Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

Στα 5.600 ευρώ πέφτει το αφορολόγητο για άγαμους αγρότες

Κάλεσμα Κόκκαλη σε αγρότες για συνδιαμόρφωση θέσεων για την Κοινή Αγροτική ΠολιτικήΣε σημαντική μείωση του αφορολόγητου ορίου για αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους φαίνεται ότι έχουν καταλήξει κυβέρνηση και δανειστές, με τη συμφωνία ωστόσο που θα ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή του τεχνικού κλιμακίου στην Αθήνα να παραμένει στον αέρα κυρίως εξαιτίας των εκκρεμμοτήτων σε
ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό.
Μιλώντας, όπως αναφέρθηκε στο taxheaven.gr, στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM την Κυριακή ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος αποκάλυψε ότι, με τη συμφωνία που προωθείται –και η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ κοντά- το αφορολόγητο θα υποχωρήσει στα 5.600 ευρώ για τους άγαμους και στα 5.900 ευρώ για τους παντρεμένους, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για τη διακύμανσή του σε σχέση με τα προστατευόμενα τέκνα.
Σημειώνεται ότι σήμερα το αφορολόγητο όριο για όσους δεν έχουν προστατευόμενα τέκνα βρίσκεται στα 8.636 ευρώ- κάτι που σημαίνει ότι, εφόσον τα παραπάνω επαληθευτούν στην πράξη, η μείωση ξεπερνάει τα 3.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, για παντρεμένους με 1 τέκνο, το αφορολόγητο σήμερα είναι στα 8.864 ευρώ, με 2 τέκνα στα 9.090 ευρώ και με 3 ή παραπάνω προστατευόμενα τέκνα στα 9.545 ευρώ. Είναι άγνωστο, ωστόσο, αν η κατηγοριοποίηση αυτή θα συνεχίσει να ισχύει.
Το νέο αφορολόγητο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2019, με την κυβέρνηση, σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαρροές, να επιδιώκει τη μείωσή του σε δύο δόσεις (μια το 2019 και μια το 2020), ωστόσο οι δανειστές επιμένουν στην «μια κι έξω» εφαρμογή του από το 2019.
Το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει επίσης τη μείωση του χαμηλότερου συντελεστή για το πρώτο εισοδηματικό κλιμάκιο – έως 20.000 ευρώ- στο 20% από το 22%. Ωστόσο, εφόσον τελικά η πρόταση γίνει αποδεκτή, αυτό θα είναι ένα «αντίμετρο» που θα ισχύει μόνο εάν τεκμηριώνεται ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% (το 2019 και τα επόμενα χρόνια) έχει υπερκαλυφθεί.

ypaithros

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου