Η χθεσινοβραδινή σύσκεψη στελεχών του Ποταμιού που συγκάλεσε ο Σταύρος Θεοδωράκης κράτησε περισσότερο από δύο ώρες αλλά δεν έβγαλε είδηση. Επιβεβαιώθηκε, όμως, το στρατηγικό αδιέξοδο αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης περιέγραψε μια εικόνα κατά την οποία:
-Στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν το Πολιτικό Συμβούλιο σε όργανο ανταλλαγής απόψεων και όχι λήψης αποφάσεων. Εάν αυτό συμβεί, επειδή εκεί μετέχουν η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιώργος Καμίνης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, δηλαδή οι επικεφαλής κομμάτων και επιπλέον δύο βασικοί διεκδικητές της ηγεσίας, θα χαθεί η δυνατότητα επηρεασμού της πολιτικής και της στρατηγικής από τις εκτός ΠΑΣΟΚ δυνάμεις.
-Στην Χαριλάου Τρικούπη έχουν αποφασίσει ότι θα πρέπει οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού να καταλήγουν σε κοινή στάση μετά από ψηφοφορία. Και επειδή οι βουλευτές της ΔΗΣΥ είναι τριπλάσιοι από εκείνους του Ποταμιού, σε μια τέτοια περίπτωση, θα γίνεται ό,τι θέλει η Χαριλάου Τρικούπη.
Ετσι κι αλλιώς οι αποφάσεις σχετικά με το μέλλον του Ποταμιού στο ΚΙΝΑΛ μετατίθενται για τη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) την 1η Ιουλίου. Στο μεταξύ πιθανότατα θα επαναληφθεί συνάντηση όπως η χθεσινή στην οποία δεν μετείχαν οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαρριανός και Γιώργος Αμυράς (που δεν εμπλέκονται στις διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ και δεν στηρίζουν τη συμφωνία για το μακεδονικό) αλλά και ο Σπύρος Λυκούδης ο οποίος κρατά κάποια απόσταση από το γίγνεσθαι του νέου πολιτικού φορέα. Συμμετείχαν συνολικά περίπου 50 άτομα που εξέφρασαν τον προβληματισμό, τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους χωρίς να καταλήξουν κάπου.
Ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης είπε, όπως μας μεταφέρθηκε, ότι "είμαστε χρήσιμοι αν η προίκα μας γίνει αποδεκτή από το νέο φορέα που δεν θα είναι μόνο ΠΑΣΟΚ, διαφορετικά δεν έχει νόημα η παρουσία μας στο Κίνημα Αλλαγής". Ο Ευρωβουλευτής Γ. Γραμματικάκης υποστήριξε θερμά τη συμφωνία για το μακεδονικό και τη στάση του Ποταμιού σημειώνοντας όμως "ας μην είμαστε εμείς που θα κάνουμε τη ρήξη".
Συνομιλητές του Σταύρου Θεοδωράκη τον είδαν προβληματισμένο αλλά και αποφασισμένο. Θυμούνται ότι τους είπε κάτι σαν αυτό, ότι το μακεδονικό είναι μόνο η αφορμή, αργότερα μπορεί να είναι κάτι άλλο, το θέμα είναι να συμφωνηθούν οι κανόνες και το πλαίσιο λειτουργίας με σεβασμό στις αρχές όλων και χωρίς επιβολή άποψης.
Από την Χαριλάου Τρικούπη δεν σχολιάζουν όσα συμβαίνουν στο Ποτάμι και παραδέχονται ότι το Σάββατο έγινε τηλεφωνική επικοινωνία Γεννηματά-Θεοδωράκη η οποία δεν απέδωσε. Σχολιάζουν περιπαικτικά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος χαρακτήρισε γενναίο τον επικεφαλής του Ποταμιού για τη στάση του στο μακεδονικό, ενώ δίνουν έμφαση στο μήνυμα που απηύθυνε η Φώφη Γεννηματά στους ευρωσοσιαλιστές χθες στις συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες: "Δεν δεχόμαστε υποδείξεις, δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία σας για το σκοπιανό".
Το πολιτικό συμπέρασμα είναι ότι η κρίση παραμένει βαθιά στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής. Οπως σχολίαζε ένας από τους μετέχοντες στη χθεσινοβραδινή συνάντηση, το Ποτάμι μένει μέχρι να φύγει, μέχρι να το διώξουν ή μέχρι να βρει κάποιον άλλο δρόμο και όλα αυτά χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα και με το blame game (παιχνίδι καταλογισμού ευθυνών) να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου