Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Σόρος: Επτά σημεία-κλειδιά για τη διάσωση του ευρώ

Πρόταση επτά σημείων για την διάσωση του ευρώ διατυπώνει ο διάσημος μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, σε άρθρο του στους Financial Times.
Σύμφωνα με το Σόρος, πρώτον, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια νέα συνθήκη που θα προβλέπει ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι τότε, η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεργαστεί με το EFSF για την αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης, με την ΕΚΤ να παρέχει περισσότερη ρευστότητα και το EFSF να αποδέχεται τους κινδύνους πτώχευσης.

Δεύτερον, η διαχείριση των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα πρέπει να περάσουν στον EFSF, ώστε να επανατοποθετηθεί η συνεργασία ΕΚΤ και κρατικών κυβερνήσεων. Κάτι τέτοιο, θα επιτρέψει ένα μεγάλο εθελοντικό «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή του μηχανισμού στήριξης.
Τρίτον, ο EFSF θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την εγγύηση του τραπεζικού συστήματος και όχι των κρατικών ομολόγων. Ως εκ τούτου, οι ανακεφαλαιοποιήσεις θα αναβληθούν και θα γίνουν σε εθνική βάση. Έτσι, θα υιοθετηθεί η γερμανική πρόταση, ενώ η Γαλλία θα έχει μεγαλύτερα οφέλη από την άμεση ανακεφαλαιοποίηση.
Τέταρτον, οι μεγάλες τράπεζες θα λαμβάνουν οδηγίες από την ΕΚΤ, ως αντάλλαγμα για τις εγγυήσεις. Η ΕΚΤ θα λειτουργεί εκ μέρους των κυβερνήσεων. Οι τράπεζες που θα αρνηθούν, δεν θα έχουν πρόσβαση στη φθηνή ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ.
Πέμπτον, η ΕΚΤ θα έχει καθοδηγητικό ρόλο για τις τράπεζες, και θα διαθέτει επιθεωρητές που θα ελέγχουν τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν τα τραπεζικά ιδρύματα. Μία τέτοια κίνηση θα απομακρύνει έναν απ’ τους κυριότερους λόγους της πιστωτικής ασφυξίας σήμερα στην αγορά και θα καθησυχάσει τις χρηματαγορές.
Έκτον, για να αντιμετωπιστεί ο αποκλεισμός ορισμένων κυβερνήσεων από τις αγορές, η ΕΚΤ θα μειώσει το βασικό επιτόκιο, θα ενθαρρύνει αυτές τις κυβερνήσεις να εκδώσουν έντοκα γραμμάτια και θα ενθαρρύνει τις τράπεζες να διατηρήσουν τη ρευστότητα τους στα έντοκα γραμμάτια και όχι στους καταθετικούς λογαριασμούς της ΕΚΤ. Οποιαδήποτε αγορά απ’ την ΕΚΤ δεν θα πρέπει να ακολουθείται από μέτρα απόσυρσης ρευστότητας απ’ την αγορά. Ο κίνδυνος πτώχευσης θα εγγυάται από τον EFSF.
Έβδομον, οι αγορές θα εντυπωσιαστούν από την ένωση της Ευρώπης και τη δυνατότητα των κρατών-μελών για επαρκή κεφάλαια. Ως αποτέλεσμα, η Ιταλία θα μπορεί να δανειστεί ξανά με λογικά επιτόκια. Επίσης, οι τράπεζες θα μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν, ενώ τα κράτη-μέλη θα συμφωνούν σε ενιαία δημοσιονομική πολιτική σε ένα περιβάλλον χωρίς αναταράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου