Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Είστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας


Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η ομιλία του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της Βουλής, στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορονοϊού.Ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε πολλές φορές στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, καλώντας τον «να πει την αλήθεια», «να μη διαστρεβλώνει την πραγματικότητα» και να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες.


«Με μπαλώματα, ψέματα και προπαγάνδα από έναν καλοστημένο μηχανισμό, δεν πρόκειται να κρύψετε τα προβλήματα», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως «τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα» που έχει περάσει από το κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι ο νυν πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ανάπτυξη, όμως η χώρα καταγράφει πρωτόγνωρη ύφεση. «Υποσχεθήκατε ισχυρή ανάπτυξη και οδηγήσατε στην μεγαλύτερη υπανάπτυξη με 15,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020…», είπε χαρακτηριστικά.


«Παραδεχθείτε ότι κάνατε και λάθη ότι δεν είσαστε και ο Μωυσής…Όποιον τολμήσει να αμφισβητήσει την προπαγάνδα σας, τον βαφτίζετε εχθρό του έθνους ή συνομωσιολόγο και ψεκασμένο. Προσέξτε το αυτό γιατί είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα απολυταρχικών καθεστώτων. Και μην ενοχοποιείτε σαν ψεκασμένο όποιον σας ασκεί κριτική, αυτά είναι δείγματα απολυταρχικού κράτους», σημείωσε επίσης με νόημα.

«Η χώρα ζει κρίσιμες ώρες... είναι πρωτοφανές το κλίμα ανασφάλειας, αβεβαιότητας και αγωνίας για τους πολίτες», δήλωσε επίσης ο κ. Τσίπρας που αναφέρθηκε εκτενέστερα στο θέμα της πανδημίας. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προχωρά χωρίς σχέδιο, πως δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα για το άνοιγμα του τουρισμού, καθώς και πως έχει υποπέσει σε σοβαρές αστοχίες, παραλείψεις και αντιφάσεις.

Από την επιτυχία στο φιάσκο

Όπως ανέφερε, τα κρούσματα σήμερα είναι «σχεδόν 100 φορές περισσότερα κρούσματα από τη λήξη του γενικού lockdown», προσθέτοντας ότι «η εξάπλωση της πανδημίας οφείλεται και στα λάθη, τις παραλείψεις και την έλλειψη σχεδιασμού από την κυβέρνηση».

Έκανε λόγο για «βιαστική και βεβιασμένη πολιτική επιστροφή στην κανονικότητα», μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα η επιτυχία των πολιτών να μετατραπεί σε φιάσκο από την κυβέρνηση.

«Αφήσατε απροστάτευτη τη δημόσια υγεία, για να σώσετε την οικονομία, όμως δεν καταφέρατε να σώσετε ούτε το ένα ούτε το άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας επίσης πως η κυβέρνηση δεν έκανε τεστ 72 ωρών σε όλα τα σημεία εισόδου της χώρας, αύξησε την πληρότητα σε πλοία και αεροπλάνα, ενώ άφησε τον κόσμο να συνωστιστεί στα λεωφορεία.

Υπογράμμισε πως το άνοιγμα του τουρισμού έγινε χωρίς σχέδιο και χωρίς τεστ. «Με το ίδιο τρόπο που ανοίξατε τον τουρισμό, επιχειρείτε τώρα να ανοίξετε τα σχολεία», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός, καλώντας την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να στελεχώσει τα σχολεία με εκπαιδευτικό προσωπικό και να λάβει ουσιαστικά μέτρα.

«Να δοθούν τα πρακτικά...»

Στη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας απευθύνθηκε στα όσα είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας με νόημα πως «βασικός στόχος της παρέμβασής σας ήταν να μας κουνήσετε το δάχτυλο». Για άλλη μια φορά, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να μη διαστρεβλώνει όσα είπε ο ίδιος νωρίτερα σε μια σειρά θεμάτων όπως το άνοιγμα του τουρισμού και των σχολείων.

Ζήτησε, μάλιστα, από τον πρωθυπουργό να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, αμφισβητώντας ότι ειδικοί και επιστήμονες έκαναν προτάσεις όπως να μη μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία εν μέσω πανδημίας.

Τέλος, αποδόμησε όσα είπε ο πρωθυπουργός σε μια σειρά θεμάτων, όπως η ενίσχυση του ΕΣΥ, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει μόνο προσλήψεις συμβασιούχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου