Οι πιέσεις των τελευταίων χρόνων στις τιμές των αμνοεριφίων, σε συνδυασμό με τα ισχνά οικονομικά των νοικοκυριών που περιορίζουν την κατανάλωση, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία στους παραγωγούς ότι η αγορά του Πάσχα θα δώσει ανάσα στο εισόδημά τους.
Και, μάλιστα, σε μια χρονιά που μετρούν και σημαντικές απώλειες σε ζώα, λόγω της βαρυχειμωνιάς.
Φόβους ότι φέτος θα επιχειρηθούν ακόμα πιο εκτεταμένης κλίμακας ελληνοποιήσεις, δεδομένης της μικρότερης προσφοράς σε ποσότητες εγχώριων αμνοεριφίων, εκφράζει μιλώντας στην «ΥΧ», ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ, Μ. Καλυβιανάκης. Σημειώνει ότι είναι πρωτίστως θέμα πολιτικής βούλησης, που «εάν ήθελαν οι εκάστοτε κυβερνώντες, θα μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν», ενώ υπογραμμίζει ότι οι ελληνοποιήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πώς διαμορφώνονται οι τιμές για τους Έλληνες παραγωγούς.
«Όταν ο έμπορος φέρνει αρνιά ρουμάνικα 12 κιλά με 20-25 ευρώ, εννοείται ότι δεν θα ασχοληθεί με τα ντόπια, και από αυτά, τα περισσότερα ελληνοποιούνται», σημείωσε, για να συμπληρώσει ότι «τα ελληνοποιημένα πάνε κυρίως στις μεγάλες αλυσίδες, ήδη σφραγισμένα με ελληνική σφραγίδα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».
Βαφτισμένα αμνοερίφια αναμένει ότι θα διακινηθούν στην αγορά και φέτος ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γ. Βενιεράκης, ο οποίος, μάλιστα, καταγγέλλει ότι στη διαδικασία εμπλέκονται και κτηνοτρόφοι. Όπως μας είπε, «όταν, για παράδειγμα, ένας κτηνοτρόφος εμφανίζεται να διακινεί 1.000 ζώα και στην πραγματικότητα έχει 200, μπορεί κάλλιστα να έχει παραγγείλει τα ενώτια και μ’ αυτά τα βαφτίζει ελληνικά».
«Η προσπάθεια για ελληνοποιήσεις ασφαλώς πάντα υπάρχει, και ο κρατικός μηχανισμός πριν από το Πάσχα κάνει παραδοσιακά κάποιες παρεμβάσεις και ελέγχους στα σύνορα, αλλά είναι μια εβδομάδα μόνο. Μετά, σταματάνε πάλι», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ, Ελ. Γίτσας. Ο ίδιος, ωστόσο, από την πλευρά του, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους παραγωγούς δεν είναι οι ελληνοποιήσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά η τακτική των σούπερ μάρκετ να χτυπάνε τις τιμές με συγκυριακές προσφορές-κράχτη στα αμνοερίφια.
«Χωρίς να μπορέσω να το προσδιορίσω με ακρίβεια, είμαι σε θέση να πω ότι μεσοσταθμικά, η απώλεια εξαιτίας του σκληρού χειμώνα τον Γενάρη κινείται γύρω στο 50% , αφενός από θανάτους, αφετέρου από μικρόβια από τα οποία προσβλήθηκαν ζώα, με συνέπεια η προσφορά στα ντόπια αρνιά και κατσίκια γάλακτος να μην είναι μεγάλη».
Αυτό εκτίμησε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Μ. Καλυβιανάκης. Ωστόσο, ο ίδιος δεν εμφανίζεται αισιόδοξος ότι η μικρότερη προσφορά θα ξεπεράσει τα εξευτελιστικά, όπως τα χαρακτηρίζει, επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται οι τιμές τα τελευταία χρόνια. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το μεγάλο πρόβλημα θα το έχει ο παραγωγός, που αναγκάζεται να δώσει τα ζώα του σε πολύ χαμηλή τιμή και ο καταναλωτής που θα το φάει ακριβά, χωρίς να το έχει διαθέσει αντίστοιχα ακριβά ο παραγωγός. Ο μόνος κερδισμένος θα είναι ο μεσάζοντας των 1-2 εβδομάδων». Αυτή την στιγμή, ανέφερε, σφάζουν στα 3,8-4 ευρώ το αρνί και το πολύ μέχρι 4,2 ευρώ το κατσίκι και εκτιμά ότι δεν θα ξεπεράσει τα 5 ευρώ τις ημέρες του Πάσχα, «εκτός εάν πιεστούν τις τελευταίες ημέρες κάποιοι έμποροι και δώσουν κάτι παραπάνω». Μας πληροφόρησε, μάλιστα, ότι ήδη μεγάλες ποσότητες τις έχουν μαζέψει οι έμποροι με πολύ χαμηλές τιμές.
Το ίδιο μας είπε και ο Γ. Βενιεράκης, σύμφωνα με τον οποίο, δυο εβδομάδες πριν το Πάσχα, δεν διαφαίνεται ενδιαφέρον για παραγγελίες, ενώ «οι μεγαλέμποροι έχουν μαζέψει ήδη μερικές χιλιάδες αρνιά, τα οποία πήραν με τιμολόγιο 2-2,2 ευρώ ζων βάρος, που δεν βγαίνει ούτε 4 ευρώ σε κρέας, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των παραγωγών για υποτυπώδη ρευστότητα». Η εκτίμησή του είναι ότι δεν θα ξεπεράσει γενικευμένα τα 4,5 ευρώ σε κρέας στον παραγωγό τις επόμενες ημέρες.
ypaithros
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου