Η επιτυχία της αναχαίτισης των κινδύνων μέχρι τέλους και στα δύο μέτωπα θα αποτελεί διαρκές κεκτημένο που ενισχύει τη θέση της χώρας και πρέπει να διατηρηθεί στη νέα κατάσταση με την κοινωνία όρθια και τη δημοκρατία παρούσα.
Στον Εβρο, η Ελλάδα κράτησε την ευρωπαϊκή άμυνα. Αναχαίτισε ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης της ίδιας και της Ευρώπης. Σχέδιο που για όποιον είχε αμφιβολίες, «ομολογήθηκε» από την οργανωμένη επιχείρηση αναδίπλωσης και απόσυρσης των ανθρώπων που είχαν κατασκηνώσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επιχειρώντας να τα διασχίσουν διά της βίας
Παράλληλα οι άμυνες της χώρας δοκιμάζονται και αντέχουν μέχρι τώρα και απέναντι στην πανδημία. Είμαστε όμως ακόμη στην αρχή. Πέρα από τη δοκιμασία για τη δημόσια υγεία, γίνονται ήδη ορατές οι παρενέργειες στην οικονομία. Δεν είναι, ωστόσο, όλα ζοφερά.
Έχουν ήδη σπάσει ορισμένα ταμπού της οικονομικής ορθοδοξίας στην Ευρώπη και ευρύτερα, που εμπόδισαν την ανάκαμψη της Ελλάδας στην προηγούμενη κρίση.
Έχει αρχίσει επιπλέον να διαμορφώνεται ισχυρή και ομόθυμη προσήλωση στον κοινό σκοπό, ένα νέο συλλογικό ήθος.
Η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν θα είναι εύκολη.
Το ψυχολογικό και οικονομικό κόστος της περιπέτειας δεν έχει ακόμη γίνει αισθητό. Θα είναι, πάντως, λιγότερο δύσκολη εάν επιχειρηθεί με την κοινωνία ενωμένη.
Το ψυχολογικό και οικονομικό κόστος της περιπέτειας δεν έχει ακόμη γίνει αισθητό. Θα είναι, πάντως, λιγότερο δύσκολη εάν επιχειρηθεί με την κοινωνία ενωμένη.
Γι’ αυτό πρέπει να επιχειρηθεί δίκαια, με ανάλογη κατανομή των βαρών αλλά και συναινετικά, χωρίς τους διχαστικούς περισπασμούς του παρελθόντος. Γι’ αυτό τα βάρη πρέπει όχι μόνο να μοιράζονται, αλλά και να φαίνεται ότι μοιράζονται δίκαια. Η κοινωνία έχει δείξει ότι θέλει και μπορεί την υπέρβαση…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου