Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Προς παραίτηση ο Φαγέζ Αλ-Σαράτζ στη Λιβύη


Ο πρωθυπουργός της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης, Φαγέζ Αλ-Σαράτζ, αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή σου έως το τέλος της εβδομάδας, ευρισκόμενος υπό πίεση εν όψει των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές κοντά στον Λίβυο ηγέτη, θα παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός έως τον Οκτώβριο, που θα ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.

Παρά το γεγονός ότι ο Σαράτζ, με τη βοήθεια της Τουρκίας, κατόρθωσε να απωθήσει την επίθεση των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ στην Τρίπολη, βρίσκεται διαρκώς υπό πίεση και η κυβέρνησή του είναι αντιμέτωποι με μεγάλες διαδηλώσεις, με τους πολίτες να τον κατηγορούν για διαφθορά, κακοδιαχείριση και καταστολή.


Η παραίτησή του -χθες παραιτήθηκε και η κυβέρνηση της Βεγγάζης, που έχει τη στήριξη του αντιπάλου του Χάφταρ, που ελέγχει μεγάλο μέρος της χώρας- αναμένεται να συμβάλει στην αποκλιμάκωση στη χώρα, ενώ φέρεται να έχει συζητήσει το σχέδιό του αυτό με τους συμμάχους του στη Λιβύη, αλλά και στο εξωτερικό.


Στο άλλο στρατόπεδο, ο Χαλίφα Χάφταρ φέρεται να δίνει χώρο στον πρόεδρο του κοινοβουλίου, Αγκίλε Σαλάχ, ο οποίος έχει αναλάβει πρωτοβουλία να συνενωθούν οι πολιτικοί θεσμοί των δύο πλευρών και ηγείται του διαλόγου από την πλευρά της ανατολικής Λιβύης.

Στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης οι δύο πλευρές έχουν ήδη συμφωνήσει στη διεξαγωγή εκλογών σε διάστημα 18 μηνών, αναδόμηση της κυβέρνησης. Αυτό που πρέπει να πετύχουν πλέον είναι συμφωνήσουν σε ένα προεδρικό συμβούλιο το οποίο θα ενοποιήσει τις αντιμαχόμενες διοικήσεις και να προγραμματίσει τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου