Η συνάντηση δεν έγινε σε δημόσιο χώρο, όπως εκείνη που είχε ο κ. Τσίπρας με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη το βράδυ της Τρίτης σε ταβέρνα της Νέας Σμύρνης, αλλά φαίνεται να εντάσσεται σε μία σειρά πρωτοβουλιών του, προκειμένου να αποφευχθούν νέα ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση της ομάδας Τσακαλώτου από το κόμμα την περασμένη Κυριακή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τον νυν αρχηγό και τον προκάτοχό του να εξετάζουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τρόπους να μην βαθύνει κι άλλο η κρίση. Δεν κατέστη δυνατό ωστόσο να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία της συζήτησής τους μέχρι τώρα.
Είναι γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας δεν τηρεί πλέον την απόσταση, που είχε επιλέξει να κρατήσει στη μάχη της διαδοχής του, όταν και απέρριψε στην πράξη τις εκκλήσεις διαφόρων στελεχών, που βρέθηκαν απέναντι στον κ. Κασσελάκη, να παρέμβει.
Την περασμένη Κυριακή, στη σκιά των όσων δραματικών έγιναν στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, έκανε την πρώτη διαρροή για το πώς βλέπει τα όσα εξελίσσονται.
Οι πληροφορίες έλεγαν τότε ότι ο πρώην πρωθυπουργός εκφράζει ανησυχία, χωρίς να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις.
Την Τρίτη το βράδυ εθεάθη να δειπνεί με τον άλλοτε στενό του συνεργάτη Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος στήριξε την Έφη Αχτσιόγλου στη μάχη της αρχηγίας στον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο. Και τον οποίο κ. Σακελλαρίδη ορισμένες φήμες τον έφεραν να βολιδοσκοπείται από διάφορες πλευρές, που διαφωνούν με τον κ. Κασσελάκη, προκειμένου να ηγηθεί ενός νέου κόμματος στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς, που είναι δυνατό να συγκροτηθεί από τα στελέχη της Ομπρέλας, που ήδη βρίσκονται εκτός ΣΥΡΙΖΑ και την ομάδα της κυρίας Αχτσιόγλου που εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το κόμμα.
Σημειωτέον ότι το σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί πανελλαδική συνδιάσκεψη στελεχών αυτής της ομάδας, ώστε να αποφασιστεί η τελική της στάση.
Από πηγές που γνωρίζουν τα κομματικά παρασκήνια, εκφράζεται η εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα επιθυμούσε για πολλούς λόγους – και γι’ αυτό επιχειρεί να την αποτρέψει-, μία έξοδο της ομάδας Αχτσιόγλου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η περαιτέρω «αιμορραγία» του κόμματος σε στελεχιακό δυναμικό και σε επίπεδο μελών, μπορεί να επιφέρει σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, ένα μοιραίο χτύπημα για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό, με τις δημοσκοπήσεις να «απειλούν» την Κουμουνδούρου ακόμα και με την τρίτη θέση όπως λένε οι πληροφορίες.
Ο κίνδυνος μίας τέτοιας εξέλιξης, που ίσως θα έφτανε στο σημείο να αλλάξει θεμελιωδώς τις σημερινές ισορροπίες – ακόμα και να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης – θα ήταν ένα χτύπημα, που πέρα από τη σημερινή ηγεσία, θα «άγγιζε» και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα πιθανόν.
Ο οποίος δεν μίλησε μεν όταν διεξαγόταν η μάχη για την ηγεσία, αλλά μάλλον κρίνει επιβεβλημένη την παρέμβασή του τώρα που διακυβεύονται υπαρξιακά θέματα για το κόμμα.
Ακόμα κι αν μεσομακροπρόθεσμα ο κ. Κασσελάκης και η νέα ηγετική ομάδα κατάφερνε να ανατάξει τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται ότι η δοκιμασία που θα περνούσε (ή θα περάσει) στο ενδιάμεσο διάστημα το κόμμα, θα ενείχε μεγάλο ρίσκο και διόλου σίγουρο αποτέλεσμα πάντως.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και ο κ. Κασσελάκης επιχείρησε το απόγευμα της Τετάρτης, πριν τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα να κάνει άνοιγμα στην ομάδα Αχτσιόγλου και δήλωσε ότι θέλει να παραμείνουν τα στελέχη αυτά και να συνεργαστεί μαζί τους.
Επίσης, διαμεσολαβητικό ρόλο φαίνεται πως ανέλαβαν οι δύο γραμματείς της Κεντρικής Επιτροπής Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης οι οποίοι είχαν την Τρίτη συνάντηση με τον Αλέξη Χαρίτση και το Νάσο Ηλιόπουλου. Η συνάντηση έγινε σε κοινή θέα, σε καφέ στο κέντρο της Αθήνας (πλατεία Αγίας Ειρήνης).
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γραμματείς ζήτησαν από τα δύο στελέχη να παραμείνουν στο κόμμα και να μην αποχωρήσουν, παίρνοντας ωστόσο πίσω το σκληρό κείμενο κριτικής όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης δανείζεται επιχειρήματα από την φαρέτρα της ακροδεξιάς (alt right).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου