Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Πότε είναι η πληρωμή συντάξεων Μαρτίου 2024 - Οι ημερομηνίες

Η πληρωμή των συντάξεων Μαρτίου αρχίζει από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2024.


Συγκεκριμένα η πληρωμή στις συντάξεις Μαρτίου πραγματοποιείται σε δύο δόσεις.

Αναλυτικά:

Στις 26 Φεβρουαρίου καταβάλλονται οι συντάξεις Μαρτίου των Ταμείων Μη Μισθωτών (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), καθώς και οι επικουρικές συντάξεις των μη μισθωτών και μόνο οι επικουρικές συντάξεις των μισθωτών και του Δημοσίου (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ και ΔΗΜΟΣΙΟ).
Στις 28 Φεβρουαρίου καταβάλλονται οι κύριες συντάξεις Μαρτίου των Ταμείων Μισθωτών και οι κύριες συντάξεις του Δημοσίου (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ και ΔΗΜΟΣΙΟ).


Ανταποδοτική εισφορά 10% για συνταξιούχους που εργάζονται

Βάσει των νέων διατάξεων που καθορίζονται από τον νόμο 5078/23, οποιοσδήποτε συνταξιούχος που αποφασίσει να εργαστεί θα υποχρεούται να καταβάλλει μια μη ανταποδοτική εισφορά 10% επί του μισθού, εκτός από τις συνήθεις ασφαλιστικές εισφορές. Σε περίπτωση απασχόλησης με μη εξαρτημένη σχέση εργασίας, η εισφορά αυτή ανέρχεται στο 50% των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης των ελευθέρων επαγγελματιών.

Η εν λόγω ρύθμιση προωθήθηκε με σκοπό να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις να προσλάβουν εξειδικευμένους πρώην εργαζόμενους, αλλά και για να περιοριστεί το εργατικό κόστος. Ωστόσο, πολλοί εργαζόμενοι εκμεταλλεύονται αυτήν τη διάταξη για να αυξήσουν τα μηνιαία τους εισοδήματα κατά το ποσοστό της σύνταξής τους.

Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ο επιπρόσθετος φόρος που επιβάλλεται στο συνολικό εισόδημα (συνολική σύνταξη και μισθός).


Αυτό σημαίνει:οι ελεύθεροι επαγγελματίες συμπληρώνουν την 40ετία ακόμη και με πλασματικά έτη (έως 7 χρόνια) και συνταξιοδοτούνται στο 62ο έτος της ηλικίας, συνεχίζοντας την επαγγελματικής τους δραστηριότητα.
οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα συνταξιοδοτούνται στο 62ο έτος με την αναγνώριση πλασματικών (με παρακράτηση του κόστους αναγνώρισης από τη σύνταξη, φοροεκπίπτει το σχετικό ποσό) και συνεχίζουν να εργάζονται.
όσοι έχουν 100 ένσημα κάθε μήνα (ασφαλισμένοι προ του 1993) ή 750 στο σύνολο κατά τη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας (57ο-62ο έτος) μπορούν να λάβουν μειωμένη σύνταξη (μείον 6% επί της κύριας σύνταξης και έως 30% στην 5ετία –στα 426 ευρώ η εθνική σύνταξη για 20ετή ασφάλιση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου