Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει το Reuters, αναμένεται να επιβάλλει κυρώσεις σε περισσότερα πρόσωπα στην Τουρκία και εταιρείες υπεύθυνες για γεωτρήσεις σε «αμφισβητούμενα ύδατα» στη Μεσόγειο, επικαλούμενο το προσχέδιο της κοινής δήλωσης στην οποία αναμένεται να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.
Σύμφωνα με σχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το οποίο περιήλθε σε γνώση του Politico ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν να προετοιμαστούν πρόσθετες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, συμπεριλαμβανομένης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου», αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Σε μια κίνηση που αποσκοπεί στην αύξηση της πίεσης προς την Άγκυρα, το έγγραφο «καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες λίστες» σχετικά με τον υφιστάμενο μηχανισμό κυρώσεων κατά Τούρκων αξιωματούχων. Τον περασμένο μήνα, το Συμβούλιο επέκτεινε για ένα έτος τις κυρώσεις που στοχεύουν σήμερα σε δύο άτομα.
Το έγγραφο ανοίγει επίσης το δρόμο για ευρύτερα μέτρα. Καλεί το Συμβούλιο «εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης». Σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη της ΕΕ, μια πιθανή επιλογή είναι να καταστούν τα λιμάνια και οι υπηρεσίες της ΕΕ απρόσιτες σε τουρκικά πλοία που συμμετέχουν στις παράνομες δραστηριότητες.
Το κείμενο σημειώνει επίσης την απόσυρση του τουρκικού πλοίου Oruc Reis από τις δραστηριότητές του, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «πιστεύει ότι αυτό θα διατηρηθεί έτσι ώστε να επιτρέψει την έγκαιρη επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Το σχέδιο, όπως σημειώνει το Politico, συζητήθηκε από πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη και θα μπορούσε να αλλάξει. Εντούτοις, ξεκινώντας τη διαδικασία για νέες κυρώσεις, η πρόθεση είναι να δοθεί μια ευκαιρία και σε άλλες επιλογές, όπως σημείωσε ένας άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Είναι επίσης ένας τρόπος να κερδίσουμε λίγο χρόνο, να δώσουμε στη διπλωματία περισσότερο χώρο» είπε.
Για το σκοπό αυτό, το έγγραφο τονίζει ότι «η προσφορά για μια θετική ατζέντα ΕΕ - Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, εάν η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της». Η ΕΕ δηλώνει επίσης «πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για την φιλοξενία Σύρων προσφύγων στην Τουρκία», σύμφωνα με το κείμενο.
Reuters: Υπό διαπραγμάτευση το προσχέδιο
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλλει κυρώσεις σε περισσότερα πρόσωπα στην Τουρκία και εταιρείες υπεύθυνες για γεωτρήσεις σε «αμφισβητούμενα ύδατα» στη Μεσόγειο, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το προσχέδιο της κοινής δήλωσης στην οποία αναμένεται να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής.
Το προσχέδιο παραμένει υπό διαπραγμάτευση και φαίνεται το θέμα να παραπέμπεται στη σύνοδο του Μαρτίου, ενώ η Ελλάδα δεν θεωρεί επαρκή τα όσα αναφέρονται.
Εάν υπάρξει συμφωνία, η ΕΕ θα «προετοιμάσει επιπλέον καταχωρίσεις» στη βάση της λίστας κυρώσεων που έχει ήδη καταρτιστεί από το 2019 και «εάν χρειαστεί εργαστεί στην επέκταση της εμβέλειάς της», σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων.
Στο κείμενο αναφέρεται επίσης πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν στη Σύνοδο του Μαρτίου περαιτέρω βήματα εάν δεν υπάρξει πρόοδος με την Τουρκία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το εάν θα υλοποιήσουν την προειδοποίηση που διατυπώθηκε τον Οκτώβριο για κυρώσεις στην Τουρκία αναφορικά με τις δραστηριότητές της και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ανοιχτά των ακτών της Κύπρου και της Ελλάδας, όπως επισημαίνει το Reuters.
Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, οι στοχευμένες κυρώσεις δεν θεωρούνται επαρκείς από την Ελλάδα, και το προσχέδιο είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου