(από το Έθνος της Κυριακής)
Παπανδρέου και Βενιζέλος πραγματοποίησαν δύο "κρυφά ραντεβού" τις προηγούμενες ημέρες στα οποία συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν πολλά. Μία εβδομάδα πριν ξεκινούσαν την "εκστρατεία" στην Ευρώπη με το καλό, το κακό και το μεσοβέζικο σενάριο και με βάση τα "μηνύματα" που είχαν ήδη λάβει από τους εταίρους εν όψει της πρώτης κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, την περασμένη Κυριακή.
Ο Γ. Παπανδρέου έφτασε στις Βρυξέλλες το Σάββατο το απόγευμα έχοντας ήδη αντιληφθεί τις δυσκολίες, καθώς οι τράπεζες απέρριπταν τις μέχρι τότε προτάσεις για το "κούρεμα". Και το χειρότερο: Γερμανία και Γαλλία εμφάνιζαν τα "συμπτώματα" ενός "αταίριαστου δίδυμου" που δεν δείχνει αποφασισμένο να κάνει τις αναγκαίες υπερβάσεις για να χαράξει στρατηγική για την Ευρώπη.
Η απόφαση να "συνεχίσει" η Σύνοδος την Τετάρτη, έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση πάντως τον αναγκαίο χρόνο να ξεπεράσει τους πρώτους "πάγους", να ανασυνταχθεί και να επιστρέψει δριμύτερη και με "κόκκινες γραμμές". Ξημέρωμα Πέμπτης, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου ανέβηκε στο βήμα για τη συνέντευξη Τύπου, είχε πια λήξει η δοκιμασία, όπου η χώρα κατάφερε να μείνει στο ευρώ, η Ευρώπη να σταθεροποιήσει τη θέση της, το "κούρεμα" να γίνει εθελοντικά και οι τράπεζες να ομονοήσουν και να το δηλώσουν γραπτώς.
Η ελληνική αντιπροσωπεία... ξεφυσούσε με ανακούφιση, δεν πανηγύριζε, αλλά για πρώτη φορά μετά από μήνες ένιωθε περισσότερο "ασφαλής" στην ταραγμένη πολιτική συγκυρία.
Η επιστροφή στην Αθήνα συνοδεύτηκε από τα ραντεβού του κ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο και με τους πολίτες διά του διαγγέλματος την Πέμπτη το βράδυ. Ταυτόχρονα, ο κ. Βενιζέλος εξηγούσε τα της συμφωνίας και ενημέρωνε τους πολιτικούς αρχηγούς. Από την κόλαση στον παράδεισο;
"Ποιον παράδεισο;" αναρωτιέται κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο εκτιμά ότι τα προβλήματα παραμένουν, θα φανούν περισσότερο το επόμενο διάστημα αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να "προκαλέσει" και να δημιουργήσει "γεγονότα" φυγής προς τα εμπρός και με βάση τη συμφωνία των Βρυξελλών.
Τελευταία ευκαιρία
Η αίσθηση ότι είναι η "τελευταία ευκαιρία" για να σωθεί η παρτίδα αφορά την προσέγγιση υπουργών, οι οποίοι υποδέχτηκαν θετικά τη συμφωνία, αλλά στις κατ' ιδίαν συζητήσεις με συναδέλφους τους αναρωτιούνται για το αν το συγκεκριμένο "μοντέλο" διακυβέρνησης με τις καθυστερήσεις και τις αμφιταλαντεύσεις ως προς την υλοποίηση των σχεδίων μπορεί χωρίς αλλαγές να αποδώσει τα "μέγιστα" που προϋποθέτει η συμφωνία.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας προς τους υπουργούς του στην έκτακτη συνεδρίαση της Πέμπτης, τόνισε ότι "χρειάζεται πολλή δουλειά και αφοσίωση". Αρκεί;
Το σίγουρο είναι ότι ένας πολιτικός κύκλος κλείνει (μετά τη συμφωνία των Βρυξελλών) και ένας άλλος ανοίγει όχι με λιγότερες δυσκολίες και "ανατροπές" για τη ζωή των πολιτών. Και τα σενάρια ακολουθούν τη ροή του ακορντεόν. Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο κ. Παπανδρέου σφραγίζει κάθε πόρτα προς το παρόν. Η φράση "εκτός αν μας ρίξουν", από κυβερνητικό στέλεχος, παραμένει ενεργή, αφού ουδείς αποκλείει τον "αστάθμητο παράγοντα" σε μια π.χ. ψηφοφορία στη Βουλή. "Τώρα είναι η ώρα να δουλέψουμε. Χρειάζεται αφοσίωση.
Οι έντονες πολιτικές συζητήσεις, οι διάφορες κουβέντες δεν έχουν νόημα. Δεν έχουμε εκλογικές, αλλά άλλες σημαντικές μάχες μπροστά μας. Να ''κλειδώσει'' το νέο πρόγραμμα, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, έχουμε δουλειά μπροστά μας, μετά θα ξανασυζητήσουμε τα άλλα", λέγεται ότι είπε ο κ. Παπανδρέου στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, κόβοντας προχθές τον "βήχα" στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών με απόφαση του ίδιου.
-Το καλύτερο αποδοτικότερο "κυβερνάν" είναι ο στόχος, λέει χαρακτηριστικά συνεργάτης του πρωθυπουργού. Τι εννοεί; Οτι ο συντονισμός του κυβερνητικού έργου είναι από εδώ και στο εξής το ζητούμενο.
Εγκυρότατες πληροφορίες, άλλωστε, ομολογούν ότι ο πρωθυπουργός είχε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης δύο "κρυφά ραντεβού". Το πρώτο την περασμένη Κυριακή (τρίωρο) και το δεύτερο την Τετάρτη το πρωί, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι συζήτησαν αναλυτικά για τα "επόμενα βήματα" της κυβέρνησης και οι γνωρίζοντες κάνουν λόγο για "πολιτική συμφωνία εν όψει"...
Αλλωστε, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι οι κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος συμφώνησαν να "μοιράσουν" την ευθύνη της ενημέρωσης, τηρουμένων των θεσμικών αναλογιών πάντα, την Πέμπτη. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Κ. Παπούλια, Παπανδρέου-Βενιζέλος κατά σειρά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο αντιπρόεδρος εν συνεχεία τους πολιτικούς αρχηγούς και ο Γ. Παπανδρέου στο τέλος της ημέρας την ελληνική κοινωνία μέσω τηλεοπτικού μηνύματος.
ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ
Το πρωί της Πέμπτης και αφού είχε τελειώσει η Σύνοδος Κορυφής, λέγεται ότι οι κ. Λοβέρδος, Ραγκούσης και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου συναντήθηκαν για να ανταλλάξουν απόψεις για τα αποτελέσματα των Βρυξελλών και τη στάση τους. Και οι τρεις πιστεύουν ότι μετά τη συμφωνία δεν πρέπει να "χαλαρώσει" το σύστημα - αντιθέτως, να επιταχυνθούν οι ρυθμοί για να μη χαθεί η "ευκαιρία"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου