Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Με απόφαση Κασσελάκη, εκτός ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

 

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ο Δημήτρης Παπανώτας τέθηκε εκτός ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να εξαιρέσει τον γνωστό παρουσιαστή από την ευρωλίστα μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, τονίζοντας πως ο κ. Παπανώτας αναφέρθηκε σε ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που «έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα».


Αναλυτικά τα όσα αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης:

«Σέβομαι απόλυτα τις αποφάσεις των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που - για πρώτη φορά, με δική μου δέσμευση - επέλεξαν οι ίδιοι τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας. Όμως υπάρχουν περιπτώσεις που ο Πρόεδρος πρέπει να παρέμβει για να μη «φορτώσει» ευθύνες αλλού νίπτοντας τας χείρας του. Ειδικά επειδή οι γυναίκες, δυστυχώς, ακόμη υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, ανισότητες και έμφυλη βία.


Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το Ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ποιος θα αντικαταστήσει τον Δημήτρη Παπανώτα


Ο αντικαταστάτης του Δημήτρη Παπανώτα θα είναι ο πρώτος επιλαχών που εξελέγη από τη διαδικασία των προκριματικών εκλογών του κόμματος και ο Στέφανος Κασσελάκης θα δώσει το χρίσμα στους πέντε, όπως είχε συμφωνηθεί στις συνεδριάσεις των αρμόδιων οργάνων στην Κουμουνδούρου. Το όνομα του αντικαταστάτη του γνωστού παρουσιαστή θα δοθεί λογικά τις επόμενες ώρες στη δημοσιότητα.
«Από πού προκύπτει ότι είμαι μισογύνης; Από την κοπτοραπτική;»

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Δημήτρης Παπανώτας είχε επιμείνει στα περί αλλοίωσης των δηλώσεών του.


Ο παρουσιαστής, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN ανέφερε πως στη δημοσιογραφική του καριέρα έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις, αλλά τόνισε ότι «άλλα τα παιχνίδια μεταξύ τηλεοπτικών εκπομπών, για να πουλάμε, κι άλλο όταν ένας άνθρωπος αρθρώνει πολιτικό λόγο. Τότε θα πρέπει να γίνεται εκεί η κριτική, στον πολιτικό του λόγο και όχι σε οτιδήποτε άλλο. (...) και να ανασύρουμε από το παρελθόν και να κόβουμε να ράβουμε».

Συμπλήρωσε πως πρόκειται για «τμήμα μίας παλιάς μου δήλωσης. Και εδώ επιβεβαιώνεται αυτό που πάντα προσπαθούσα: ρώτα με λίγα και μην κόβεις πράγματα». «Τι νόημα να βγάλει ο άλλος από τα 5 δεύτερα; Τι ειπώθηκε, πώς ειπώθηκε;» διερωτήθηκε.

Δήλωσε ενοχλημένος από την υπόθεση, αναφέροντας πως «στην πορεία μου ήμουν ο πρώτος που στάθηκε δίπλα στις κακοποιημένες γυναίκες, όταν οι άλλοι πετούσαν αετό».


«Από πού προκύπτει ότι είμαι μισογύνης; Από την κοπτοραπτική;» συμπλήρωσε και τόνισε πως ο ίδιος απλώς προέτρεψε τις γυναίκες να μιλήσουν για τα προβλήματά τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα ξεκίνησαν από «μία κυρία που έχει πάει σε άλλα λημέρια (σ.σ. πολιτικά)».

Τέλος, έκανε λόγο για «χτύπημα στον ΣΥΡΙΖΑ» και τη «δημοκρατική διαδικασία» που ακολούθησε το κόμμα για την ανάδειξη των υποψήφιων ευρωβουλευτών.


Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Τσαμπάζη και Ελεφάντη

Εκτός από τα «βέλη» που έχουν εκτοξεύσει ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά την έντονη δυσαρέσκεια τους για τον δημοσιογράφο, υποψήφιο ευρωβουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχουν εκφράσει και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Την Τετάρτη το βράδυ η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Τσαμπάζη, μιλώντας στο Kontra, δήλωσε πως «μην περιμένετε ότι ήρθα σήμερα εδώ για να ξεπλύνω οποιαδήποτε συμπεριφορά και στάση που όχι μόνο δεν με εκφράζει αλλά μου φέρνει και μία πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια. Δεν με εκφράζει καθόλου, με προβληματίζει και θεωρώ ότι δεν εκφράζει και το σύνολο των γυναικών στην Ελλάδα, οι οποίες παλεύουν συνολικά κατά της πατριαρχίας, να καταρριφθούν όλα αυτά τα στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα ακόμα».


Είχε προηγηθεί ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Άννας Ελεφάντη: «Για την ιστορία, αυτές οι δηλώσεις του κυρίου Παπανώτα είναι απαράδεκτες και σεξιστικές και δε συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.Η έμφυλη βία κύριε Παπανώτα δεν είναι ιδιωτικό θέμα, είναι πρόβλημα της κοινωνίας μας. Καμία γυναίκα που κακοποιείται δεν φταίει ποτέ για αυτό που της συμβαίνει. Πρέπει η πολιτεία να πάρει τα απαραίτητα εκείνα μέτρα που θα βοηθήσει τις γυναίκες να μιλήσουν, να καταγγέλλουν και να είναι ασφαλείς μετά την καταγγελία τους. Η ενοχοποίηση της γυναίκας με πατριαρχικές και σεξιστικές αναφορές είναι απαράδεκτη και απολύτως καταδικαστέα. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου