Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Εκδήλωση Σύγχρονοι Δημοκράτες : Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ , Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ

Φωτογραφία του χρήστη Σύγχρονοι Δημοκράτες.Η προτεραιότητα για ριζικές αλλαγές αφορά στη Δημόσια Διοίκηση και στη λειτουργία του Κράτους και όχι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συνεπώς, η επιχειρούμενη κυβερνητική παρέμβαση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση , υπό την επωνυμία «Κλεισθένης» , αστοχεί εκ προοιμίου αφού παραπλανεί την κοινή γνώμη για το ποιος είναι ο «μεγάλος ασθενής» στη χώρα ενώ παράλληλα αμφισβητεί με επικίνδυνο για τις τοπικές κοινωνίες τρόπο την «κυβερνησιμότητα» των Δήμων.

Σε αυτή τη διαπίστωση , του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γ. Σωτηρέλη, ομοφώνησαν οι εισηγητές της χθεσινής εκδήλωσης του Δικτύου «Σύγχρονοι Δημοκράτες» , Απόστολος Κοιμήσης – Δήμαρχος Αμφιλοχίας και Γεωργία Ζεμπιλιάδου – περιφερειακή σύμβουλος στη Δυτ. Μακεδονία.
Ο Γ. Σωτηρέλης αφού αιτιολόγησε, με πολιτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, την άποψη του για προτεραιότητα αλλαγών στη Δημόσια Διοίκηση , εξήγησε πως οι αλλαγές αυτές θα περιγράψουν το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και για την Αυτοδιοίκηση. Η ακολουθούμενη από την Κυβέρνηση αντίστροφη πορεία είναι ατελέσφορη και οφείλεται σε μικροκομματικές στοχεύσεις. Κατόπιν, παρουσίασε τις βασικές αρχές ενός επεξεργασμένου από τον ίδιο σχεδίου για ένα επιτελικό και αποτελεσματικό Κράτος , σύμφωνα με τις εμπειρίες από την Ε.Ε. αλλά και με τις απαιτήσεις μιας κοινωνίας που βιώνει μία έντονη , δεκαετή οικονομική κρίση.
Η Γ.Ζεμπιλιάδου , αναφερόμενη στη μεγάλη εμπειρία της από την περιφερειακή αυτοδιοίκηση αλλά και τη διαχείριση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, υπογράμμισε τον υπερ - συγκεντρωτικό χαρακτήρα του ελληνικού Κράτους, ο οποίος μάλιστα εντάθηκε τα τελευταία χρόνια, και περιέγραψε τη συνεχή παραβίαση όλων των αρχών χρηστής διοίκησης (ενότητα προγραμματισμού, ολοκλήρωση διοικητικού έργου κλπ) συνδέοντας το με την αποκαρδιωτική πορεία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στη χώρα μας.
Ο Απ. Κοιμήσης, παρουσίασε αναλυτικά τις ισχυρές διαφωνίες της συντριπτικής πλειοψηφίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κυβερνητική παρέμβαση του «Κλεισθένη», εξήγησε τη σωρεία αντιφάσεων και επικίνδυνων αστοχιών που πλήττουν καίρια τη δυνατότητα των Δήμων να διοικηθούν, τις απέδωσε στο «άγχος επιβίωσης» της κυβερνητικής παράταξης η οποία μέσα στην Αυτοδιοίκηση είναι πολύ μικρή μειοψηφία και εξέφρασε την ελπίδα πως αν τελικά το σχέδιο αυτό γίνει νόμος, δεν θα μακροημερεύσει λόγω των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων αλλά και των πολλών απαράδεκτων προβλεπόμενων ρυθμίσεων .
Την εκδήλωσε χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας και Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Κυρίζογλου που προχώρησε και σε μία έντονη καταδίκη του σχεδίου που παρουσίασε ο Υπ. Εσωτερικών.
Εισαγωγικές παρατηρήσεις για τους στόχους και τις απόψεις του Δικτύου «Σύγχρονοι Δημοκράτες» έκανε ο Χρ. Παπαστεργίου , δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, ο οποίος επίσης επέκρινε δριμύτατα το σχέδιο «Κλεισθένης».
Τη συζήτηση συντόνισε ο Χρόνης Μακρίδης, ιδρυτικό μέλος των «Σύγχρονων Δημοκρατών».
Φωτογραφία του χρήστη Σύγχρονοι Δημοκράτες.
Φωτογραφία του χρήστη Σύγχρονοι Δημοκράτες.
Φωτογραφία του χρήστη Σύγχρονοι Δημοκράτες.
Φωτογραφία του χρήστη Σύγχρονοι Δημοκράτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου