Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Από το στοίχημα για χρεοκοπία στη λύση

Από το στοίχημα για χρεοκοπία στη λύση
Η απόφαση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους ελήφθη μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, σκληρές διαπραγματεύσεις και έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και τραπεζών.

Η απόφαση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους ελήφθη μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, σκληρές διαπραγματεύσεις και έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και τραπεζών.


Τετάρτη βράδυ προς ξημερώματα Πέμπτης οι εναλλαγές συναισθημάτων στο κτίριο "Ζούστους Λίπσιους" του Συμβούλιου στις Βρυξέλλες ήταν αλλεπάλληλες, ενώ οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν για περίπου δύο ώρες, από τη μία έως τις τρεις το πρωί, ότι λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών, η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη, είχαν βυθίσει σε απαισιοδοξία τους Ελληνες αλλά και τους ξένους παρευρισκόμενους.
Η ανατροπή έγινε όταν λίγο μετά τις τρεις διέρρευσε από γαλλικές διπλωματικές πηγές πως "υπάρχει κάποια πρόοδος στις συνομιλίες", οι οποίες θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχαν διακοπεί αρκετές φορές τις προηγούμενες ώρες.
Ενταση
Τη θετική αυτή εξέλιξη επιβεβαίωσαν λίγο αργότερα γερμανικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες έκαναν λόγο για "μείωση της έντασης" στις συνομιλίες Μέρκελ-Σαρκοζί-Γιούνκερ-Λαγκάρντ στο γραφείο του Χ. βαν Ρομπάι με "αντίπαλο" τον πρόεδρο της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών, Τσαρλς Νταλάρα. Αυτό ήταν. Ο κύβος είχε πλέον ριφθεί και ο χρόνος άρχισε να κυλά αντίστροφα για το αίσιο τέλος των επίπονων διαπραγματεύσεων. Μισή ώρα αργότερα, στις 3.35 το πρωί, τις αποφάσεις της Συνόδου ανακοίνωνε ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου ο Νικολά Σαρκοζί και ακολουθούσαν η Ανγκελα Μέρκελ και οι Ρομπάι και Μπαρόζο.
Πάντως, μέχρι την τελευταία στιγμή η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης χαρακτηρίστηκε από μεγάλες εντάσεις και αυξανόμενη ανησυχία για την έκβασή της.
Παρά την αβεβαιότητα για την κατάληξη των συζητήσεων σχετικά με τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, η αποφασιστικότητα του γαλλογερμανικού άξονα για συνολική και αξιόπιστη λύση που "θα διαβάζεται καθαρά" από τις αγορές ήταν το παρήγορο στοιχείο σε αυτό το σκληρό μπρα-ντε-φερ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και τραπεζών.
Σε αυτό συνέβαλε καταλυτικά το γεγονός ότι ήταν η ίδια η Α. Μέρκελ η οποία πήρε προσωπικά την κατάσταση στα χέρια της και δεν δίστασε να συγκρουστεί με τα κολοσσιαία συμφέροντα των εκπροσώπων των 400 μεγαλύτερων τραπεζών.
Καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του προγράμματος είναι το πώς θα εφαρμοστεί η ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας στο τρίγωνο "τρόικα-ευρωπαίοι επόπτες-υπουργεία". Αγνωστος παράγοντας παραμένει το πώς θα υποδεχθούν οι αγορές, όχι μόνο άμεσα αλλά και σε βάθος χρόνου, τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.
Επίσης, η συμφωνία που σημειώθηκε για το κούρεμα του ελληνικού χρέους κρύβει ορισμένες παγίδες και ασάφειες, οι οποίες εάν δεν διευθετηθούν, ενέχουν τον κίνδυνο επανάληψης των όσων συνέβησαν μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου, που τελικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Βασική κωδικοποιημένη αρχή για την υλοποίηση του κουρέματος 50% είναι ότι για κάθε 100 ευρώ που κατέχουν σε ελληνικά ομόλογα οι ιδιώτες πιστωτές "χάνουν τα 50 ευρώ και παίρνουν 15 ευρώ σε μετρητά και 35 ευρώ σε νέα ομόλογα".
Τεχνικές συζητήσεις
Ομως, αγκάθι παραμένει το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη η ανταλλαγή των ομολόγων με νέα ομόλογα μικρότερης αξίας.
Πηγές της Κομισιόν αναγνώριζαν ότι θα απαιτηθούν ακόμη ορισμένες τεχνικές συζητήσεις "τις επόμενες εβδομάδες" προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό σχήμα.
Σε κάθε περίπτωση, σημείωναν ότι στόχος είναι το θέμα να κλείσει έως το τέλος του έτους.
Πάντως, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι ίδιες πηγές (οι οποίες θα πρέπει να σημειωθεί χειρίστηκαν τις λεπτομέρειες της απόφασης) δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ερωτήματα, όπως ποιος θα πρέπει να είναι ο επιθυμητός χρόνος ωρίμανσης των νέων ομολόγων που θα λάβουν οι ενδιαφερόμενοι ή υπό ποιο εθνικό δίκαιο, δηλαδή αν θα είναι το Ελληνικό ή το Βρετανικό.
Ο τυφώνας Μέρκελ "σάρωσε" τους τραπεζίτες
Η Α. Μέρκελ πήρε προσωπικά την κατάσταση στα χέρια της και δεν δίστασε να συγκρουστεί με τα κολοσσιαία συμφέροντα των εκπροσώπων των 400 μεγαλύτερων τραπεζών.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου