Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

«Αντίο» στον Κακογιάννη από τον καλλιτεχνικό και πολιτικό κόσμο


Tη θλίψη τους για την απώλεια του Μιχάλη Κακογιάννη εξέφρασαν πολιτικοί και καλλιτέχνες.
Καλλιτεχνικός κόσμος
«Έφυγε και μας περιμένει στο θέατρο το αιώνιο» δήλωσε η ηθοποιόςΕιρήνη Παπά
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, καλλιτεχνικός διευθυντής τουΚ.Θ.Β.Ε., θύμισε ότι «ο Μιχάλης Κακογιάννης ήταν μια πολύ μεγάλη προσωπικότητα που τόσο ο ελληνικός κινηματογράφος όσο κυρίως η χώρα μας του οφείλει πολλά γιατί με την τέχνη του κινηματογράφου που είναι η τέχνη που φτιάχνει τους μύθους στον 20ο αιώνα με τη σπουδαία ταινία του "Αλέξης Ζορμπάς" κατάφερε να αλλάξει το πρόσωπο της Ελλάδας και να κάνει τη χώρα μας διεθνή προορισμό. Άλλαξε το πρόσωπο της Ελλάδας, άλλαξε το πρόσωπο του ελληνικού κινηματογράφου.
Ο Μιχάλης Κακογιάννης μαζί με τον Νίκο Κούνδουρο είναι οι δύο μεγάλοι πυλώνες του ελληνικού κινηματογράφου. Ο ένας πυλώνας έπεσε, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει , όμως το έργο του θα μείνει αιώνιο».
«Είναι μια τεράστια απώλεια στον χώρο του κινηματογράφου και του θεάτρου. Είναι ένας δημιουργός που έβγαλε το καλό πρόσωπο της Ελλάδας προς τα έξω. Ένας ευαίσθητος άνθρωπος που νοιαζόταν το σύνολο. Κατά την ταπεινή μου άποψη είναι μια τεράστια απώλεια για τον χώρο της τέχνης » δήλωσε ο ηθοποιός Γιώργος Μιχαλακόπουλος.

Ο ζωγράφος Αλέκος Φασιανός τον χαρακτήρισε  «από τους ηγέτες του ελληνικού κινηματογράφου, ο πιο σπουδαίος, ένας άνθρωπος της σύγχρονης ιστορίας του κινηματογράφου. Έδωσε μια καινούργια ώθηση στον ελληνικό κινηματογράφο προβάλλοντας θέματα μεγάλων συγγραφέων. Η κληρονομιά που μας άφησε του είναι καταπληκτική. Με το «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» περιέγραψε την πραγματικότητα με μια μεγάλη συγκίνηση, με έναν δικό του τρόπο τελείως πρωτοποριακό». 
«Υπήρξε ένας μεγάλος σκηνοθέτης ιδιαίτερα του κινηματογράφου που μας χάρισε μεγάλες επιτυχίες και στο σύγχρονο κινηματογράφο με την Λαμπέτη και τον Χορν και την Μελίνα Μερκούρη στη «Στέλλα» αλλά ασχολήθηκε και με την αρχαία τραγωδία στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδη» που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία. Δεν είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του στον κινηματογράφο, συνεργάστηκα στο θέατρο σε μία παράσταση με την Κάτια Δανδουλάκη και τη Χρυσούλα Διαβάτη στο «Ναν» όπου εκεί γνώρισα από κοντά τον καλλιτέχνη. Η απώλεια είναι μεγάλη. Είναι μια προσωπικότητα που θα θυμόμαστε πάντα» είπε ο Νικήτας Τσακίρογλου.
Αναφερόμενος δε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, είπε ότι “άφησε ένα έργο πίσω του, ένα χώρο όπου δοκιμάζονται καλλιτεχνικές παραστάσεις και στο χώρο του θεάτρου και το χώρο του τραγουδιού όπου την επισκεπτόμαστε τακτικά εμείς οι καλλιτέχνες και παρακολουθούμε ενδιαφέροντα θεάματα».
Ο Λευτέρης Βογιατζής δήλωσε πως  «υπήρχε ανάμεσά μας μία αμοιβαία εκτίμηση. Είναι πολύ σπουδαία για τον ελληνικό κινηματογράφο η τριλογία του «Το κυριακάτικο Ξύπνημα», «Το κορίτσι με τα μαύρα» και το «Τελευταίο ψέμα», νομίζω ότι είναι ίσως οι ωραιότερες ελληνικές ταινίες που γυρίστηκαν. Δεν ήξερα ότι ήταν άρρωστος , πολύ λυπάμαι για το χαμό του, δεν το ήξερα».
«Με βαθιά θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε την αποδημία του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, Μιχάλη Κακογιάννη. Η προσωπικότητα, το ταλέντο και η δυναμική του τον κατέστησαν μέλος της παγκόσμιας κοινότητας των καλλιτεχνών και πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Το κενό που αφήνει είναι δυσαναπλήρωτο» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κεντρικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Σωτήρης Χατζάκης.
Πολιτικοί
"Γεννημένος στην Κύπρο, πολιτογραφημένος Έλληνας, ο διάσημος σκηνοθέτης ήταν ένας από τους πολύ λίγους καλλιτέχνες, που βοήθησαν την μετεμφυλιακή Ελλάδα να ανοιχτεί στον κόσμο", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος. Το έργο του αποτελεί παρακαταθήκη για τη νέα γενιά, πρόσθεσε.
«Ο δημιουργός του διασημότερου Έλληνα, του Αλέξη Ζορμπά, και της Στέλλας, δεν είναι πλέον κοντά μας» δήλωσε εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης. «Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και ευγνωμοσύνη για την τεράστια προσφορά του στον ελληνικό κινηματογράφο, τον πολιτισμό μας, αλλά και τον ελληνικό τουρισμό που γνώρισε τεράστια προβολή μέσα από τις μοναδικές ταινίες του», ανέφερε ο υφυπουργός, σημειώνοντας ότι το έργο του, που αναπτύχθηκε σε Ευρώπη και Αμερική και αναγνωρίσθηκε παγκοσμίως θα μείνει παρακαταθήκη για όλους.
Και συμπλήρωσε «είχα τη μεγάλη τιμή να τον γνωρίσω προσωπικώς και να παρακολουθήσω από κοντά το έργο του και τις προσπάθειες του, τόσο στον καλλιτεχνικό χώρο, όσο και τις δραστηριότητες του Ιδρύματος που δημιούργησε και το οποίο έχω επισκεφθεί αρκετές φορές. Ένα Ιδρυμα - Ναό, με εκπληκτικές κτηριακές εγκαταστάσεις, το οποίο θα υπηρετεί μονίμως την τέχνη και τον πολιτισμό στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη».
«Ένας από τους μοναδικούς δημιουργούς της νεότερης Ελλάδας, που τίμησε και πρόβαλλε τη χώρα μας στο εξωτερικό, χωρίς καμία πολιτική ή κρατική στήριξη, ακολούθησε την ανθρώπινη μοίρα… Θα τον θυμόμαστε μέσα από τα έργα του, τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα του και τη μοναδική αίσθηση της ελληνικότητας που τον διέκρινε» δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα πολιτικής ευθύνης πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Δαβάκης.
Σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς του, στους αγαπημένους του, στους συνεργάτες του Ιδρύματός του και επεσήμανε ότι «ο πολυτάλαντος εργάτης του Πολιτισμού, Μιχάλης Κακογιάννης, ο άνθρωπος που με το έργο του καταξίωσε την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο, έφυγε από τη ζωή. Ο έξοχος σκηνοθέτης του κινηματόγραφου, του θεάτρου και της όπερας, ο δημιουργικός συγγραφέας, ο άνθρωπος που φώτισε όχι μόνο το πιο λαμπρό μνημείο της αρχαιότητας, την Ακρόπολη, αλλά και την ίδια μας τη ζωή, αποχώρησε αφήνοντας ένα μεγάλο αποτύπωμα στην τέχνη αλλά κι ένα μεγάλο κενό».
"Η Ελλάδα, η Κύπρος, το θέατρο, ο κινηματογράφος, τα γράμματα όλοι πενθούν σήμερα. Ο Μιχάλης Κακογιάννης έφυγε από κοντά μας, αφού διέτρεξε ως δημιουργός μια πορεία γεμάτη από πολιτιστική προσφορά", δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης.
"Σπουδαίος Πολίτης, βαθιά προοδευτικός και δημοκρατικός άνθρωπος, μας αφήνει το τεράστιο έργο του ως συνεχή πνευματική περιουσία για να τροφοδοτεί με αξίες τις άνυδρες εποχές που περνάμε", πρόσθεσε ο  πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.
«Ο κινηματογραφιστής Κακογιάννης ανέδειξε σε Πρωτεϊκές μορφές τούς χαρακτήρες των σύγχρονων Ελλήνων ηρώων του. Η Στέλλα και ο Ζορμπάς παρουσιάστηκαν με τόσο δυνατό και ανεξίτηλο για τη μνήμη τρόπο που, μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να αποτελούν τα αρχέτυπα των ανθρώπων της σύγχρονης Ελλάδας στην συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας» ανέφερε σε δήλωση της η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη. «Ο Μιχάλης Κακογιάννης φεύγει δικαιωμένος παγκόσμια και αγαπητός σ' όλους τους Έλληνες. Ο Ελληνισμός αποχαιρετά τον Μιχάλη Κακογιάννη έχοντας στα χείλη του ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα μας προσέφερε. Θα ήθελα να εκφράσω τα πλέον θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του και την παρηγορία της βεβαιότητας που όλοι έχουμε ότι θα παραμείνει, ουσιαστικά, αθάνατος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου