Ο καρκίνος παρουσιάζει αυξητικές τάσεις παγκοσμίως και εκτιμάται ότι μέχρι το 2035 θα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου, εκτοπίζοντας τα καρδιαγγειακά νοσήματα με μία αύξηση των θανάτων από καρκίνο κατά 24% και πλέον.
Το 2020 στην Ευρώπη καταγράφηκαν 4.400.000 νέα κρούσματα καρκίνου και 1.955.000 θάνατοι. Το 2012 παγκοσμίως καταγράφηκαν 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το 2018 ήταν 18 εκατομμύρια, ενώ προβλέπεται ότι το 2025 θα φθάσουν τα 19,3 εκατομμύρια.
Επιπλέον, υπολογίζεται ότι οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως.
32.000 θάνατοι τον χρόνο από καρκίνο στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, σχεδόν το ένα τέταρτο των θανάτων οφείλεται στον καρκίνο. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και καταγράφονται 32.000 θάνατοι από τη νόσο. Ακόμα και σήμερα, ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ελλάδα μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ωστόσο, αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για την ηλικιακή ομάδα από 65 μέχρι 74 ετών, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, Ιωάννης Καραϊτιανός, με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.
Τα χαμηλά ποσοστά του προληπτικού ελέγχου
Σε μια πρόσφατη ερευνητική ανάλυση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου για την All.Can, αποκαλύφθηκε ότι μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου προέκυψαν από προληπτικό έλεγχο (check-up), ένα ποσοστό που θεωρείται απαράδεκτα χαμηλό για ευρωπαϊκά πρότυπα, σύμφωνα με τον κ. Καραϊτιανό. Αντίθετα, το 50% των περιστατικών καρκίνου διαγνώστηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου για άλλο υγειονομικό πρόβλημα του ατόμου, με μια καθυστέρηση στη διάγνωση που υπερβαίνει τους 2 μήνες από την αρχική επίσκεψη στον γιατρό.
Δυστυχώς, η έλλειψη Εθνικού Μητρώου Νεοπλασιών έχει αποτρέψει την ακριβή καταγραφή των νέων περιστατικών καρκίνου, των θανάτων και της επιβίωσης των ασθενών στην Ελλάδα. Αυτό έχει δημιουργήσει δυσκολίες στην επίτευξη μιας εθνικής στρατηγικής για την ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου και στην ορθολογική διανομή των διαθέσιμων πόρων για αυτόν, επισημαίνει ο κ. Καραϊτιανός.
Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας το 14% των συνολικών διαγνώσεων καρκίνου.
Στην Ελλάδα, το 2020 καταγράφηκαν 8.960 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα, με 7.662 θανάτους.
Ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του μαστού, με 250.000 νέες διαγνώσεις και 90.000 θανάτους ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπολογίζεται ότι περισσότερες από 1 στις 9 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού ανέρχονται σε 7.770 ετησίως, με 2.330 θανάτους.
Μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα είναι ο καρκίνος του προστάτη, ο οποίος αποτελεί επίσης τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Το 2020, στην Ελλάδα, καταγράφηκαν 6.217 νέα περιστατικά καρκίνου του προστάτη, με 1.835 θανάτους.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου από καρκίνο και για τα δύο φύλα, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη για τους άνδρες, και τον καρκίνο του πνεύμονα και του μαστού για τις γυναίκες. Το 2020, στην Ελλάδα, διαγνώστηκαν 6.529 νέα περιστατικά καρκίνου παχέος εντέρου, με 3.431 θανάτους.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της επίπτωσης του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως στην Ελλάδα, με 5.645 νέα περιστατικά ετησίως και 1.543 θανάτους το 2020.
Επίσης, αυξητικές τάσεις καταγράφονται και σε άλλους τύπους καρκίνου, όπως του παγκρέατος, των χοληφόρων, της μήτρας και των ωοθηκών, του νεφρού και του μελανώματος.
«Την τελευταία 4ετία, σημειώθηκε μία μεγάλη καθυστέρηση στη διάγνωση νέων κρουσμάτων καρκίνου παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας λόγω της παραμέλησης από τον γενικό πληθυσμό του τακτικού προσυμπτωματικού ελέγχου, ως συνέπεια της πανδημίας», αναφέρει ο κ. Καραϊτιανός.
Το 45-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί
Έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 45-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με μέτρα υγιεινής διατροφής και διαβίωσης. Αυτά περιλαμβάνουν την αποφυγή ή τη διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ, τη μετάβαση σε μια μεσογειακή διατροφή συνδυασμένη με σωματική άσκηση, καθώς και τη διαχείριση της παχυσαρκίας. Επιπλέον, ο εμβολιασμός κατά ιών όπως η ηπατίτιδα Β και HPV είναι επίσης σημαντικός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη διαθέσει 4 δισεκατομμύρια ευρώ για δράσεις πρόληψης, αντιμετώπισης και διαχείρισης του καρκίνου.
Ο συνολικός οικονομικός φόρτος του καρκίνου στην Ευρώπη υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η ανάληψη πολλαπλών δράσεων για την ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου, από την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση έως την βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση και τη φροντίδα της ποιότητας ζωής των ασθενών και των επιζώντων.
Ο καρκίνος είναι αποδεδειγμένα νόσος της τρίτης ηλικίας και κατά συνέπεια η επίπτωσή του θα αυξηθεί λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρείται μία συνεχής σταθερή αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου σε νεότερες ηλικίες. Μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου που εξέτασε την επίπτωση του καρκίνου στις ηλικίες μεταξύ 14 ως 49 ετών σε περίπου 200 χώρες διεπίστωσε ότι τα κρούσματα καρκίνου σε νέους αυξήθηκε από 1,82 εκατομμύρια το 1990 σε 3,26 εκατομμύρια το 2019. Σημειώνεται ότι η αύξηση αυτή ήταν μεγαλύτερη στις ΗΠΑ και Καναδά, τη Δυτική Ευρώπη και την Αυστραλία. Σύμφωνα με μελέτη του 2023 της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου ο αριθμός των ατόμων κάτω των 50 ετών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο παγκοσμίως έχει αυξηθεί κατά 79% μέσα στις τελευταίες 3 δεκαετίες.
Σύμφωνα με τον κ. Καραϊτιανό, η μεγαλύτερη επίπτωση καρκίνου σε νέα άτομα εντοπίζεται στον καρκίνο μαστού, πνεύμονες και του πεπτικού συστήματος, δηλαδή καρκίνο παχέος εντέρου, παγκρέατος, στομάχου και χοληφόρων, αλλά και του ουροποιητικού καθώς και της μήτρας και των ωοθηκών.
Τα αίτια αυτής της αύξησης δεν είναι ακόμα σαφή αλλά πάντως, παράγοντες όπως η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα, το αλκοόλ και η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και κόκκινου κρέατος ενοχοποιούνται
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου