Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Εξεταστική για τα Τέμπη: Με 266 «ναι» πέρασε η πρόταση του ΚΚΕ – Καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ, απουσίαζαν Τσακαλώτος-Πέρκα

Με ευρύτατη πλειοψηφία «πέρασε» από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΚΚΕ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν πολιτικές ευθύνες στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.


Όπως αναμενόταν όλα τα κόμματα, πλην του ΠΑΣΟΚ που εμμένει στη δική του πρόταση για προανακριτική επιτροπή, υπερψήφισαν την πρόταση που προβλέπει εκκίνηση της έρευνας από το 1997.


Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη 266 βουλευτές είπαν “ναι”, οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ “κατά”, ενώ απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι ανεξάρτητοι, πλέον, βουλευτές, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα. Η επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από 31 μέλη οφείλει μέσα σε ένα μήνα να ολοκληρώσει τις εργασίες της και να παραδώσει το πόρισμα της. Προβλέπεται δυνατότητα παράτασης εφόσον ζητηθεί.

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο Μάκης Βορίδης αποκάλυψε πως η ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσει στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που ζητούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στη έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη σύμβαση «717», καταλογίζοντας τους τακτικισμό. «Δεν ήξερα ότι τελούνται και αποδίδονται αδικήματα για ανθρωποκτονίες μέσω οικονομικών εγκλημάτων» είπε ο κ. Βορίδης.

«Δυστύχημα της δημοκρατίας» αποκάλεσε τον υπουργό Επικρατείας ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. «Έχει αποφασίσει τι θα γίνει και για την Εξεταστική. Είστε δυστύχημα δημοκρατίας κ. Βορίδη, έχετε και παρελθόν, δεν μας φτάνει που παρακολουθείτε τους πάντες, αποφασίζετε για τη δικαιοσύνη πριν αποφασίσει η δικαιοσύνη», είπε, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε αποκαλυπτική της πρόθεσης της κυβέρνησης να μην ερευνηθεί τίποτα, την τοποθέτηση του κ. Βορίδη.

Ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε μάλιστα, την απόσυρση της πρότασης του ΚΚΕ –«σας εκμεταλλεύονται» είπε προς τον Περισσό, αφήνοντας παράλληλα σαφώς να εννοηθεί πως δεν θα στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.


Πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου