον τρολάρουν (κάποιοι ίσως θυμούνται την τηλεοπτική του κόντρα με τον διευθυντή του Οικονομικού Ταχυδρόμου Γιάννη Μαρίνο πριν από 20 χρόνια).
O Βαγγέλης Μπούτας
O Βαγγέλης Μπούτας
Οι παλιές καραβάνες στα αγροτικά δεν τον ξεχνούν στο κόμβο της Βιοκαρπέτ να εμψυχώνει και να διεκδικεί, ενώ στις δύο πλευρές του δρόμου ήταν παραταγμένα εκατοντάδες τρακτέρ. Το 1996 ξεπέρασαν τις 3.000. Τότε οι αγρότες έμειναν στο οδόστρωμα σχεδόν δύο μήνες και κανείς δεν γνωρίζει πως θα τέλειωνε η «παρτίδα» αν η αστυνομία με ένα δαιμόνιο σχέδιο δεν ξεφούσκωνε τα λάστιχα των τρακτέρ.
Οι αγρότες τότε υποχώρησαν. Ωστόσο ο Βαγγέλης συνεχίζει να παραμένει σταθερός στο πόστο του, ενώ κυβερνήσεις και υπουργοί έρχονται και παρέρχονται.
Όπως κάθε χρονιά βρίσκεται στον κόμβο της Νίκαιας στην Λάρισα. Μαζί του είναι μεταξύ των άλλων και ο Ρίζος Μαρούδας στέλεχος του ΚΚΕ. Το μπλόκο της Νίκαιας αποτελεί το πιο ισχυρό σημείο των φετεινών κινητοποιήσεων και έχει ενισχυθεί από αγρότες όμορων νομών.
Ο Ρίζος Μαρούδας
Ο Ρίζος Μαρούδας
Μια άλλη ομάδα είναι ο Κώστας Ανεστίδης που προέρχεται από την ΝΔ στα Μάλγαρα αλλά και συνδικαλιστές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ όπως ο Παπακωσταντίνου στην Ημαθία.
Ακολουθούν οι «σκληροί». Όπως ο Αραμπατζής στις Σέρρες (ΝΔ) αλλά και ο Στέργιος Λίτος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οι δυνάμεις του τελευταίου έχουν παραταχθεί κοντά στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.
Από τις ομάδες αυτές κατά πληροφορίες επιχειρήθηκε προ ημερών να γίνει «ντου» στον Προμαχώνα χωρίς πάντως τα αποτελέσματα να είναι αντάξια των αρχικών σχεδιασμών και προσδοκιών..
Να σημειωθεί ότι τα «κεντρικά» της ΝΔ στην Αθήνα έχουν επιλέξει μια μετριοπαθή στάση απέναντι στις κινητοποιήσεις και δεν προκρίνουν τον αποκλεισμό των εθνικών οδών.
Οι εκτιμήσεις λένε ότι δεν υπάρχει η δυναμική των περσινών κινητοποιήσεων. Μένει να αποδειχθεί αν έχουν δίκιο
Οι εκτιμήσεις λένε ότι δεν υπάρχει η δυναμική των περσινών κινητοποιήσεων. Μένει να αποδειχθεί αν έχουν δίκιο
Υπάρχουν και οι «light». Πιο μετριοπαθείς από τους προαναφερόμενους με βασικό εκπρόσωπο τον Σιδηρόπουλο.
Ομάδα του κατευθύνθηκε πριν από λίγες ημέρες προ τα στενά των Τεμπών αλλά τελικά δεν έκλεισαν το δρόμο.
Μια ακόμα κατηγορία είναι η ομάδα των ανένταχτων. Παλιότερα βρέθηκαν κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια ένιωσαν προδομένοι καθώς οι υποσχέσεις έμειναν λόγια και αποχώρησαν. Κάποιοι από αυτούς πήγαν ακόμα πιο Αριστερά (ΛΑΕ).
Αγρότες αυτοί της κατηγορίας θα μπορούσαν να θεωρηθούν ο Γιάννης Παναγής στις Σέρρες και ο Χρήστος Γκόντιας στην Δράμα.
Κατεβαίνοντας πιο νότια στην Βοιωτία ένα από τα κεντρικά πρόσωπα των κινητοποιήσεων είναι ο Γιάννης Βάγγος. Ανεξάρτητος αλλά με αριστερές πεποιθήσεις είχε ξεχωρίσει στα τηλεοπτικά δελτία (παλιότερα) για το διαφορετικό λόγο που εξέφραζε.  

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου