Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας για την κατάθεση των ψηφοδελτίων των συνδυασμών, οι οποίοι στις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου θα ανταγωνιστούν για τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και το προεκλογικό
τοπίο στον κεντρικό δήμο παραμένει πολιτικά ασαφές και κατακερματισμένο, με τους υποψήφιους δημάρχους και τους συνδυασμούς τους, θεωρητικά τουλάχιστον, να αριθμούν τους 23.
Αυτό που μπορεί κανείς να διακρίνει στο γενικό πλάνο, πέρα βέβαια από το πολυάριθμο των υποψηφιοτήτων, είναι πως στο κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται ένα πολυδαίδαλο προεκλογικό περιβάλλον όπου 3 ή 4 κεντρικοί συνδυασμοί διεκδικούν να περάσουν στον δεύτερο γύρο ενώ γύρω τους υπάρχουν πολλοί παράλληλοι ή δορυφορικοί, πολιτικά, συνδυασμοί, που διεκδικούν παρουσία στο νέο δημοτικό συμβούλιο ή συμμετοχή στην νέα συλλογική, λόγω απλήςαναλογικής, διοίκηση του δήμου, βάσει της δυνατότητας αξιοποίησης ή διαπραγμάτευσης των ποσοστών που θα λάβουν στον πρώτο γύρο.
Πολιτικά και παραταξιακά είναι ένα δαιδαλώδες προεκλογικό τοπίο, το οποίο όμως έχει σχηματοποιηθεί στη βάση ενός τριπολικού πολιτικού συστήματος, που «υπαγορεύεται» από τις κεντρικές επιλογές και τα χρίσματα των τριών μεγάλων κοινοβουλευτικών δημοκρατικών κομμάτων δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ στην Κατερίνα Νοτοπούλου, της ΝΔ στον Νίκο Ταχιάο και του ΚΙΝΑΛ στον Σπύρο Βούγια. Ο μεγάλος αριθμός των συνδυασμών και των υποψηφίων δημάρχων, αναπόφευκτα προκαλεί μία πολιτικοπαραταξιακή σύγχυση και διάχυση. Πολλοί συνδυασμοί συγγενεύουν πολιτικά, κομματικά, παραταξιακά ή προγραμματικά ενώ κάποιοι επιλέγουν προβάλουν και να επενδύσουν σε ένα απολίτικο – ακομμάτιστο προφίλ, το οποίο όμως τελικά δεν φαίνεται να πείθει πολλούς, καθώς η πόλη γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.
Στα μεσάνυχτα της Κυριακής λήγει η προθεσμία κατάθεσης των συνδυασμών στο αρμόδιο ΠολυμελέςΠρωτοδικείο και οι 23 υποψήφιοι δήμαρχοι και οι συνδυασμοί τους, που μέχρι στιγμής εμφανίζονται να πλασάρονται στην εκκίνηση της κούρσας των δημοτικών εκλογών για το δήμο Θεσσαλονίκης είναι η εξής:
- Φώτης Αδαμόπουλος, (Θεσσαλονίκη Ελληνική)
- Χάρης Αηδονόπουλος, (Συνέργεια – Πρώτα η πόλη μας)
- Κώστας Αναγνωσταράς, (Πολιτικό Ανανεωτικό Ρεύμα Ευθύνης και Αξιοκρατίας)
- Αρτέμης Ματθαιόπουλος, (Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλονίκη)
- Σπύρος Βούγιας (ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη),
- Αντώνης Γαζάκης {Η Πόλη Ανάποδα)
- Σωτήρης Ζαριανόπουλος (Λαϊκή Συσπείρωση)
- Γρηγόρης Ζαρωτιάδης (Υψίπολις),
- Δημήτρη Ζιαμπάζης (Ενωμένοι Μακεδόνες)
- Κωνσταντίνος Ζέρβας (Ναι στη Θεσσαλονίκη),
- Γιάννης Κούτρας, (Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή)
- Γιάννης Κουριαννίδης (Θεσσαλονίκη πόλη ελληνική)
- Μάκης Κυριζίδης (Θεσσαλονίκη Θετικά),
- Πέτρος Λεκάκης (Θεσσαλονίκη Πρώτη),
- Βασίλη Μωυσίδης, (Θεσσαλονίκη των πολιτών)
- Ιωάννης Νασιούλας (Νέα αρχή για τη Θεσσαλονίκη),
- Κατερίνα Νοτοπούλου (Θεσσαλονίκη Μαζί),
- Γιώργος Ορφανός (Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον)
- Γιώργος Ρακκάς (Μένουμε Θεσσαλονίκη),
- Μιχάλης Τρεμόπουλος (Οικολογία – Αλληλεγγύη)
- Νίκος Ταχιάος (Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα)
- Σάββας Χαλιαμπάλιας (Γίνεται Μπορούμε)
- Παναγιώτης Ψωμιάδης (Δύναμη Πολιτών)
Το κυβερνητικό στρατόπεδο και ο χώρο της ριζοσπαστικής – ανανεωτικής Αριστεράς αλλά και γενικότερα οι δυνάμεις που κινούνται προς το συνεργατικό σχήμα της Προοδευτική Συμμαχία, εκπροσωπείται από την υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου και το συνδυασμό της, «Θεσσαλονίκη Μαζί». Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Κ. Νοτοπούλου διαθέτει μία αξιόλογη δυναμική, που μπορεί να την οδηγήσει στον δεύτερο γύρο. Μιλάει για ένα δήμο με κοινωνικό πρόσωπο και παρεμβατικό ρόλο υπέρ των πολλών ενώ είναι η μοναδική γυναίκα υποψήφια δήμαρχοςΘεσσαλονίκης και πολύ νέα στην ηλικία.
Στα αριστερά της Κ. Νοτοπούλου, κινούνται τρείς συνδυασμοί, του Σωτήρη Ζαριανόπουλου, «Λαϊκή Συσπείρωση», που έχει την υποστήριξη του ΚΚΕ, του Αντώνη Γαζάκη «Η Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής» που έχει την υποστήριξη δυνάμεων του Δικτύου Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Γιάννη Κούτρα, «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή», που επίσης εκπροσωπεί δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Κέντρο – κεντροαριστερά
Προς το κέντρο και την κεντροαριστερά, δεσπόζει ο συνδυασμός, «Πολήχρωμη Θεσσαλονίκη», του Σπύρου Βούγια που συμμετέχει με το χρίσμα του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ ενώ στον ίδιο χώρο κινείται και ο συνδυασμός του Πέτρου Λεκάκη, «Θεσσαλονίκη Πρώτη». Μεταξύ η πέριξ του κέντρου και της αριστεράς και με μία πιο ριζοσπαστική διάθεση ερμηνείας και προσέγγιση των θεμάτων, βρίσκονται ο συνδυασμός του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, «Υψίπολις» και του Γιώργου Ρακκά, «Μένουμε Θεσσαλονίκη», όπως και των παραδοσιακών Οικολόγων του Μιχάλη Τρεμόπουλου, «Οικολογία – Αλληλεγγύη». Επίσης στον ευρύτερο κεντρώο χώρο εμφανίζονται ο Σάββας Χαλιαμπάλιας, «Γίνεται Μπορούμε», ο οποίος διαθέτει και το χρίσμα της Ένωσης Κεντρώων και ο Βασίλης Μωυσίδης, «Θεσσαλονίκη των πολιτών». Ο Σ. Βούγιας φαίνεται να ξεχωρίζει από αυτή την ομάδα των υποψηφίων αλλά δεν δείχνει ότι διαθέτει την ισχύ να παλέψει για το δεύτερο γύρο.
Κεντροδεξιά – συντηρητικός χώρος
Προς την κεντροδεξιά εμφανίζεται κυρίως ο συνδυασμός του Κωνσταντίνου Ζέρβα, «(Ναι στη Θεσσαλονίκη» αλλά και του Μάκη Κυριζίδη «Θεσσαλονίκη Θετικά» ενώ η παραδοσιακή συντηρητική – νεοφιλελεύθερη δεξιά εκπροσωπείται από τρεις συνδυασμούς: του Νίκου Ταχιάου, «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», που έχει και το χρίσμα της ΝΔ, του Γιώργου Ορφανού «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» και του Χάρη Αηδονόπουλου, «Συνέργεια – Πρώτα η πόλη μας». Επίσης κοντά στο χώρο με αναφορά στη λεγόμενη λαϊκή δεξιά κινείται ο Παναγιώτης Ψωμιάδης «Δύναμη Πολιτών» ενώ στον συντηρητικό χώρο κινείται ο Κώστας Αναγνωσταράς, «Πολιτικό Ανανεωτικό Ρεύμα Ευθύνης και Αξιοκρατίας».
Άκρα δεξιά – εθνικιστές
Προς την άκρα δεξιά και τον εθνικιστικό χώρο, λόγω του μακεδονικού ζητήματος, καταγράφεται ενίσχυση των ακροδεξιών σχηματισμών. Υπάρχει ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, «Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλονίκη» που υποστηρίζεται από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή αλλά και ο Γιάννης Κουριανίδης, «Θεσσαλονίκη πόλη ελληνική», που υποστηρίζεται από το «ΠΑΤΡΙΕ», το κόμμα του ευρωβουλευτή Ελ. Συναδινό, που είχε εκλεγεί με την Χρυσή Αυγή. Επίσης με αναφορές στο «μακεδονικό» είναι οι υποψηφιότητες, του Δημήτρη Ζιαμπάζη, «Ενωμένοι Μακεδόνες» και του Φώτη Αδαμόπουλου,«Θεσσαλονίκη Ελληνική».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΕΡΓΙΑΔΕΣ
dailythess
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου